Menu
 

Tradicionālas un mūsdienīgas garšas Baltā galdauta svētkiem

  • Autors:  Raimonds Zommers, “Maxima Latvija” garšu vēstnesis un šefpavārs
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Ko labāk celt galdā un kā noformēt Baltā galdauta svētku mielastu? Maijs ir īpašs svētku laiks Latvijā, jo atzīmējam Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas gadadienu. Šajā laikā jo īpaši vēlamies pavadīt laiku kopā ar ģimeni, un nav noslēpums, ka tieši svētku mielasts stiprina kopības sajūtu ar ģimeni, draugiem un saviem tuvajiem. Par godu valsts sumināšanai, “Maxima Latvija” garšu vēstnesis un šefpavārs Raimonds Zommers dalās modernās recepšu idejās, kā šogad paspilgtināt savu svētku galdu mūsdienīgā veidā.

Baltā galdauta svētki ir īpaša diena ikviena Latvijas iedzīvotāja sirdī, kuras laikā godinām Latvijas neatkarības atjaunošanas dienu. Jāteic, lai arī tradīcijas katrā ģimenē ir atšķirīgas, taču kopā pavadīts nesteidzīgs mirklis pie viena galda, lai baudītu kopīgu maltīti, ir vienota aktivitāte ikvienā ģimenē. Maijs ir lielisks mēnesis, kad daba mostas un arī dārzeņi nemanot kļūst aromātiskāki un šķietami gardāki, pietam, šajos svētkos varam apvienot jau ierastas tradicionālas garšas ar vēl neatklātām. Šiem svētkiem vēlos ieteikt divas mūsdienīgas, viegli un ātri pagatavojamas receptes, kas tradicionālo svētku galdu padarīs neparastāku, bet vienlaikus būs arī garšām bagātas un veselīgas.

Skābeņu salāti ar svaigu fenheli, sparģeļiem un sviestā ceptu sama fileju

Sastāvdaļas 4 personām: 1 kg sama filejaw, 800 g zaļo sparģeļu, 100 g sviesta, 3 daiviņas svaigu ķiploku, 1 ēd.k. citronu sulas, sāls, pipari, 2 ēd.k. olīveļļas, 2 gb. svaigs fenhelis, 1 bunte skābeņu.

Pagatavošana:
1.Fenheli iemarinē – sagriež ļoti plānās šķēlītēs, apkaisa ar sāli, olīveļļu, citrona sulu, samaisa un atstāj marinēties uz 10 min. Pirms pasniegšanas iemaisa svaigas skābenes.
2.Sama fileju apkaisa ar sāli, pipariem. Uz uzkarsētas pannas, kurā izkausēts sviests, uzliek samu un lēni cep līdz veidojas kraukšķīga garoziņa un ir gatavs.
3.Sparģeļus noblanšē un cep uz pannas sviestā, kapātos ķiplokos. Pirms pasniegšanas uzkaisa sāli pēc katra gaumes.

Vīnā gatavoti rabarberi ar baltās šokolādes un biezpiena uzpūteni

Sastāvdaļas 4 personām: 1 kg rabarberu, 400 g cukura, 300 ml baltvīna, 300 g baltās šokolādes, 300 g biezpiena, 1 t.k. citrona miziņas.

Pagatavošana:
1.Rabarberus nomizo un sagriež 5 cm garos stienīšos.
2.Sagatavotos rabarberu stienīšus liek katlā un pievieno 300 ml ūdeni, 300 ml baltvīnu un 300 g cukura. Visu vāra 30 minūtes, pēc tam atdzesē un pasniedz.
3.Katlā izkausē balto šokolādi, pievieno biezpienu, cukuru, laima miziņu un kārtīgi saputo ar slotiņu. Sagatavoto masu bauda kopā ar rabarberiem.

Atstāt komentāru

* Ar zvaigznīti ir atzīmēti obligātie lauki, kas ir jāaizpilda

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.