Menu
 

Četras vienkāršas receptes, ko pagatavot no tradicionālajām zviedru gaļas bumbiņām

  • Autors:  Māris Jansons, šefpavārs
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Tradicionālās zviedru virtuves gaļas bumbiņas ir daudzpusīgs un gards ēdiens, ko daudzi jau sen pazīst ārpus Zviedrijas robežām. Arī Latvijā daudzi ir nogaršojuši šo klasiku, ēdot gaļas bumbiņas ar kartupeļu biezeni, saldā krējuma mērci un brūkleņu ievārījumu zviedru restorānā, kas atrodas “IKEA”. Taču šoreiz viens no Latvijas labākajiem un talantīgākajiem šefpavāriem Māris Jansons ir radījis četras lieliskas un mājās viegli pagatavojamas receptes, izmantojot tradicionālās zviedru gaļas bumbiņas vai to alternatīvas.

Tiem, kuriem trūkst ideju, ko ikdienā pagatavot vakariņās vai vasaras brīvdienās visai ģimenei, radītas ēdienu receptes, kuras var pielāgot visdažādākajām gaumēm – gan gaļas cienītājiem, gan veģetāriešiem. Visi ēdieni ir vienkārši un tos gatavojot, iespējams arī mainīt sastāvdaļas, pielāgojot receptes ikviena vajadzībām un ledusskapja saturam.

Tradicionālās gaļas bumbiņas uz iesma tempura mīklā īpaši garšos pašiem mazākajiem un tiem, kuriem garšo fritēti vai mīklā apcepti ēdieni. Savukārt, kartupeļu sacepums ar augu bumbiņām būs ēdiens, kas līdzināsies latviešu gaumei, jo kartupeļu sacepums ar malto gaļu vai dārzeņiem garšo visai ģimenei. Šīs receptes iespējams pielāgot. Saldētas vai mājās gatavotas gaļas bumbiņas, dārzeņu bumbiņas vai augu bumbiņas – lieciet klāt ēdienam tās, kuras jums garšo vislabāk. Tāpat iesaku mainīt un eksperimentēt ar sastāvdaļām – izvēloties sezonas dārzeņus, papildinot receptes sastāvdaļas pēc savām vēlmēm un ieskatiem, vai vienkāršāk – izmantojot to, kas pieejams ledusskapī.

Cūkgaļas bumbiņas uz iesma tempura mīklā
(4 porcijas)

Nepieciešams: 16 gab. jeb aptuveni 480 g saldētas vai mājās gatavotas gaļas bumbiņas; 200 g svaigs gurķis sagriezts plānās šķēlītēs un apslacīts ar olīveļļu, sāli, pipariem, 1 ēdamkaroti ābolu etiķa; 400 g sarkanie sīpoli sagriezti plānās šķēlītēs; 100 g sarkanvīns; 50 g grenadīna sīrups; lauru lapa; 3 gab. smaržīgie pipari; saulespuķu sēklas (apgrauzdētas krāsnī vai uz pannas); 1 l augu eļļa cepšanai;

Karija mērcei – 120 g klasiskā majonēze; 1 tējkarote karija pulveris; šķipsniņa Kajennas piparu; 1 ēdamkarote ābolu etiķis. Visas karija mērces sastāvdaļas kārtīgi samaisa un atstāj uz 30 minūtēm, lai ievelkas. Paralēli gatavo visu pārējo.

Tempura mīklai – 150 g tempuras milti; 200 ml gāzēta minerālūdens; 2 ēdamkarotes ābolu etiķa; šķipsniņa Kajennas piparu. Visas mīklas sausās sastāvdaļas liek bļodā un lēnām maisot, pievieno gāzētu minerālūdeni līdz izveidojas bieza krējuma konsistence. Mīklai jābūt tik biezai, lai tā “turētos” uz pirksta. Steidzīgie var izmantot arī tempura mīklas maisījumu un to pagatavot, vadoties pēc informācijas, kas norādīta uz produkta iepakojuma.

Pagatavošana

Pirms gatavošanas bumbiņas ieteicams atlaidināt. Gaļas bumbiņas (pa 2-3 gab.) līdzīgi kā šašliku izkārto uz nelieliem koka iesmiņiem jeb irbulīšiem;

Uzkarsē eļļu katliņā līdz 180 grādiem un iemērc koka irbulīti – ja tam apkārt parādās burbulīši, eļļa ir gatava cepšanai;

Iesmiņus, uz kuriem ir uzdurtas gaļas bumbiņas, izmērcē tempura mīklā un liek cepties lielā daudzumā uzkarsētas eļļas. Cep ne vairāk kā 4 iesmus vienlaicīgi. Bumbiņas cep līdz tās ir zeltaini brūnas. Kad gatavas, izklāj un nosusina uz salvetēm;

Sīpolus sasautē jeb viegli apcep olīveļļā aptuveni 10 min., pievieno vīnu un grenadīna sīrupu, mazliet sāli un garšvielas. Ļauj, lai šķidrums novārās un sīpols – karamelizējas. Masu visu laiku maisa;

Bļodiņā vai uz šķīvja liek sagrieztus marinētus gurķus, karamelizētus sīpolus un pa virsu – bumbiņas, kuras pārkaisa ar saulespuķu sēklām un nedaudz pārlej ar karija mērci.

Kartupeļu sacepums ar augu bumbiņām
(4 porcijas)

Nepieciešams: 20 gab. (5 gab. uz personu) jeb aptuveni 500 g saldētas vai mājās gatavotas augu bumbiņas; angļu sinepes;  sēnes un svaigie dārzeņi pēc izvēles (piemēram, 200 g šampinjoni vai citas meža sēnes sagrieztas šķēlītēs); 1 sīpols – salmiņos sagriezts; 2 daiviņas sasmalcināta ķiploka; 1 timiāna zariņš; 300 g saldais krējums; garšvielas – sāls un pipari; olīveļļa – cepšanai; sastāvdaļas kartupeļu biezenim – 100 ml piens; 100 ml saldais krējums; 8 vidēji lieli kartupeļi; 100 g sviests; garšvielas pēc garšas – sāls.

Pagatavošana

Kartupeļus novāra un pēc nokāšanas liek atpakaļ katliņā un uz mazas uguns nedaudz nosusina, lai iztvaicētu lieko šķidrumu. Pēc tam tos saspiež ar stampu vai speciālu spiedi un pielej uzkarsētu pienu un krējumu.  To visu maisa līdz izveidojas viendabīga masa un pieliek mīkstu sviestu. Visas sastāvdaļas rūpīgi samaisa līdz biezenis ir viendabīgs. Pašās beigās pēc garšas pievieno sāli;

Biezeni izklāj cepamajā formā un izkārto tam pa virsu augu bumbiņas. Visu liek 180 grādu uzkarsētā cepeškrāsnī un 15 min cep grila režīmā;

Pagatavo angļu sinepju mērci – olīveļļā uz pannas sacep dārzeņus vai sēnes ar sīpoliem, ķiplokiem līdz visas sastāvdaļas ir zeltaini brūnas. Pievieno angļu sinepes;

Visu viegli sautē 5 min., pievieno timiānu, garšvielas, saldo krējumu un vāra aptuveni 10 min.;

Kārto visu uz šķīvja – kartupeļu sacepumu pārlej ar angļu sinepju mērci.

Itāļu kāzu zupa ar vistas gaļas bumbiņām
(4 porcijas)

Nepieciešams: 20 gab. (5 gab. uz personu) jeb aptuveni 500 g saldētas vai mājās gatavotas vistas gaļas bumbiņas; pērļu kuskuss vai pērļu grūbas; Kale jeb lapu kāposts; burkāni; sīpoli; svaigs buljons vai bio dārzeņu buljona kubiņi..

Pagatavošana:

Pagatavo dārzeņu buljonu vai uzvārītā ūdenī (1000 ml) izšķīdina divus bio dārzeņu buljona kubiņus;

Sīpolus atsevišķi sacep ar burkāniem uz pannas olīveļļā līdz tie ir zeltaini brūni un pievieno buljonam;

Visu vāra kopā 5-7 min. un pievieno pērļu kuskusu vai pērļu grūbas, saplucinātas kale lapas. Garšvielas – piparu un sāli, pieliek pēc izvēles. Vāra 15 min. vai līdz grūbas gatavas; 5 min. pirms pasniegšanas pieliek vistas gaļas bumbiņas un ļauj, lai “uzmet burbuli” – zupa būs gatava pasniegšanai.

Veģetārā taizemes poke ar dārzeņu bumbiņām
(4 porcijas)

Nepieciešams: 600 g saldētas vai mājās gatavotas dārzeņu bumbiņas; 120 g Edamame pupiņas vai zaļie zirnīši; 300 g aunu jeb turku zirņi; 120 g violetais kāposts, plāni saēvelēts; 80 g redīsi, sagriezti plānās ripiņās; 200 g rīvēti burkāni; 2 ēdamkarotes sezama sēkliņas (apgrauzdētas krāsnī vai uz pannas); 150 g kimči mērce (jau gatava); var izmantot arī saldo čilli mērci; 120 g klasiskā majonēze; 1 ēdamkarote citrona sula.

Pagatavošana:

Dārzeņu bumbiņas izber uz paplātes un atkausē istabas temperatūrā;

Edamame pupiņas vāra 3 min. karstā ūdenī, nokāš un nosusina. Pēcāk – noloba;

Smalki sagriež violeto kāpostu, burkānus, redīsus;

Liek bļodiņā visas sastāvdaļas un izkārto tās vienu otrai blakus – burkānus, redīsus, kāpostu, Edamame pupiņas, aunu zirņus un pāri liek bumbiņas. Pārkaisa ar viegli grauzdētām sezama sēkliņām. Pārlej ar kimči mērci, kas sajaukta ar majonēzi un citrona sulu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.