Menu
 

Karstums apdraud ne tikai atpūtniekus. Padomi, kā pasargāt tālruni no karstuma Apriņķis.lv

  • Autors:  Oskars Fīrmanis, "Tele2" sabiedrisko attiecību vadītājs Latvijā
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Viens no lielākajiem tālruņu ienaidniekiem vasarā ir karstums, kas var ne tikai saīsināt akumulatora darbības laiku, bet arī to pilnībā sabojāt. Tieši tādēļ, sākoties vasarai, ir laiks padomāt ne tikai par saules aizsargkrēmu ķermeņa aizsardzībai, bet arī to, kā pasargāt savu viedtelefonu.

“Lai arī esam pieraduši, ka viedtelefons tā funkcionalitātes dēļ ir kā mazs dators, atšķirībā no datora viedtālrunī nav iebūvētu ventilatoru vai citu mehānismu, kas to dzesētu. Lai viedtelefons darbotos pieņemamā temperatūrā, ražotāji paļaujas uz pasīvās dzesēšanas metodēm. Piemēram, ja telefons sāk uzkarst, tas var izslēgt dažas funkcijas līdz telefons atgriezīsies atbilstošā temperatūrā. Taču uz to paļauties nevajadzētu – tā vietā telefons jālieto atbildīgi arī karstā laikā un jāsargā no tiešiem saules stariem vai karstām telpām,” saka “Tele2” tehniskā servisa vadītājs Gints Peičs. “No cilvēka drošības viedokļa visbīstamākā situācija veidojas, ja ir uzkarsis telefona akumulators. Par akumulatora uzkaršanu var liecināt plaisas ap telefona malu vai arī ierīce ir ārkārtīgi karsta. Tas var nozīmēt to, ka litija jonu akumulators jau ir bojāts, tam ir iespēja aizdegties vai eksplodēt. Šādā situācijā steidzami izslēdziet telefonu, nelietojiet, kamēr tas nav atdzisis, kā arī nelādējiet.”

Ieteikumi, kā pasargāt savu viedtelefonu gada siltākajā gadalaikā

  1. Izvairieties no tiešiem saules stariem. Atstājot tālruni saulē, tas var pārkarst, kā rezultātā var tikt bojāts ne tikai ierīces akumulators, bet arī mikroshēmas vai ekrāns. Bieži vien viedtālruni mēdzam nēsāt bikšu vai šortu kabatā, taču tur ierīce ir pakļauta ne tikai saules, bet arī ķermeņa siltumam, tādēļ ir jābūt piesardzīgiem. Saulainā dienā telefonu vēlams glabāt ēnā, rokassomiņā vai vismaz paslēptu zem drēbēm vai dvieļa.

  2. Neizmantojiet telefona maciņu. Karstās dienās telefona maciņu ieteicams nelietot vispār, lai samazinātu pārkaršanas risku. Ja joprojām vēlaties aizsargāt ierīci ar aizsargvāciņu, izvēlieties to gaišā krāsā, kas atstaros daļu no saules siltuma.

  3. Neatstājiet tālruni automašīnā. Iestājoties siltam laikam, jāizvairās no tālruņa atstāšanas karstā automašīnā, jo temperatūra salonā var paaugstināties līdz pat 50 grādiem. Ja automašīnas salons ir uzkarsis, ieteicams to vispirms atdzesēt un telefonu neturēt tiešā saules staru ietekmē.

  4. Atslēdziet neizmantotās funkcijas. Ja karstā dienā atrodaties ārā, mēģiniet nepārslogot tālruņa procesoru, jo tādējādi ierīce var ātrāk pārkarst. Ieteicams izslēgt funkcijas, kuras pašlaik neizmantojat, piemēram, “Bluetooth”, Wi-Fi, spēles vai citas nevajadzīgas mobilās lietotnes.

  5. Pārslēdzieties uz lidojuma režīmu. Lai telefons tik ātri nepārkarstu, varat pārslēgties uz lidojuma režīmu. Šīs funkcijas aktivizēšana nodrošina, ka tālrunis nepatērē tik daudz enerģijas, ir mazāk uzlādēts un atdziest daudz ātrāk.

  6. Uzraugiet telefona darbību. Ja temperatūra paaugstinās, ierīce ir jāuzrauga rūpīgāk – ja tālrunis “uzkaras” vai palēninās tā darbība, izslēdziet to un ļaujiet tam atdzist. Viedtālruni var atkal ieslēgt, kad tas ir pilnībā atdzisis.

  7. Nelādējiet viedtelefonu saulē. Tālrunis uzlādes laikā bieži uzkarst, un tā uzlāde tiešos saules staros var izraisīt nopietnus ierīces bojājumus. Uzlādei izvēlēties vietu, kas nav pakļauta tiešiem saules stariem.

  8. Atdzesējiet tālruni līdz istabas temperatūrai. Ja tālrunis uzkarst, ieteicams to atdzesēt līdz istabas temperatūrai. Izņemiet to no aizsargvāciņa, aizveriet visas darbojošās lietojumprogrammas vai pilnībā izslēdziet ierīci. Nelieciet telefonu atdzesēties ledusskapī vai aukstumkastēs. Nelādējiet un neieslēdziet tālruni, kad tas ir karsts. Ir svarīgi izvairīties no pēkšņām un lielām temperatūras atšķirībām, jo tas var traucēt telefona darbību.

 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.