Menu
 

Pārpildītas lidostas un lidojumu kavēšanās: ko ir svarīgi zināt ceļotājiem Apriņķis.lv

  • Autors:  Sanda Roze, “Novatours” pārdošanas daļas vadītāja
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Tūrisma nozarei mostoties pēc Covid pandēmijas nestajiem ceļošanas ierobežojumiem, šī vasara daudz ceļotājus ir pārsteigusi ar pārpildītām lidostām, atceltiem lidojumiem un neskaidrībām, kā rīkoties. Aviokompānijas visā pasaulē jau ir atcēlušas vairāk nekā 25 000 augustā plānoto lidojumu, no kuriem aptuveni 60 procenti – Eiropā.

Vissarežģītākā situācija ir Eiropā

Aviācijas statistikas kompānijas "Cirium" sniegtie dati liecina, ka visvairāk traucētu reisu šobrīd ir Eiropas lidostās. Kopumā Eiropā ir atcelti jau vairāk nekā 15,7 tūkstoši augustā plānotie reisi.

Kā galveno iemeslu šādai situācijai aviokompānijas min darbinieku trūkumu, ko izraisīja Covid-19 pandēmijas nestie ceļošanas ierobežojumi un tūrisma globāla apstāšanās.

Tomēr ceļotājiem nevajag pārlieku uztraukties. Lai gan kopējais atcelto lidojumu skaits Eiropā pirmajā mirklī izskatās ļoti liels, patiesībā tas veido tikai divus procentus no kopējā augusta lidojumu grafika. Svarīgi arī atzīmēt, ka visvairāk skartas Rietumeiropas valstis: Vācija, Lielbritānija, Francija, Nīderlande, Austrija.

Tomēr ieteicams visus turpmākos braucienus plānot laikus un kārtīgi ieskatīties valdošajā statistikā: Priecājos, ka cilvēki atkal aktīvi ceļo – šogad līdz jūlija sākumam mēs grupas ietvaros (Latvija, Lietuva, Igaunija) esam pārdevuši tik daudz ceļojumu biļešu, cik visā iepriekšējā gadā. Pateicoties šādai ceļotāju aktivitātei, pieaudzis arī populārāko kūrortu noslogojums. Piemēram, Grieķijas sala Roda uzņem pat par 15% lielāku ceļotāju plūsmu kā 2019. gadā. Šī iemesla dēļ iesakām ceļojumus plānot vismaz divus mēnešus iepriekš, lai pārliecinātos, ka patiešām iegūsit vēlamo viesnīcu un vietu lidmašīnā.

Esošajos apstākļos drošāk ir ceļot ar tūroperatoru. Protams, no lidmašīnu kavēšanās neizvairās arī tūroperatori, taču tūroperatoram vienmēr ir pārstāvji ārvalstīs, kas ir gatavi vienmēr palīdzēt ceļotājiem, operatīvi risinot jebkuru sarežģītu situāciju. Piemēram, ja lidmašīnas kavēšanās dēļ ir jālūkojas pēc nakstmājām, mēs kopā ar saviem partneriem apņemamies nodrošināt ceļotāju izmitināšanu un ēdināšanu.

Mēs vienmēr cenšamies darīt visu iespējamo, lai rūpētos par saviem ceļotājiem. Tomēr dažus faktorus nav iespējams kontrolēt – aviokompānijām vajadzīgs laiks, lai pieņemtu darbā un apmācītu jaunus darbiniekus, lidostām trūkst speciālistu. Turklāt arī gaisa telpai ir savas robežas – tās pārapdzīvotība ietekmē lidojumu kavēšanos. Tātad mēs visi pagaidām esam šīs situācijas ķīlnieki.

Ko darīt, ja lidojums kavējas?

Ja lidojat ar Eiropas aviokompāniju un jūsu lidojums tiek aizkavēts, jums ir tiesības uz palīdzību, kompensāciju, bezmaksas ēdināšanu (un dažos gadījumos izmitināšanu) un atgriešanās lidojumu atkarībā no kavēšanās ilguma un attāluma. Ja ierodaties galamērķī ar kavēšanos vairāk nekā trīs stundas, jums pienākas kompensācija (no 250 līdz 600 eiro), izņemot gadījumus, ja lidojums aizkavējies īpašu apstākļu dēļ, kas aviokompānijai jāpierāda, iesniedzot noteiktus dokumentus. Lai saņemtu kompensāciju, pasažierim jāsazinās ar aviokompānijām, kas veic lidojumu.

Ko darīt, ja nozaudēta bagāža?

Personāla trūkuma dēļ dažās lidostās pasažieru reģistrētā bagāža var iestrēgt vai pazust. Pirmkārt, pēc ierašanās galamērķī ir jāpārliecinās, vai bagāža tiešām ir nozaudēta. Bagāžas saņemšana lielākajās lidostās dažos gadījumos var ilgt pat stundu vai vairāk. Ja jūsu soma joprojām neatrodas, mēģiniet pārbaudīt citu lidojumu pāri palikušās bagāžas – iespējams, soma nejauši tika transportēta nepareizi.

Ja somas tomēr nav atrodamas, sazinieties ar tās aviokompānijas bagāžas nodaļas informācijas centru, kura veica jūsu pēdējo lidojumu. Ja arī šādi nav atrodama bagāža, noteikti aizpildiet bagāžas nozaudēšanas veidlapu. Tāpat der pajautāt, kādu kompensāciju aviokompānijas piedāvā par bagāžas nozaudēšanu.

Ko darīt, ja lidojums tiek atcelts?

Ja lidojums tiek atcelts, jums ir tiesības saņemt biļetes pilnas cenas atlīdzinājumu tās summas apmērā, par kuru tā ir pirkta, vai tiesības mainīt maršrutu, izmantojot pielīdzināmu apstākļu pārvadājumus, kā arī vienlaikus pasažierim ir tiesības uz aprūpi un tiesības pieprasīt kompensāciju (ja vien nav konstatējams kāds no izņēmuma gadījumiem).

Kādas ir ceļojumu apdrošināšanas priekšrocības?

Plānojot atvaļinājumu šī brīža situācijā, ceļojumu apdrošināšana ir iesakāma vairāk kā jebkad, un to var iegādāties kopā ar lidojumu vai atsevišķi. Šāda apdrošināšana primāri pasargā ceļotājus no negadījumiem un var segt arī ceļojuma laikā radušos medicīniskos izdevumus. Varat arī izvēlēties atcelšanas apdrošināšanu, kas segs lielāko daļu atceltā ceļojuma izmaksu, ceļojuma atcelšanu savas vai tuvinieka slimības dēļ, negadījumu, atcelta vai aizkavēta lidojuma un citu iemeslu dēļ.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.