Menu
 

Ar koncertiem, izrādēm un tirdziņu priecēs tradicionālie Salas pagasta Sīpolu svētki

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

22.augustā no plkst.11.00 līdz pat vakaram Mārupes novada Salas pagasta Spuņciemā kultūrizglītības centrā "Vietvalži" notiks tradicionālie Salas pagasta Sīpolu svētki, informē Mārupes novada pašvaldības Babītes Kultūrizglītības centra pārstāve Dace Ulpe.

Svētki pirmo reizi notika 2018.gadā, tie tika izveidoti ar mērķi saglabāt un popularizēt vietējo kultūrvēsturisko mantojumu, veicinot vietējo iedzīvotāju iesaisti kultūras pasākumos, lokālpatriotismu un lepnumu par vietu, kurā dzīvo, izzinot un rūpējoties par materiālo un nemateriālo vēsturisko vērtību saglabāšanu. Salas pagasts ir viena no pirmajām vietām Latvijā, kur sākta sīpolu audzēšana, bet 24.augusts, Bērtuļa diena, kādreiz bijis tas datums, līdz kuram sīpoliem jābūt novāktiem, tāpēc augusta nogale tika izraudzīta par piemērotāko laiku šiem svētkiem. Pasākums tradicionāli notiek svētdienā un ir veidots tā, lai sev ko interesantu atrastu visu paaudžu pārstāvji, tāpēc gaidītas tiek gan ģimenes ar bērniem, gan seniori, gan jauni un aizrautīgi modernas mūzikas cienītāji, stāsta D.Ulpe.

Svētkus vienmēr papildina tradicionālais amatnieku un mājražotāju tirdziņš, ir iespēja baudīt gardus ēdienus un dzērienus, bet izklaidei tiek piedāvāta daudzveidīga koncertu un izrāžu programma, ka arī novadpētniecības izstādes un radošās darbnīcas. Programmā ir padomāts gan par bērnu, gan jauniešu auditoriju. Svētkiem katru gadu ir cita tēma, šogad - "Sīpols mājās un pasaulē", akcentējot gan latviskās kultūras vērtības, gan to, ko redzam un apgūstam, ceļojot pa svešām zemēm.

Kā viens no centrālajiem notikumiem šogad ir Jāņa Precinieka veidotais deju lieluzvedums "No puķu ziedīnu", kur Olaines un Carnikavas deju kolektīvu uzstāšanos krāšņos Ances Krauzes balss, izdziedot Raimonda Paula aranžētās Alsungas novada tautasdziesmas. Bērnu auditoriju priecēs "Zīmējumu teātris" un Liepājas ceļojošais cirks "Beztemata". Vakara koncertprogrammā skanēs grupu "Ārpilsētas sakars" (Latvija), "Kaurna Cronin" (Austrālija) un dziedātājas Būū (Latvija) priekšnesumi, vēsta D.Ulpe.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.