Menu
 

Ogu mērces gaļas ēdieniem – garšos kā restorānā un izskatīsies lieliski

  • Autors:  Jevgēnija Jansone, pavāre un uztura speciāliste, pārtikas mazumtirdzniecības tīkls "Elvi"
Foto - Viktorija Kožemjakina Foto - Viktorija Kožemjakina

Laikā, kas Latvijas dārzi slīgst ogu pārbagātībā, ir īstais brīdis tumīgu miltu mērcīšu un saldā krējuma garnīru vietā izmēģināt… mērci no Latvijas ogām! Garšos kā restorānā un izskatīsies lieliski! Der atcerēties – kad svaigās ogas dārzā beigušās, mērcēm labi noder arī saldētavā esošie vasaras ogu krājumi.  

Jāņogu un upeņu mērce gaļai (4–6 personām)
Gatavošanas laiks – 20 minūtes

Sastāvdaļas
150 g upeņu
150 g jāņogu
150 ml sarkanvīna
2 spiedē izspiestas ķiploka daiviņas
1 ēdamk. balzamiko mērces
2 ēdamk. brūnā cukura

Pagatavošana

  • Nomazgā ogas (jāņogām nav jānoņem kātiņi).
  • Liec visas sastāvdaļas katliņā, uzvāri un lēni turpini vārīt aptuveni 10 minūtes.
  • Izberz ogu masu caur sietu, šķidro masu lej atpakaļ katliņā.
  • Pievieno ogām sarkanvīnu, ķiplokus, mērci un cukuru. Turpini gatavot uz mērenas uguns, kamēr iztvaiko aptuveni puse šķidruma.
  • Nogaršo un, ja nepieciešams, pievieno vēl nedaudz cukura vai balzamiko mērces.

Baudi karstu pie iecienītajiem gaļas ēdieniem – lieliski garšos ar grilētu vistas, cūkgaļas vai pīles fileju, liellopa steiku. Sader arī ar grilētiem vai tvaicētiem dārzeņiem vai spinātiem.

Cūkgaļas fileja ķiršu mērcē
Gatavošanas laiks – 15 minūtes + 30 minūtes gaļas paturēšanai istabas temperatūrā

Sastāvdaļas
1 cūkgaļas fileja
1 neliels sīpols
Olīveļļa cepšanai
300 g ķiršu bez kauliņiem
1/2 tējk. maltu kumīna sēkliņu
1 tējk. maltu koriandra sēkliņu
200 ml iecienīta sarkanvīna
2 ēdamk. medus
2 tējk. Dižonas sinepju
10 g sviesta

Pagatavošana

  • Cūkgaļas fileju apkaisi ar sāli un pipariem, ļauj pastāvēt istabas temperatūrā aptuveni 30 minūtes.
  • Pēc pusstundas uz sakarsētas pannas, nelielā olīveļļas daudzumā apcep cūkgaļas fileju (no katras puses aptuveni 3 minūtes, līdz gaļa apbrūnē).
  • Pārvieto gaļu sakarsētā cepeškrāsnī (180 grādu karstumā) un cep vēl 10–15 minūtes, kamēr gaļa ir gatava, taču vēl arvien mīksta un sulīga iekšā. (Gatavošanas pakāpi var pārbaudīt, ar nazi nedaudz iegriežot gaļas viducītī, ārā jāiztek dzidrai sulai.)
  • Kad gaļa ir gatava, izņem to no cepeškrāsns un pārklāj ar foliju.
  • Gatavo mērci – pannā, kurā iepriekš cepās cūkgaļa, apcep smalki sagrieztu sīpolu, kamēr tas kļūst mīksts.
  • Pievieno sīpolam kumīnu un koriandru un cep aptuveni minūti, pastāvīgi apmaisot.
  • Pielej pannā vīnu un gatavo uz mērenas uguns, kamēr aptuveni puse no vīna iztvaiko.
  • Pievieno sinepes, medu un ķiršus, visu uzvāri un gatavo ap 10 minūtēm līdz mērcīte ir nedaudz sabiezējusies. Pasniedz pie cūkgaļas. 

Atstāt komentāru

* Ar zvaigznīti ir atzīmēti obligātie lauki, kas ir jāaizpilda

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.