Menu
 

Foto: Augļi, kuru dēļ ir vērts ceļot uz eksotiskām valstīm Apriņķis.lv

  • Autors:  Tūroperators “Novatours”
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Gadu simtiem jaunu garšu meklējumi arvien aicina ēdiena mīļus šķērsot okeānus un kalnus, izzināt jaunas valstis un ļauties garšas kārpiņu izaicinājumiem. Daudziem ceļotājiem tieši ēdiens ir viens no galvenajiem iemesliem ceļot. Laikā, kad Latvijā iesoļo rudenīgi laika apstākļi, pasaules izzinātāji dodas pretī saulei uz eksotiskiem galamērķiem, kur tos sagaida pārsteidzoša daba, kultūru daudzveidība, vēstures mantojums un, neiztrūkstoši, atšķirīga ēdienu pasaule un eksotiski, nepazīstami augļi.

Šrilanka

Thambili jeb karaliskais kokosrieksts ir spilgti oranžas krāsas kokosrieksta paveids. No plaši atpazīstamā kokosriekta to atšķir ne tikai krāsa, bet arī fakts, ka tā sastāvā ir mazāk cukuru. Šie kokosrieksti ir pieejami teju visur – veikalos, tirgos, ielu kioskos. Ierastāk to izmanto, lai veldzētu slāpes, bet ne mazāk gards ir arī pats auglis.

Meža ābolu (Wood Apple / Elephant apple) var dēvēt par fantastisku augli ar dīvainu aromātu. No ārpuses tas atgādina kokosriekstu, bet tā smarža – zilā siera un rozīņu sajaukumu. Garša ir skābi salda, tajā iezīmējas kafijas piegarša.

Naminam ārēji nešķiet vilinošs pagaršošanai – tas ir krunkains, zaļi brūnas nokrāsas auglis, kas drīzāk atgādina kādu sēni. Taču garša pozitīvi pārsteidz. Tā ir skābena un viegli savelkoša.

Indonēzija

Salak jeb čūskauglis ir ābola lieluma auglis ar brūnganu mizu, kas atgādina čūskas ādu. Augļa ēdamā daļa atgādina ābola struktūru, bet garša vairāk atgādina ananāsu, tajā mijas saldums un skābums.

Rambutāns, kas tulkojumā nozīmē “matains”, ir plaši audzēts auglis Bali salā, tāpēc ir pieejams teju visās salas tirdzniecības vietās. Kad auglis ir nogatavojies, miza kļūst sarkana un iekšpuse kļūst salda un sulīga. Pašā viducī auglim ir kauliņš, kas nav ēdams.

Durians, iespējams, ir viens no izaicinošākajiem augļiem. Lai gan lielākajai daļai vietējo iedzīvotāju šis auglis ļoti garšo, ceļotājiem, dēļ augļa īpatnējā aromāta, ir citādākas attiecības. Augļa ārpuse ir durstīga un raupja, bet iekšpuse - krēmīga un salda.

Seišelu salas

Santol jeb kokvilnas auglis pēc izmēra ir līdzīgs persikam. Tā iekšpusē ir balts mīkstums ar neēdamām sēklām. Mīkstuma tekstūra ir sausa un kokvilnaina, tāpēc arī tāds augļa nosaukums. Auglis nav pārāk salds.

Ker-d-Bef jeb olu krēma ābols ir sirds formas auglis. Tā miza ir raupja un, kad nogatavojusies, brūngani sarkanā vai dzeltenīga krāsā. Mīkstums ir biezs un salds.

Zanmalak jeb vaska ābols vai java ābols neizskatās un negaršo pēc parastā ābola. Pēc formas tas vairāk līdzinās bumbierim, pēc sulīguma – arbūzam, bet tekstūras – kokvilnai. Jo sarkanāka ir augļa krāsa, jo saldāks tas ir.

Maldīvija

Dhivehi Anbu jeb Maldīvijas mango gan pēc izmēra, gan pēc formas atšķiras no saviem sugas brāļiem visā pasaulē. Taču Maldīvu mango patiesā unikalitāte ir tā garša. Atšķirībā no citvalstu mango, kuros jūtama piparmētru garšas un kuriem ir lipīga tekstūra, Maldīvijas mango mīkstums ir salds un kūst mutē.

Ahivah jeb Noni auglis tiek uzskatīts par pretvēža augli un visā pasaulē to kapsulu vai pulvera veidā tirgo aptiekās. Nogatavojušies augļiem piemīt izteikta smarža, kas ne visiem ir patīkama. Tā pat arī tā pikantā garša ne visiem tīk. Taču to nokteikti ir vērts nogaršot.

Zanzibāra

Fuu Fruit garšo kā šokolādes braunijs, kas mērcēts rozīņu rumā. Arī tāk tekstūra atgādina kūku – tā mitra un drupana. Vidū ir liela sēkla, tāpēc auglim nav daudz ēdamā daļas, taču to noteikti ir vērts nobaudīt.

Kungu jeb jūras mandele vai tropu mandele ir Zanzibāras bērnu iecienītākais auglis. Spilgti rozā miziņai ap rieksta ēdamo daļu ir ziedu aromāts, un tā ir nedaudz salda, bet arī nedaudz savelkoša. Pats ēdamais auglis ir neliels, tvirts un saldens, pēc garšas atgādina nogatavojušos kokosriekstu.

Embe Maggi jeb ūdens mango ir krietni atšķirīgs no tā sugas brāļiem citviet pasaulē. Šo augli var dēvēt par šķiedrvielām bagātinātu sulas bumbu. Šo mango nav iespējams (vai vērts) griezt ar nazi, tādējādi vien tiks pazaudēta tā gardā sula. Tā vietā šo augli sākotnēji viegli saspaida, tad tajā izgrebj caurumu un sulu vienkārši iespiež glāzē vai mutē.

Meksika

Guanabana vai Soursop ir ir liels bumbierveida auglis ar ērkšķiem klātu tumši zaļu mizu. Tā iekšpusē ir balts krēmveida mīkstums. Auglis smaržo nedaudz pēc ananāsiem, bet garšo vairāk pēc zemeņu, apelsīnu un banānu kombinācijas.

Zapote negros jeb melnā hurma vai šokolādes pudiņa auglis ir pārklāts ar tumši zaļu miziņu, bet mīkstums, kad nobriedis, ir tumšās šokolādes krāsā. Ēdamā daļa ir krēmīga un pēc izskata atgādina brauniju. Garša ir līdzīga žāvētām plūmēm.

Mamey Sapote ir nelielas futbola bumbas izmēra auglis ar brūnganu mizu. Iekšpusē mīkstums ir spilgtā laša krāsā. Tā tekstūra atgādina avokado mīkstumu, bet garšo tas pēc aprikožu un saldo kartupeļu kombinācijas.

Kuba

Ciruela, lai arī tulkojumā augļa nosaukums ir “plūme”, tas nebūt neatgādina plūmi. Auglis pat nepieder plūmju dzimtai, bet ir piederīgs Indijas riekstu augļiem. Tas ir aptuveni kivi lielumā, ar saldenu citrusaugļu, mango un nektarīnu garšu apvienojumu.

Platano manzano jeb ābolu banāni ir aptuveni uz pusi mazāki kā ierastie banāni un tiem ir plāna miza. Tie arī nav tik cieti, bet ir saldāki.

Kakao auglis pēc savas garšas nebūt neatgādina šokolādi. Augļa ārpusi klāj cieta miza, bet iekšā ir sēklas, ko izmanto kakao veidošanai, un mīkstums ap tām, ko var ēst. Ēdamajai mīkstuma daļai ir salda augļu garša, dažkārt tai piemīt arī šokolādes piegarša.

Domnikānas Republika

Uva de playa jeb jūras vīnogas tiek audzētas piekrastēs, lai novērstu krastu eroziju. Viņu āda ir izturīga, un tie ir izturīgi pret sāli, padarot tos par funkcionālu pludmales sastāvdaļu. Kad vasaras beigās nogatavojas, vīnogas iekrāsojas purpursarkanā krāsā un, neskatoties uz to, ka tām ir maz mīkstuma, tās ir atsvaidzinoša un barojoša pludmales uzkoda.

Guayaba jeb guava ir zaļš bumbiera izmēra auglis ar mīkstu, saldi rozā vai baltu mīkstumu un muskusa aromātu.

Caimito ir pastāvīgs dalībnieks pasaules garšīgāko augļu reitingos. No ārpuses tas atgādina plūmi, bet iekšpusē ir violeti baltu mīkstums, kas šķērsgriezumā līdzinās zvaigznei. Auglim ir saldena garša, kas nedaudz atgādina ļoti gatavu hurmu.

Maurīcija

Longan jeb drakona acs ir neliels auglis ar cietu apvalku, kura iekšpusē ir sulīgs mīkstums un neliela sēkla. Ēdamā daļa ir sulīga un salda. Pēdējos gados šis auglis tiek ierindots superēdienu sarkstos, jo tajā ir daudz dzelzs, magnija, kālija un fosfora.

Banan Rouz jeb sarkanie banāni savu nosaukumu ir ieguvuši dēļ mizas krāsas, kas variē no ķieģeļsarkanas līdz sarkanbrūnai nokrāsai. Ēdama iekšdaļa ir ziloņkaula vai olu krēma nokrāsā, salda, ar vaniļas piegaršu.

Taizeme

Mang-Kut jeb mangistāns ir Taizemes simbols. Tas ir neliels, lillā nokrāsas auglis ar cietu apvalku un baltu, mīkstu, sulīgu iekšdaļu. Garša atgādina ličī, persiku, zemeņu un ananāsu sajaukumu.

Pitaya jeb pūķauglis ir kaktusu dzimtas augs ar spilgti rozā mizu balti vai purpursarkanu iekšējo ēdamdaļu, ko piepilda nelielas, melnas sēkliņas. Auglim ir ļoti maiga garša un tas nav pārāk salds.

Passion fruit jeb marakuja ir oga ar saldskābu garšu. Tā konsistence ir šķidra: katru kraukšķīgo sēkliņu ieskauj neliela, sulīga ēdamā daļa. To aromāts tiek pielīdzināts smilšērkšķiem un granātāboliem. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.