Menu
 

Desmit neparasti fakti par šokolādi Apriņķis.lv

  • Autors:  Ariana Rastauskaite, SAS "Nestlé Baltics" korporatīvo lietu vadītāja
Desmit neparasti fakti par šokolādi Foto: pixabay.com

Ir teiciens, ka pastāv divu veidu cilvēki – tie, kuriem patīk šokolāde, un tie, kuri to mīl. Nav brīnums, ka šokolādei ik gadu tiek veltīti neskaitāmi festivāli un svinības, kas ļauj baudīt šo iemīļoto našķi. Un šokolāde aizvien var mūs pārsteigt – iespēja iepazīties ar desmit interesantiem un neparastiem faktiem par šokolādi, kurus, visticamāk, vēl nezinājāt. 

1. Vai šokolāde uzskatāma par augli vai dārzeni?

Tam ir grūti noticēt, tomēr šo saldumu izgatavo no kakao pupiņām, un daudzi uzskata pupas par dārzeņiem. Tomēr nesteidzieties ar secinājumiem. Kakao pupiņas netiek pieskaitītas pākšaugiem, jo tās ir kakao koka augļi. No otras puses, saskaņā ar žurnālā “Chemistry Central Journal” publicēto informāciju, šokolādes pupiņas var uzskatīt par "superaugli". Tas tādēļ, ka kakao ir augsts antioksidantu saturs, kas var būt pat lielāks nekā dažās augļu sulās.

2. Šokolāde var palīdzēt zaudēt svaru

Kā atklāja Kopenhāgenas Universitātes veiktais pētījums, regulāra tumšās šokolādes ēšana nelielās porcijās veicina cilvēkos gandarījuma sajūtu un var ierobežot kāri pēc citiem saldumiem un neveselīgām uzkodām. “Journal of the International Society of Sports Nutrition” publicētie dati pierāda, ka neliels gabaliņš tumšās šokolādes var uzlabot skābekļa apriti organismā spēka treniņu laikā. Pastāv pat tā dēvētā šokolādes diēta – ir jāapēd neliels gabaliņš šokolādes pusstundu pirms katras ēdienreizes, lai mazinātu savu ēstgribu.

3. Cietā šokolāde – nesens izgudrojums

Dzirdot vārdu "šokolāde", vairākums no mums iedomājas šokolādes tāfelīti vai konfekti. Tomēr lielāko daļu tās pastāvēšanas vēstures šokolāde tika patērēta šķidrā veidā, un tai nebija nekā kopīga ar saldo garšu, pie kuras mūsdienās esam tik ļoti pieraduši. Patiesībā vārds "chocolatl”, kas nāk no Centrālamerikas, ir kombinācija no diviem vārdiem "choco" un "latl", kuri tulkojumā nozīmē "rūgts ūdens". Pirmā cietā šokolādes tāfele, ko izgatavoja, izkausējot cukuru, šokolādi un kakao sviestu, tika radīta tikai nedaudz vairāk kā pirms 150 gadiem.

4. Jaunums šokolādes tirgū – sarkanā šokolāde

2018. gads ir ļoti īpašs šokolādes vēsturē, jo šajā gadā pasaule iepazina jaunu šokolādes veidu – “rubīna” jeb sarkano šokolādi. Tā tiek uzskatīta par ceturto šokolādes veidu – pēc tumšās, piena un baltās šokolādes. Šis ir lielākais izgudrojums šokolādes industrijā pēdējo gandrīz 100 gadu laikā, un šo šokolādi radījusi Šveices kompānija "Barry Callebaut". Jaunās šokolādes krāsa ir dabīga, un, lai to panāktu, netiek izmantotas nedz krāsvielas, nedz garšas pastiprinātāji. Tikai četrus mēnešus pēc sarkanās šokolādes izgudrošanas "Nestlé" starptautiskā komanda radīja jaunu produktu – "KitKat" sarkanās šokolādes tāfelīti. Šis šokolādes veids izraisīja tik lielu interesi, ka dažviet šīs šokolādes tāfelītes tika izpārdotas jau 30 minūšu laikā pēc specializēto veikalu atvēršanas. Šo izgudrojumu bauda šokolādes cienītāji visā pasaulē, tajā skaitā arī Baltijas valstīs.

5. Vai šokolāde ir zāles?

Tumšajā šokolādē ir ļoti augsts antioksidantu saturs. Ir daudz pierādījumu tam, ka kakao var būt ļoti labs veselībai un īpaši iedarbīgs pret sirds un asinsvadu slimībām. Kakao var pat trīskārtīgi samazināt mirstību sirds slimnieku vidū. Asinsrites dēļ tumšā šokolāde var arī uzlabot smadzeņu darbību. Eksperti saka, ka tumšā šokolāde var arī samazināt ādas vēža risku.

6. Šokolāde ar suši un vasabi garšu?

Ne tikai sojas mērce un suši ir japāņu virtuves neatņemama daļa, bet arī šokolādes garša. Atsevišķos Japānas reģionos ir pieejamas nelielā daudzumā saražotās "KitKat" šokolādes ar šo tradicionālo japāņu ēdienu garšu. To panākumu nosaka ne vien garšu dažādība, bet arī vārda “KitKat” slēptā nozīme. "KitKat" skan līdzīgi "kitto katsu", kas japāņu valodā nozīmē veiksmes vēlējumu (jeb precīzāk – 'tu noteikti uzvarēsi'). Tādēļ par populāru paražu kļuva "KitKat" šokolādes dāvināšana bērniem vai studentiem pirms kontroldarbiem vai eksāmeniem skolā vai universitātē.

7. Šokolādes cepumi radās nejauši

1930. gadā, cepot cepumus, Rūta Veikfilda (Ruth Wakefield) nemaz negaidīja, ka neliels kulinārijas eksperiments kļūs par izgudrojumu, par kuru pārtikas rūpniecība, un, vēl svarīgāk, visa pasaule būs viņai pateicīga. Viņa pievienoja mīklai pussaldās šokolādes gabaliņus, cerot, ka tie izkusīs un iesūksies mīklā, lai pēc tam izveidotu šokolādes cepumus. Tas nenotika, taču šis pārsteidzošais rezultāts palīdzēja R. Veikfeldai kļūt par vienu no 20. gadsimta slavenākajām izgudrotājām kulinārijas jomā. Kad Rūta izņēma cepešpannu no cepeškrāsns, viņa saprata, ka nejauši bija radījusi šokolādes skaidiņu cepumus. Vēlāk sieviete nodeva šo recepti kompānijai "Nestle". Par šo recepti viņa saņēma šokolādi visa mūža garumā.

8. Pasaulē smagākā šokolādes tāfele svēra gandrīz 6 tonnas

Pērn Peru konditori izgatavoja pasaulē lielāko šokolādes tāfeli. Tā saturēja 70% tīrās šokolādes un bija 7 metrus gara, 3 metrus plata un 5 centimetrus bieza. Milzīgā šokolāde tika reģistrēta Ginesa rekordu grāmatā. Lai to izgatavotu, šokolādes meistariem bija nepieciešamas aptuveni astoņas stundas – viņiem bija jāsaliek kopā vairāk nekā 900 kg šokolādes un vairāk nekā 20 kg riekstu. Savukārt pasaulē smagākā šokolādes tāfele tika radīta 2011. gada septembrī Lielbritānijā un svēra gandrīz 6 tonnas.

9. Šokolāde var palīdzēt tikt galā ar uztraukumu

Šokolāde ir ekskluzīvs saldums – ne tikai tās garšas vai ārstniecisko īpašību dēļ, bet arī pateicoties tās brīnišķīgajai smaržai. Šokolādei ir nomierinošas īpašības, tā pozitīvi ietekmē centrālo nervu sistēmu, samazina nogurumu, uzlabo psihi, mazina uzbudinājumu un palīdz līdzsvarot emocijas. 2013. gadā Austrālijas zinātnieki no Svinbernas Universitātes publicēja pētījumu, kas apstiprina – kakao piemīt nomierinošs efekts, kas palīdz pārvarēt uztraukumu. Līdz ar to arī šokolādes smaržas tiek izmantotas, lai ražotu ēteriskās eļļas, paštaisītās smaržas vai ķermeņa kopšanas līdzekļus.

10. Tumšā šokolāde var palīdzēt novērst kariesu

Saldumi un veselīgi zobi skan kā divas nesavienojamas lietas, tādēļ ir grūti noticēt tam, ka šokolāde var būt laba mūsu zobiem. Tomēr tumšajā šokolādē ir daudz kakao, kas savukārt satur daudz tanīna – šī īpašā viela novērš smaganu iekaisumu un eroziju. Turklāt tumšajā šokolādē ir daudz kalcija, kas ir nepieciešams, lai saglabātu zobus veselus. Kakao noder arī cīņā pret kariesu, jo samazina skābumu mutes dobumā. Taču, lai maksimāli izmantotu tumšo šokolādi mutes higiēnai, jāēd šokolāde, kas satur maz cukura un vismaz 80% kakao.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.