Menu
 

Imanta Ziedoņa fonda "Viegli" projekta ekspedīcijās dažādi autori iepazinuši Siguldas novadu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Arturs Jenots Foto - Arturs Jenots

Dzejnieka Imanta Ziedoņa iedvesmots, fonds “Viegli” dodas ekspedīcijās nu jau piecu gadu garumā, aptverot visus Latvijas novadus un pieredzēto apkopojot interneta portālā “Radiožurnāls”. Tajā publicēti stāsti par novadu dižām vēsturiskām personām, iedvesmojošiem mūsdienu ļaudīm un neparastām vietām, informē “Radiožurnāla” redaktors Jānis Holšteins-Upmanis.

“Radiožurnāls” meklē cilvēkus un vietas, ko pieredzēt būtu gribējis arī Ziedonis. Ko interesantu viņš jautātu, izceltu un novērtētu? Ziedoņa personības šarms noteikti bija viņa atslēga sarunās ar satiktajiem cilvēkiem, savukārt “Radiožurnāla” ekspedīcijās dodas virkne dažādu autoru un katrs no tiem Latviju ierauga ar savu īpašo “sānu redzi”, stāsta J.Holšteins-Upmanis. Pagājušā gada ekspedīcijā “Radiožurnāls” ciemojās arī Siguldas novadā.

“Viena no lielākajām mīklām, kas gan jau ienākusi prātā ne vienam vien, bijusi Inčukalna gāzes krātuve. Kinofilmu iespaidā daudziem, iespējams, šķiet, ka gāze tiek glabāta milzīgās tvertnēs, mucās vai kādā augstākās drošības pakāpes ēkā. Taču autors Rvīns Varde, veicis padziļinātu pētījumu, noskaidroja, ka dabasgāze tiek uzglabāta turpat 700 metru dziļā šūnakmens slānī. Un šis slānis nav nekāds mazais – tas aptver teju 25 kvadrātkilometru lielu teritoriju –, un virs tā mēs vienā mierā dzīvojam, pārvietojamies, dodamies uz darbu un saceram dziesmas. Tas vēl joprojām šķiet mazliet neticami,” norāda “Radiožurnāla” redaktors.

“Ar tikpat neticamu stāstu dalījās siguldietis Raimonds Rudzāts – sporta žurnālists, entuziasts un viens no “RR fonda” dibinātājiem. “RR fonds” no četru draugu vēlmes palīdzēt jaunajiem Siguldas sportistiem, sagādājot nepieciešamo sporta inventāru un apmaksājot sporta mācības, izaudzis līdz teju grandioziem apmēriem. Atjaunots basketbola laukums, neskaitāmi daudz jauno sportistu vajadzību nodrošināšana ne tikai Siguldā, bet vēl vairākās pilsētās, kā arī aktīva sportiskā dzīvesveida popularizēšana – Raimonds to smejot nodēvē par “sporta poti”. Tā noteikti varētu būt labākā un veselīgākā pote vēsturē,” atzīmē J.Holšteins-Upmanis.

“Savukārt aiz Krimuldas baznīcas slēpjas kāda noslēpumaina Latvijas vēstures lappuse, ko atšķirt un lasīt nav nemaz tik vienkārši un viennozīmīgi. Šo lappusi rotā virsraksts “Gaujas lībiešu valdnieks Kaupo”. Vēl šodien vieni Kaupo uzskata par nodevēju, citi – par saprātīgu un izlēmīgu valdnieku, kurš paglābis līvus no karošanas ar vācu iebrucējiem, objektīvi redzot, ka spēku samēri ir nesalīdzināmi un novestu līdz neizbēgamai sakāvei. Kas un kā noticis patiesībā – to mums nekad neuzzināt, bet par šo vēstures lappusi diskutēt gan ir vērts, tāpat kā par ļoti daudzām citām,” stāsta “Radiožurnāla” redaktors.

“Bet ir jau arī skaistās vēstures lappuses. Vienu no tām uzšķīris Ēriks Hānbergs, lai atminētos laikus, kad Imants Ziedonis savā Murjāņu vasaras mājās kalis lielus plānus. Vajagot apceļot skaistākās sētas un daudzināt sakoptākās! Nav jau nekāds noslēpums, ka kārtība un tīrība, tāpat kā “sporta pote”, ir lipīgas – kad redzi kaimiņa sētu savāktu un sapostu, atstāt savējo nekārtībā īsti negribas. Šī, protams, nav vienīgā ideja, kas dzimusi Murjāņos, un jaunrade tur turpinās vēl šodien Ziedoņa muzejā,” norāda J.Holšteins-Upmanis.

“Ir pienākuši “citi laiki un citi cilvēki”, bet novērojums, kas vieno kā Siguldas novadu, tā citus “Radiožurnāla” ekspedīcijās izstaigātos novadus – mūsu priekšteču rosība, centība, atjautība, radošums un atstātās ceļa norādes arī mums liek neatpalikt izdomas bagātībā un darbīgumā. Un Siguldas novads nudien var lepoties ar rosību un pastāvīgu attīstību!” atzīmē “Radiožurnāla” redaktors.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.