Menu
 

2023.gada līderis – 290,5 kg smags ķirbis

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

20.oktobrī Nacionālajā zooloģiskajā dārzā jau 18.reizi noskaidroja Latvijas gada brangākos ķirbjus. Šogad “Latvijas lielākā ķirbja čempionāta” uzvaras laurus plūca Kuzmicku ģimene no Dobeles novada. Visbrangāko ķirbi izaudzēja Ingrīda Kuzmicka, ķirbim sasniedzot 290,5 kg svaru un 3,61x3,10 m apkārtmēru. Otrajā vietā ierindojās Gunta Kuzmicka dižoga ar 258,5 kg svaru un 3,38x2,83 m apkārtmēru, bet trešajā – Lindas Kuzmickas 225 kg smagais ķirbis ar 3x2,82 m apkārtmēru, informēja rīkotāji.

“Kaut gan ķirbis latviešu virtuvēs ir kļuvis par vērtīgu, tradicionālu maltīšu sastāvdaļu, tas patiesībā ir eksotiskais ienācējs no Amerikas, dalot savu izcelsmes vietu ar daļu no zoodārza iemītniekiem. Tādēļ arī šodien ar ķirbi mielojās krēpjvilki, kuru saknes meklējamas Dienvidamerikā, un kapibaras, kuras sastopamas gan Dienvidamerikā, gan Centrālamerikā. Nākamās nedēļas pirmdienā, trešdienā un piektdienā ķirbi piedāvāsim arī citiem zoodārzā sastopamajiem dzīvniekiem,” pastāstīja Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza Dzīvnieku kolekcijas departamenta vadītāja Guna Vītola.

 “Latvijas lielākā ķirbja čempionātam”, ko rīko “Maxima Latvija”, šogad tika pieteikti 25 ķirbji no astoņiem Latvijas novadiem, arī Ādažiem. Uz čempionāta finālu tika atvesti desmit finālistu ķirbji, kuru mērīšanas un svēršanas procesā talkā nāca Latvijas spēkavīri Dainis Zāģeris un Māris Krievelis.

Līdz šim čempionāta vēsturē Latvijā smagākais ķirbis ir svēris 574 kg, un šo rekordista titulu 2018. gadā ieguva Luīzas Neimanes Kuldīgas novadā izaudzētais ķirbis.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.