Menu
 

Izdevīgu vakariņu idejas gatavošanai no biežāk nocenotajiem produktiem

  • Autors:  Normunds Baranovskis, “”Rimi” gardēdis”, šefpavārs
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Katrs Latvijas iedzīvotājs gadā atkritumos izmet vidēji 100 kg pārtikas produktu, jeb, pārrēķinot naudā, katra mājsaimniecība palaiž vējā vairāk nekā 300 eiro, rādaRimi” veiktās aptaujas. Lieliska iespēja, kā mazināt pārtikas atkritumu apjomu un turklāt ietaupīt, ir iespēju robežās iegādāties produktus ar pēdējās dienas termiņu un izmantot tos gardu maltīšu pagatavošanā. Nocenotā pārtika ir iespēja iegādāties drošus, kvalitatīvus produktus ar tās pašas dienas derīguma termiņu par samazinātu cenu – līdz pat 50% no produkta sākuma cenas.

Izvēloties nocenotos produktus, gatavosi ne tikai izdevīgāk, bet arī dabai draudzīgāk. Tā ir gudra izvēle ikdienas maltīšu pagatavošanai. Ja veikalā meklē kaut ko vakariņām, ir loģiskāk izvēlēties produktus, ko vari pagatavot tajā pašā dienā, izglābjot tos no izmešanas atkritumos un tādējādi arī maciņš pateiks paldies. Šie produkti ir kvalitatīvi un garšīgi – sevišķi tad, ja tos iekļausi kādas vienkāršas un sātīgas maltītes receptē!

Lūk, divas gardas receptes vakariņām, ko var pagatavot no visbiežāk nocenotajiem produktiem – maltās gaļas, maizes un piena produktiem.

Slinkie tīteņi
(4 personām, pagatavošanas laiks – 45 minūtes)

Nepieciešams: 400 g maltās gaļas; eļļa apcepšanai; 1-2 ēdamk. garšvielu ar sāli vai 1 buljona kubiņš (pēc izvēles); 800 g kāposta; 400 g ziedkāposta;pasniegšanai – skābais krējums.

Pagatavošana

Katlā lej eļļu un liec cepties malto gaļu kopā ar garšvielām vai buljona kubiņu. Pielej aptuveni 150 ml ūdens un pievieno smalkāk sagrieztu kāpostu un ziedkāpostu. Ja visu uzreiz nevari ielikt katlā, liec tik, cik tajā saiet, bet pārējo pēc aptuveni 5–10 minūtēm, kad kāposti sautējoties nedaudz zaudēs apjomu. Sautē katlā zem vāka, ik pa laikam apmaisot, līdz kāposti mīksti. Pasniedz ar krējumu.

Maizes sacepums ar ķiršiem
(6 personām, pagatavošanas laiks – 30 minūtes)

Nepieciešams: 420 g tostermaizes; 220 ml piena; 2 vistu olas; 80 g cukura + 1 ēdamk. apbārstīšanai; 400 g saldētu ķiršu vai citu ogu, pasniegšanai –  200 g saldā krējuma; 1 tējk. cukura (vai pēc garšas).

Pagatavošana

Sakarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem. Nedaudz atlaidini ogas un liec cepamtraukā. Sajauc pienu ar olām un cukuru. Pārgriez maizes šķēles uz pusēm. Iemērc maizi pienā un kārto virs ogām. Atlikušo pienu ielej traukā. Pārkaisi maizi ar cukuru un liec cepties cepeškrāsns apakšējā plauktā aptuveni 15–20 minūtes. Saputo saldo krējumu ar cukuru un pasniedz ar sacepumu.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.