Menu
 

Mežtaka un Jūrtaka – starp labākajiem galamērķiem "Lonely Planet" ceļvedī

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - www.facebook.com/meztaka Foto - www.facebook.com/meztaka

Pasaulē populārais tūrisma ceļvedis “Lonely Planet” šogad atzīmē savu 50.gadadienu ar jaunu izdevumu, kurā ietverti labākie galamērķi, ceļojumi un pieredzes 2024.gadam. Kategorijā “Ilgtspēja” starp desmit labākajiem ir arī mūsu Jūrtaka un Mežtaka – Baltic Trails, informē Latvijas lauku tūrisma asociācijā “Lauku ceļotājs”.

Tūrisma ceļvedim “Lonely Planet” uzticas ceļotāji visā pasaulē, iedvesmojoties un plānojot savus ceļojumus. Tā gadskārtējam izdevumam “Best in Travel 2024” izraudzīti labākie kandidāti piecās kategorijās: “Top 10 valstis”, “Top 10 reģioni”, “Top 10 pilsētas”, “Top 10 vērtīgākie galamērķi” un “Top 10 ilgtspējīgākie galamērķi”.

Jūrtaka un Mežtaka ir izvēlētas ne vien skaistās un daudzveidīgās dabas dēļ, bet arī tūrisma piedāvājuma kvalitātes dēļ, kas padara dabu pieejamu ceļotājam. Ceļveža autori atzīmē, ka Baltic Trails tīmekļa vietnē baltictrails.eu ir iekļautas detalizētas kartes, informācija par reljefu, ceļā pieejamiem pakalpojumiem, maršruta marķējumu un viedierīcēs lietojamiem GPX failiem. Ceļotājiem svarīgi, ka taku posmi izstrādāti, lai varētu izmantot vietējās naktsmītnes ar ērtībām, samazinot nepieciešamību nakšņot brīvā dabā. Ne mazāk nozīmīgs ir mērogs – Latvija, Lietuva un Igaunija kā viens kopīgs un atpazīstams Baltijas valstu galamērķis, kas sasniedzams no dažādām pasaules valstīm. Izvēli iekļaušanai “Lonely Planet” ceļvedī nosaka ceļveža autoru, darbinieku un lietotāju kopienas balsojums, skaidro “Lauku ceļotāja” pārstāvji.

Jūrtakas un Mežtakas kā ilgtspējīga tūrisma produkta ideja balstās sadarbībā starp visiem, kas šīs takas lieto un kas dzīvo un saimnieko ap tām. Daba vilina ceļotājus, savukārt viņiem nepieciešamos pakalpojumus, piemēram, nakšņošanu, ēdināšanu, transportu, informāciju, sniedz vietējie uzņēmēji. Tas dod iespēju nopelnīt, uztur lauku teritorijas apdzīvotas, veido stipras vietējās kopienas ar saimnieka sajūtu. Līdz ar to vietējā kopiena katrā takas posmā – uzņēmēji kopā ar pašvaldībām un citām ieinteresētajām pusēm – ir atbildīgi par to, kā taka “dzīvo”. Tagad, kad takas ir jau populāras, sadarbībā starp vietējiem uzņēmējiem, pašvaldībām, pārgājienu entuziastiem, dabas aizsardzības jomu ir lieliskas iespējas veidot jaunus pakalpojumus un piedāvājumus pārgājienu tūristiem, norāda asociācijā.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.