Menu
 

Traucējoši simptomi kaķim – kas liecina par slimību?

  • Autors:  Apmaksāta publikācija
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Kaķi ir vieni no populārākajiem mājdzīvniekiem visā pasaulē. Tie ir draudzīgi, rotaļīgi un mīlīgi, taču par to labturību un veselību ir arī pienācīgi jārūpējas. Ir vērts atcerēties, ka kaķu slimības var radīt nopietnas sekas kaķu veselībai un labsajūtai, dažas no tām var izraisīt pat nāvi. Tāpēc kaķu īpašniekiem ir tik svarīgi zināt slimību simptomus un zināt, kā rūpēties par sava mīluļa veselību UN uzturu.

Visbiežāk sastopamās kaķu veselības problēmas

Kaķi, tāpat kā jebkurš dzīvnieks, var ciest no daudzām dažādām slimībām. Dažas no tām ir viegli diagnosticējamas un ārstējamas, bet citām nepieciešamas sarežģītākas medicīniskās procedūras. Šeit ir uzskaitītas dažas visbiežāk sastopamās kaķu slimības:

Kaķu vīrusu slimības

Kaķu vīrusu slimības ir ļoti lipīgas un var izraisīt nopietnas veselības problēmas. Dažas no tām, piemēram, kaķu gripas vīruss (FIP), var izraisīt pat nāvi. Citas kaķu vīrusu izraisītas slimības ir, piemēram, kaķu rinīta vīruss (FVR), kaķu mutes gļotādas vīruss (FCV) un kaķu caurejas vīruss (FCoV).

Urīnceļu slimības

Urīnceļu slimības ir izplatītas kaķiem, jo īpaši vecākiem dzīvniekiem un tiem, kam dota sausā kaķu barība. Tās bieži vien izpaužas ar neparastu kaķa uzvedību, piemēram, biežu pakaišu kastītes apmeklēšanu, vokalizāciju, izkārnījumiem ārpus pakaišu kastītes, apgrūtinātu urinēšanu vai hematūriju. Visbiežāk sastopamās kaķu urīnceļu slimības ir cistīts, nierakmeņi un nieru mazspēja.

Ādas slimības

Kaķi var ciest no dažādām ādas slimībām, kas izraisa niezi, ādas lobīšanos un matu izkrišanu. Dažas no visbiežāk sastopamajām kaķu ādas slimībām ir alerģijas, gredzenpuvums, ādas parazīti un psoriāze.

Simptomi, kam jāpievērš uzmanība kaķiem

Kaķu īpašniekiem būtu jāapzinās slimību simptomi, jo ātra slimības diagnosticēšana var glābt mājdzīvnieka dzīvību. Šeit ir daži no svarīgākajiem simptomiem, uz kuriem kaķiem ir jāpievērš uzmanība:

Apetītes izmaiņas

Ja kaķis pēkšņi pārstāj ēst vai sāk ēst mazāk nekā parasti, tas var liecināt par slimību. Dažos gadījumos kaķiem ar urīnceļu vai nieru slimībām var būt mazāka vēlme ēst.

Uzvedības izmaiņas

Ja kaķis pēkšņi kļūst miegaināks vai sāk uzvesties neparasti, tas var liecināt par slimību. Kaķiem, kuriem ir sāpes vai diskomforts, var būt dažādas uzvedības izpausmes, piemēram, slēpšanās, izvairīšanās no acu kontakta vai agresīva uzvedība.

Urīnēšanas problēmas

Ja kaķim ir grūtības urinēt vai kaķis bieži dodas uz kastīti, tas var liecināt par urīnceļu slimību. Dažos gadījumos kaķiem, kuriem ir nierakmeņi vai cistīts, progresējošā slimības stadijā urinējot var pat asiņot.

Uztura ietekme uz kaķa veselību

Lai nodrošinātu labu kaķu veselību, ļoti svarīgs ir pareizs uzturs. Tāpat kā cilvēkiem, arī kaķiem ir nepieciešams pareizais uzturvielu daudzums, lai saglabātu veselību un baudītu ilgu mūžu. Jāizvēlās kvalitatīva kaķu barība. Jums jābaro kaķis ar kvalitatīvu kaķu barību, kas nesatur graudus. Šeit ir uzskaitītas dažas svarīgākās uzturvielas, kurām jābūt jūsu kaķa barībā:

Olbaltumvielas

Olbaltumvielas ir ļoti svarīgas kaķa veselībai, jo tās palīdz veidot un uzturēt muskuļus. Daži no labākajiem olbaltumvielu avotiem kaķiem ir gaļa, zivis un olas.

Tauki

Tauki ir svarīgi kaķa veselībai, jo tie nodrošina enerģiju un palīdz uzsūkt noteiktas uzturvielas. Daži no labākajiem tauku avotiem kaķiem ir treknas zivis, piemēram, lasis.

Ogļhidrāti

Ogļhidrātu pārpalikums var izraisīt aptaukošanos un citas veselības problēmas.

Kā izvēlēties kaķim piemērotu barību?

Kad jāiegādājās kaķu barība, izvēlēties pareizo var būt sarežģīti, jo tirgū ir pieejami daudzi dažādi kaķu barības zīmoli un veidi. Šeit ir sniegti daži padomi, kas palīdzēs īpašniekiem izvēlēties savam mīlulim piemērotu barību:

Pievērsiet uzmanību sastāvdaļām

Pareiza kaķu barība satur pareizu olbaltumvielu, tauku un ogļhidrātu daudzumu, kā arī nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas. Kaķu īpašniekiem vajadzētu izvairīties no barības, kas satur graudus, cukuru, mākslīgos konservantus, krāsvielas un aromatizētājus.

Izvēlieties kaķa vecumam piemērotu barību

Dažāda vecuma kaķiem ir nepieciešamas dažādas uzturvielas. Tāpēc īpašniekiem ir svarīgi izvēlēties kaķa vecumam un vajadzībām atbilstošu barību.

Jāmeklē kaķu barība ar ierobežotu ogļhidrātu daudzumu

Kaķu īpašniekiem vajadzētu meklēt barību kaķiem ar ierobežotu ogļhidrātu daudzumu, jo kaķiem uzturā nav nepieciešams liels ogļhidrātu daudzums. Ogļhidrātu pārpalikums var izraisīt aptaukošanos un citas veselības problēmas.

Visbiežāk sastopamās veselības problēmas, kas saistītas ar nepiemērotu kaķu barību

Neatbilstoša kaķu barība var izraisīt nopietnas veselības problēmas. Šeit ir uzskaitītas dažas visbiežāk sastopamās veselības problēmas, kas saistītas ar nepiemērotu kaķu barību:

Aptaukošanās

Aptaukošanās ir viena no nopietnākajām kaķu veselības problēmām. Pārmērīgs tauku daudzums var izraisīt citas slimības, piemēram, diabētu, sirds slimības un elpošanas traucējumus.

Ar gremošanas sistēmu saistītas slimības

Neatbilstoša kaķu barība var izraisīt ar gremošanas sistēmu saistītas slimības, piemēram, vemšanu, caureju un aizcietējumus.

Zobu un smaganu problēmas

Nepiemērota kaķu barība var izraisīt zobu un smaganu problēmas, piemēram, periodonta slimības un zobakmens veidošanos.

Sarkanie karogi, iepērkoties zooveikalā

Iepērkoties zooveikalā, kaķu īpašniekiem vajadzētu pievērst uzmanību dažām lietām, lai pārliecinātos, ka viņi izvēlas savam mīlulim piemērotus produktus. Tāpat ir ieteicams izvēlēties uzticamus zooveikalus, piemēram, fera24.lv - tas sniegs garantiju par augstas kvalitātes produktiem, kā arī profesionālu apkalpošanu. Lūk, daži no "sarkanajiem karodziņiem", kuriem vajadzētu pievērst uzmanību, iepērkoties zooveikalā:

Kaķu barība no nezināmiem avotiem

Daži kaķu barības veidi var būt no nezināmiem avotiem vai nepareizi uzglabāti, kas var izraisīt bakteriālu vai sēnīšu infekciju.

Barība ar zemu uzturvielu saturu

Dažā kaķu barībā var būt maz uzturvielu vai tā var būt nepietiekami sabalansēta. Kaķu īpašniekiem jāmeklē barība, kas satur pareizo olbaltumvielu, tauku un ogļhidrātu daudzumu.

Kopsavilkums par kaķu labturību un veselību

Rūpes par kaķa veselību un labturību ir svarīgs jebkura īpašnieka pienākums. Lai nodrošinātu mājdzīvnieka labu veselību, ir svarīgi sekot līdzi slimību pazīmēm, jāizvēlās piemērota kaķu barība un jāizmanto veterināro dienestu pakalpojumus. Galu galā kaķu īpašniekiem jāatceras, ka viņu kaķi ir vērtīgi un mīlēti ģimenes locekļi, kas pelnījuši vislabāko aprūpi.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.