Menu
 

Kalni gaida slēpotājus Apriņķis.lv

  • Autors:  Agita Latkovska
Siguldas Pilsētas trase noteikti ir viena no visgleznainākajām slēpošanas trasēm Pierīgā. Siguldas Pilsētas trase noteikti ir viena no visgleznainākajām slēpošanas trasēm Pierīgā. Foto: no SIA "Siguldas Sporta serviss" arhīva; Laura Paskalova; no "Riekstukalna" arhīva

Kaut gan laika prognozes šai nedēļai sola atkusni, nevajag bēdāt – īstā ziema vēl tikai sāksies. Arī Pierīgas slēpošanas kalni gatavojas vērt vaļā trases slēpotājiem.

Siguldas Pilsētas trase slēpošanas sezonai gatava

Ziemās Sigulda ir viena no populārākajām "sniega pilsētām" Pierīgā un visā Vidzemē. Katru sezonu tūkstošiem ziemas baudītāju dodas turp, lai ļautos slēpošanas un snovošanas priekam, ko sniedz traukšanās no kalna. Decembris ir sācies. Kā sokas slēpošanas trasēm Siguldā? "Siguldas Pilsētas trase jaunajai slēpošanas sezonai ir gatava!" priecīgi ziņo SIA "Siguldas Sporta serviss" pārstāvis Artūrs Zālītis. Tā kā gaisa temperatūra un sniega daudzums to ļāva, sestdien, 1. decembrī, tika atvērta Siguldas Pilsētas trases vidējā – 200 metru garā – slēpošanas nogāze. Artūrs teic, ka, iestājoties labvēlīgiem un atbilstošiem laikapstākļiem, saldēšanas iekārta, kas Siguldas Pilsētas trasē tika uzstādīta pagājušajā sezonā, ļauj sniega ražošanu nodrošināt pat pie mīnus 2,5 grādu temperatūras. Šobrīd trasē tiekot ražots papildu sniega apjoms arī lielajai – 300 metru garajai – nogāzei, lai gadījumā, ja arī uznāks atkusnis, Siguldā ikviens varētu baudīt ziemas priekus.

"Pilsētas trasē visvairāk aktīvās atpūtas cienītāju ir ziemas sezonā, nedēļas nogalēs," atzīst A. Zālītis. "Vasaras periodā daļā Siguldas Pilsētas trases teritorijas darbojas viens no iecienītākajiem tūrisma galamērķiem Siguldā – piedzīvojumu parks "Tarzāns", kā arī kalna pakājes kafejnīca "Finišs"."



Ar siguldieša ID karti – lētāk

Siguldas Pilsētas trases pārstāvis zina teikt, ka Siguldas Pilsētas trase piedāvā garāko nobraucienu un plašāko nogāzi Latvijā. "Trases trīs nogāzes – 350, 200 un 50 metru garas – piedāvā visplašākās ziemas aktivitāšu iespējas gan bērniem un iesācējiem, gan profesionāliem sportistiem. Pilsētas trase ir vienīgā sertificētā trase Latvijā, kur atļauts rīkot FIS (Federation Internationale de Ski – Starptautiskā Slēpošanas federācija) līmeņa sacensības," stāsta A. Zālītis.

Maksa par slēpošanas trases izmantošanu visdraudzīgākā ir pašiem siguldiešiem – par pacēlāju uz lielā kalna jāmaksā 55 centi par reizi (skolēniem, studentiem un pensionāriem – 50 centi), bet uz mazā kalna – 35 centi par reizi (bērni līdz septiņu gadu vecumam mazo kalnu pieaugušo pavadībā var izmantot bez maksas). "Uzrādot Siguldas novada iedzīvotāja ID karti, pacēlāja un inventāra nomas maksai ir 10 procentu atlaide, savukārt Siguldas novada pensionāriem ar ID karti darbdienās no plkst. 12.00 līdz 14.00 ir iespēja slēpot bez maksas," skaidro A. Zālītis.

Ja pašiem nav sava inventāra, te to var izīrēt, kā arī izmantot slēpošanas skolas pakalpojumu. Slēpošanas vai snovborda komplekta noma vienai dienai maksā 17 eiro, bet nodarbība instruktora vadībā – 21 eiro.

Kaķīškalna mazajā kalnā sniegs jau saražots

Arī Siguldas atpūtas komplekss "Kaķītis" jau gaida savus apmeklētājus. SIA "Kaķītis" izpilddirektore Beāte Rapa apstiprina: "Kaķīškalna slēpošanas trase ar nepacietību gaida tikšanos gan ar saviem ikgadējiem, gan jauniem slēpotājiem jau no 1. decembra. Sniegs ir saražots pietiekamā daudzumā, lai atvērtu mazo kalnu."

Beāte Rapa stāsta, ka pēdējos gados dabīgā sniega sega diemžēl nekad nav bijusi pietiekami bieza, lai sagatavotu trases slēpošanai, tāpēc sezona vienmēr tiek atklāta, pateicoties sniega ražošanas tehnoloģijām. "Līdz ar pirmo aukstumu otrdienas pēcpusdienā Kaķīškalnā sākām pūst sniegu ar pieciem sniega lielgabaliem," stāsta Beāte Rapa. "Lielā kalna atvēršanai sniega pagaidām vēl nav pietiekami, taču ķeram mīnusus un dažus sniega lielgabalus jau esam pārveduši no mazā uz lielo kalnu." Ziemā visvairāk apmeklētāju esot dienās, kad ārā ir 5–7 grādu sals, taču arī vasarā un jaukās rudens dienās, kad slavenās zelta rudens lapas cilvēkus vilina uz Siguldu, apmeklētāju netrūkstot.


Jau kopš sestdienas apmeklētājus gaida Kaķīškalns.

Ja ziema gadās silta...

Laikapstākļus nevar nedz pasūtīt, nedz sarunāt vai uzpirkt – tie nu reiz ir tikai dabas mātes rokās, un tā, kā zināms, mēdz pārsteigt. Ko dara slēpošanas trases, ja ziema gadās pilnīgi nekāda – ir silts un sniega maz? "Diemžēl ziemas sportisko aktivitāšu bizness ir ļoti atkarīgs no laikapstākļiem," atzīst Beāte Rapa, "mēs dabas priekšā esam bezspēcīgi. Ja temperatūra ir plusos, ja līst lietus un rudens pāriet pavasarī bez ziemas, mēs nevaram pūst sniegu. Ziemas ir bijušas dažādas, taču pēdējo 18 gadu laikā nav bijusi neviena ziema, kad kalnu nebūtu atvēruši vispār."

Kad ziemas prieku sezona beidzas, Kaķīškalnā sāk gatavoties vasaras sezonai. "Mums ir divi piedzīvojumu parki "Mežakaķis"," saka B. Rapa. "Viens atrodas Rīgā, Mežaparkā, otrs – Siguldā, ar burvīgu skatu uz Gaujas senleju. Siguldā visu gadu darbojas arī mūsu atpūtas un pirtiņu komplekss, kā arī ēdināšana, par kuru saņemam ļoti daudz komplimentu."

"Kaķītī" jauna maksāšanas sistēma

Arī Kaķīškalnā ir ieejama slēpju un snovborda noma. "Katru gadu sākam ar svaigi sagatavotu inventāru, kura kvalitātei sekojam līdzi arī sezonas laikā," uzsver B. Rapa. "Cenas kopš pagājušā gada palikušas nemainīgas."

Kaķīškalna trašu apmeklētājiem jāņem vērā, ka šogad ir mainījusies biļešu apmaksas sistēma. "Līdz šim pie mums bija jāmaksā par pacelšanās reizi, bet tagad, mācoties no citu šā pakalpojuma piedāvātāju piemēra un uzklausot savus klientus, esam pārgājuši uz maksu par laiku," skaidro B. Rapa. "Apzināmies, ka katra jauna sistēma parasti nāk ar nelielu apjukumu gan klientiem, gan pašiem pakalpojuma sniedzējiem, tāpēc jau iepriekš lūdzam saviem slēpotājiem sākumā būt iecietīgiem, kamēr visi pieradīsim pie izmaiņām. Mēs esam pārliecināti, ka ieguvēji būs visi."


Bez sniega pūtējiem neiztikt. Atpūtas kompleksa "Riekstukalns" slēpošanas trasēs intensīvi ražo sniegu.

Riekstukalnā atrakcijas visu gadu

Arī Baldones novadā esošais aktīvās atpūtas komplekss "Riekstukalns" gatavojas jaunajai sezonai, kaut arī precīzs tās sākums vēl nav zināms. "Riekstukalna" pārstāve informē, ka kalnā jau tiek pūsts sniegs, lai tad, kad sals atgriezīsies (laika prognozes vēsta, ka šonedēļ gaidāms atkusnis), sniegu varētu izmantot pirmo trašu atklāšanai.

Līdzīgi kā daudzviet citur, arī "Riekstukalnā" ir iespējams izīrēt visu ziemas prieku baudīšanai nepieciešamo inventāru. Cenas ir pieejamas tīmekļa vietnē www.riekstukalns.lv, kur tiks publicētas arī pacēlāja cenas, kad ziemas sezona tiks atklāta.

Uzņēmuma pārstāve informē, ka vasaras sezona "Riekstukalna" kolektīvam parasti bija laiks, kad atvilkt elpu un gatavoties nākamajai ziemas sezonai, taču kopš šīs vasaras ir pieejamas arī dažādas siltajam laikam piemērotas aktivitātes – kokos izveidota šķēršļu trase, ir pieejama kameršļūkšanas trase, rodeļi un citas atrakcijas. Ar "Riekstukalna" piedāvājumu var iepazīties tīmekļa vietnē www.riekstukalns.lv.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.