Menu
 

Četras gardas un ātri pagatavojamas augu valsts receptes Apriņķis.lv

  • Autors:  Raimonds Zommers, šefpavārs, “Maxima Latvija” garšu vēstnesis
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Šogad par aptuveni 30% pieaugusi cilvēku interese piedalīties “Neapēd Zemeslodi” izaicinājumā, tādējādi savās ēdienreizēs mēģinot iekļaut arvien vairāk augu valsts maltīšu. Lai iedvesmotu ikvienu iedzīvotāju savā uzturā iekļaut vairāk augu valsts ēdienu un parādītu to bagātību, “Maxima Latvija” garšu vēstnesis – šefpavārs Raimonds Zommers pieņēmis izaicinājumu kopīgi radīt četras vienkāršas un veselīgas brokastu, pusdienu, vakariņu un deserta receptes.

Gada sākumā daudzi iedzīvotāji pastiprināti pievērš uzmanību veselīgam un augu valsts uzturam, un nereti pat kulinārijas lietpratējiem ir nepieciešama papildu iedvesma, lai izdomātu gardas un viegli pagatavojamas receptes. Aicinu ikvienu iedzīvotāju bagātināt savas ēdienreizes ar četrām uzturvielām bagātām receptēm, ar ko priecēt savas garšas kārpiņas gan brokastīs, gan pusdienās, gan vakariņās, gan arī saldajā ēdienā. Tās radīs sāta sajūtu visas dienas garumā, turklāt būs pa spēkam pagatavot ikvienam.

Brokastis – banānu pankūkas

Sastāvdaļas: 8 g maltu linsēklu, 1 liels banāns, 40 ml ūdens, 28 ml olīveļļas, 4 ml vaniļas aromatizētāja, 10 g cepamā pulvera, 2 g dzeramās sodas, 2 g maltā kanēļa, 190 ml mandeļu piena, 180 g kviešu miltu, 60 g pilngraudu auzu miltu, šķipsna sāls.

Pagatavošanas gaita:

Palielā bļodā lej ūdeni un pievieno linsēklas, atstāj uz 5 minūtēm līdz linsēklas uzbriest.

Paralēli saspaida banānu ar dakšiņu līdz veidojas viendabīga konsistence, pēc tam pievieno klāt uzbriedinātajām linsēklām.

Citā traukā ber kviešu miltus, auzu miltus, cepamo pulveri, sodu un kanēli. Lai pankūkas būtu gaisīgas, ar putojamo lāpstiņu rūpīgi un vienmērīgi samaisa sastāvdaļas.

Pie banānu masas lej klāt pienu, olīveļļu, vaniļu un kārtīgi izmaisa, tad pievieno miltu maisījumu un maisa ar putojamo lāpstiņu līdz nav redzami kunkuļi. Ieteikums – ja masa ir pārāk bieza, var pieliet vēl dažās ēdamkarotes mandeļu piena.

Uz sakarsētas pannas liek pankūku mīklu un cep no katras puses līdz zeltainas.

Pankūkas pasniedz ar dažādu piedevu variantiem – ar kļavu sīrupu, vegānisko jogurtu, zemesriekstu sviestu, svaigām ogām, sev mīļu ievārījumu, pēc katra patikas un gaumes.

Pusdienas – lēcu boloņa ar penne pastu

Sastāvdaļas: 40 ml olīveļļas, 50 g sīpolu, 225 g burkānu, 280 g selerijas sakņu, 4 ķiploku daivas, 10 g sāls, 1 g melno piparu, 1 ēd.k. timiāna, 70 g tomātu pastas, 400 g konservēto lēcu, 400 g konservētu smalcinātu tomātu, 600 ml dārzeņu buljona, 60 g kaņepju sēklu, 40 ml melnā balzametiķa, 200 g makaronu “Penne Rigati”.

Pagatavošanas gaita:

Makaronus pagatavo pēc norādījumiem uz iepakojuma.

Paralēli gatavo lēcu boloņu. Sīpolu, burkānus, selerijas sakni un ķiploku nomizo, sastāvdaļas sagriež kubiņos un liek sakarsētā katlā ar olīveļļu cepties.

Cep uz plīts, pievieno sāli, piparus un oregano. Kad dārzeņi apcepušies, pielej klāt iepriekš sagatavoto buljonu. (Buljona pagatavošana – ar karstu ūdeni aplej dārzeņu buljona kubiņus (1 kubiņš uz 300 ml ūdens.)

Kad dārzeņi ir gandrīz mīksti, pievieno tomātus savā sulā un lēcas. Lēcas iepriekš noskalo zem auksta ūdens.

Visu lēnām vāra līdz gatavs. Lēcu boloņā iemaisa kaņepju sēklas un pielej balzametiķi.

Lēcu boloņu pasniedz ar penne makaroniem, pēc izvēles var pievienot zaļumus. 

Vakariņas – griķu nūdeļu woks ar "vegāniskās vistas" gabaliņiem

Sastāvdaļas: 25 ml eļļas cepšanai, 40 g šalotes sīpola, 500 g sarkanās paprikas, 150 g saldētu vai svaigu brokoļu, 1 ķiploka daiva, 150 g saldās čili mērces, 20 ml sojas mērces, 40 ml ūdens, 1 laims, 250 g "vegāniskās vistas" (var izmantot vegāniskos vistas nagetus), 200 g griķu nūdeļu.

Pagatavošanas gaita:

Sīpolu un papriku sagriež salmiņos.

Svaigus brokoļus sadala mazākos gabalos, savukārt, ja izmanto saldētus brokoļus, tad tos atkausē.

Pannā uzkarsē eļļu un liek cepties salmiņos sagriezto sīpolu ar papriku, un pēc aptuveni minūtes pievieno arī brokoļus, "vegānisko vistu", sāli pēc garšas, pievieno ūdeni, saldā čili un sojas mērces un sutina, kamēr vegāniskā vista ir gatava un papildu asumam pierīvē klāt ķiploka daiviņu.

Griķu nūdeles novāra sālsūdenī pēc norādījumiem uz iepakojuma.

Kad griķu nūdeles gatavas, tās iemaisa sagatavotajā mērcē.

Pasniedz maltīti, pēc garšas to var pasniegt ar svaigi grieztiem lociņiem.

Deserts – zemesriekstu trifeles

Sastāvdaļas: 120 g auzu pārslu, 20 g čia sēklu, 80 g zemesriekstu krēma, 80 ml kļavu sīrupa, 30 g vegāniskās klasiskās melnās šokolādes.
Pagatavošanas gaita:

Šokolādi izkausē ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī.

Šokolādei pieber pārējās sastāvdaļas – auzu pārslas, čia sēklas, zemesriekstu sviestu, kļavu sīrupu, un veido viendabīgu masu.

Ieliek ledusskapī, lai masa sastingst.

Kad masa sastingusi, veido sev vēlamā izmēra trifeles, kuras var baudīt kopā ar karstu dzērienu pēc izvēles.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.