Menu
 

Lēti un vegāniski ēdieni ar raksturu

  • Autors:  Normunds Baranovskis, šefpavārs, “Rimi” Gardēdis
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Vegānisks dzīvesstils, ko ik gadu janvārī aktualizē akcija “Neapēd zemeslodi”, kļūst par arvien izplatītāku tendenci. Ikviens ir aicināts iesaistīties dabai draudzīgā un veselīgā izaicinājumā – ēst mazāk gaļu un citus dzīvnieku izcelsmes produktus. Kad no ēdienkartes pazūd sviestiņš un citas iecienītas lietas, ir vajadzīga sava deva radošuma, garšvielu un neierastu sastāvdaļu, lai ēdienam piešķirtu raksturu, tomēr ēst un gatavot vegānisku maltīti nebūt nenozīmē dārgi.

Šokolādes kūka
(8 porcijas, pagatavošanas laiks 40 min)

Sastāvdaļas: sausās – 200 g miltu, 30 g kakao pulvera, 130 g brūnā cukura, 8 g cepamā pulvera, 1 tējkarote dzeramās sodas, 50 g tumšās šokolādes čipsu, šķipsna sāls; mitrās – 140 g labi nogatavināta banāna mīkstuma, 50 ml neitrālas garšas eļļas, 1 ēdamkarote apelsīna sulas, 110 g ūdens vai augu piena alternatīvas; virspuse – 150 g tumšās šokolādes čipsu, 50 g margarīna vai vegānā sviesta.

Pagatavošana

Vienā traukā savieno visas sausās sastāvdaļas, otrā samaļ kopā visas mitrās. Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem un ietauko kūkas formu. Savieno visas sastāvdaļas, rūpīgi samaisa, lej formā un liek cepties 20 minūtes.

Sakausē šokolādes čipsus ar margarīnu un lej pa virsu gatavai kūkai. Atdzesē un pasniedz. Kūkas baudīšanu labi papildinās gan vegānais saldējums, gan putots vegānais krēms.

Plānās pankūkas
(4 porcijas, pagatavošanas laiks 30 min)

Sastāvdaļas: 180 g miltu, 1 tējkarote cukura, 1/2 tējkarotes sāls, 1 tējkarote cepamā pulvera, 400 ml augu piena alternatīvas pēc izvēles, 30 g margarīna vai vegānā sviesta (kausēta), eļļa cepšanai.

Pagatavošana

Sajauc miltus ar sāli, cukuru un cepamo pulveri. Pievieno pusi no paredzētā augu piena, izmaisa, lai neveidojas kunkuļi. Tad pievieno atlikušo pienu un izkausētu margarīnu vai vegāno sviestu. Cep pankūkas uz ietaukotas pannas un pasniedz ar iecienītāko ievārījumu.

Wok ar sēnēm un dārzeņiem
(2 personām, pagatavošanas laiks 20 min)

Sastāvdaļas: pamata – 100 g šampinjonu vai citu sēņu pēc izvēles, 200 g saldēto “wok” dārzeņu, 40 ml augu eļļas, 150 g vegāno nūdeļu; mērcei – 100 ml saldās čili mērces, 10 g gaišās sojas, 1 tējkarote citrona sulas, 1 ēdamkarote augļu ievārījuma, 1 ķiploka daiviņa (sasmalcināta), 1/2 tējkarotes malta ingvera.

Pagatavošana

Šoreiz viss ļoti vienkārši – sajauc visas mērces sastāvdaļas, sagriež sēnes, novāra nūdeles. Sakarsē pannā eļļu un apcep sēnes, tad pievieno dārzeņus un mērci, pašās beigās – nūdeles, garšām un aromātiem sajaucoties brīnišķīgā buķetē.

Cepti rīsi ar dārzeņiem
(2 personām, pagatavošanas laiks 10 min)

Sastāvdaļas: 250 g saldētu dārzeņu (pēc izvēles), 300 g novārītu rīsu, 1 ēdamkarote sezama sēklu, 30 ml augu eļļas, 2 ķiploka daiviņas, 1/2–1 čili pipars, sāls pēc garšas, 1 citrons.

Pagatavošana

Uz pannas bez eļļas liek grauzdēties sezama sēklas. Kad tās apgrauzdējušās viegli zeltainas, pannā lej eļļu un liek sakapātu ķiploku ar čili. Nedaudz pacep un pievieno dārzeņus. Kad tie izsiluši, pievieno novārītos rīsus un sāli, sacep un piespiež citrona sulu pēc garšas.

Spageti ar sojas un sarkano pupiņu mērci
(4 porcijas, pagatavošanas laiks 1 stunda)

Sastāvdaļas: 300 g spageti, 300 g sarkano pupiņu (novārītu), 50 g sojas granulu, 1 burkāns, 1 sīpols, 4 ķiploka daiviņas, 1 ēdamkarote cukura, sāls pēc garšas, eļļa cepšanai, 400 ml tomātu savā sulā, 1 tējkarote tomātu pastas, 1 ēdamkarote adžikas, 250ml ūdens.

Pagatavošana

Smalki sagriež burkānu un sīpolu. Ķiploku sakapā. Pannā ar eļļu liek cepties sīpolu ar burkānu. Pievieno ķiploku, sojas granulas un tomātu pastu. Pielej ūdeni, liek klāt tomātus, sāli, adžiku, cukuru un pupiņas. Līdzko mērce sāk vārīties, pannu liek cepeškrāsnī 180 grādos uz 40 minūtēm vai turpina vārīt tādu pašu laika sprīdi, ik pa laikam maisot. Vienlaikus novāra pastu un pasniedz ar mērci.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.