Menu
 

Aptauja: iedzīvotāji atbalsta obligātu ķiveru lietošanu, bet paši tās nevelk Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Vairums jeb 55 % Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka visiem velosipēdu un skrejriteņu vadītājiem būtu obligāti jāvelk ķiveres, vienlaikus 39 % atzīst, ka paši ķiveres nevelk nekad, noskaidrots apdrošināšanas tehnoloģiju uzņēmuma “Balcia” aptaujā. Veidojas paradokss – lai arī cilvēki apzinās ķiveru nozīmi, tomēr, kad runa ir par viņu pašu veselību un drošību, daudzi izvēlas tās nevilkt.

Saskaņā ar aptaujas datiem, braucot ar velosipēdu vai skrejriteni, ķiveri vienmēr velk tikai 10 % iedzīvotāju, 8 % to velk bieži, 7 % dažreiz un 5 % ļoti reti. Savukārt 39 %, pārvietojoties ar kādu no šiem braucamajiem, ķiveri nevelk nekad, bet gandrīz trešdaļa jeb 31 % vispār nebrauc ar velosipēdu vai skrejriteni. Ķiveres visretāk velk jauni cilvēki, bet piecdesmitgadnieku vidū ir lielākais īpatsvars cilvēku, kuri ķiveres velk vienmēr vai bieži.

Aptaujas rezultāti atklāj, ka vīrieši ir daudz aktīvāki velo un skrejriteņu lietotāji, jo tikai 23 % ir norādījuši, ka nebrauc ar šiem transporta līdzekļiem, kamēr sieviešu vidū ar tiem nebrauc 38 %. Vienlaikus vīrieši arī ir tie, kas biežāk izvēlas braukt bez ķiveres – sieviešu vidū ķiveri nekad nevelk 36 %, bet vīriešu – 43 %. Pētījumi pierāda, ka ķiveres lietošana samazina galvas un smadzeņu traumu risku par 63-88 %, norāda aptaujas rīkotāji.

No šī gada 1. aprīļa stājušies spēkā grozījumi Ceļu satiksmes noteikumos, kas paredz, ka bērniem līdz 17 gadu vecumam obligāti jālieto aizsargķivere, braucot ar elektroskrejriteni, bet braucot ar velosipēdu – līdz 16 gadu vecumam. Vairāk nekā puse jeb 55 % aptaujāto Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka ķiverēm būtu jābūt obligātām visu vecumu braucējiem, bet 29 % piekrīt, ka ķiveres būtu jāvelk tikai bērniem.

“Neskatoties uz to, ka vairums iedzīvotāju paši ķiveres nevelk, tikai 9 % mūsu aptaujā norādīja, ka ķiverēm nebūtu jābūt obligātām. Tātad cilvēki apzinās, cik tās ir svarīgas braucēju drošībai, bet bieži mēdz būt nevērīgi paši pret savu veselību un dzīvību. Vilkt ķiveri, ievērot noteikumus un apdrošināties – tie ir vienkāršākie veidi, kā katrs no mums var parūpēties par savu drošību, braucot ar velosipēdu vai skrejriteni,” komentējis “Balcia” atlīdzību vadītājs Dāvids Lēvalds.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.