Menu
 

Prasmīgs pļāvējs un laicīga apkope – ko darīt, lai zāles pļāvējs kalpo ilgi Apriņķis.lv

  • Autors:  Linards Drukmanis, "Inter Cars" akumulatoru segmenta vadītājs
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Šopavasar laikapstākļiem kopumā esot mauriņam labvēlīgiem, pirmā sava piemājas mauriņa apčubināšana, iespējams, ir pienākusi ātrāk nekā ierasts, un daudzi pagalmu īpašnieki jau no šķūnīša izvilkuši savu uzticamo zālāja kopēju vai arī grasās to darīt tūlīt. Kas jādara, lai zāles pļāvējs kalpotu pēc iespējas ilgāk un kā izvēlēties sev to piemērotāko pļaušanas palīgu?

Zāles pļāvēji, tāpat kā motocikli, pirms sezonas ir tehniski jāsagatavo un jāapkopj. Arī zāles pļāvējiem ir jāmaina motoreļļa, gaisa un eļļas filtri, akumulatori. Papildus nāk klāt arī pļāvēja asmeņa pārbaude, asināšana vai maiņa.

Zāles pļāvēju īpašniekiem akumulatori nereti ir jāmaina katru sezonu, jo ziemas sezonā akumulators netiek izmantots un uzglabāšanas apstākļi nav bijuši atbilstoši, lai akumulators saglabātu savas funkcijas. "Gluži kā jebkuram akumulatoram, arī zāles pļāvēja akumulatora, aukstums un dziļa pašizlāde būtiski ietekmē akumulatora spējas startēt dzinēju jaunajā sezonā.

Turēt siltumā un telpās

Lai moto vai pļāvēja akumulators kalpotu divas vai vairāk sezonas, tas uz ziemas sezonu ir jātur iekštelpās, pirms uzglabāšanas jāuzlādē, un tehnoloģiski labāk pašizlādi izturēs pastiprinātie AGM vai GEL akumulatori.

Periodiski pļāvējiem jāmaina arī motoreļļa, kas jāskatās no iekārtas specifikācijas – jaunākiem pļāvējiem uzskaita motorstundas un var sekot līdzi tām, un mainīt kā prasīts lietošanas pamācībā. Savukārt vecākiem modeļiem to var darīt pirms jaunās sezonas, tāpat kā ar filtriem.

Pļāvēju akumulatori nav pārāk dārgi, bet ierasti var sagaidīt, ka to kalpošanas mūžs būs 2-3 gadi. Ja akumulators tiek atstāts pļāvējā un pa ziemu tiek turēts neapsildītās telpās, tad droši var rēķināties, ka uz pavasari vajadzēs iegādāties jaunu akumulatoru.

Asi asmeņi – sakopts zālājs

Pirms sezonas noteikti jāpārbauda arī pļāvēja asmeņu stāvoklis, jo no to asuma, garuma un kvalitātes būs atkarīgs, cik labi tiks nopļauts zālājs. Prasmīgāki saimnieki paši var iztaisnot un noasināt pļāvēja asmeņus, bet bieži var nākties tos iegādāties jaunus. Asmeņi sezonas laikā tiek bojāti uz kurmju rakumiem, celmiem, akmeņiem utt.

Akumulatore apkope – reizi trīs mēnešos

Akumulatora apkopei ir nepieciešams atbilstošs lādētājs un periodiski (reizi trijos mēnešos) var pārbaudīt tā izlādi un attiecīgi uzlādēt. Atbilstošs lādētājs būs tāds, kam uzlādes strāva būs aptuveni desmit reizes mazāka par akumulatora ietilpību. Tam ir jābūt ar pārlādes aizsardzību. Visiem jaunajiem un modernajiem lādētājiem būtu jānodrošina šīs funkcijas. Nedrīkst aizmirst, ka arī lietošanas laikā pļāvēja ģeneratoram ir jālādē akumulators pienācīgi, tāpēc arī tam ir jābūt "formā".

Ja akumulators beigts – kā izvēlēties jaunu?

Akumulatoru pamatā izvēlas skatoties, kāds akumulators ir ticis uzstādīts iepriekš. Tad piemeklējam tādu pašu vai arī izvēlamies analogu - vienmēr šo var jautāt arī specializētos veikalos pārdevējiem, kas ieteiks no pieredzes.

Motocikliem ir ļoti daudz un dažādu modeļu, bet pļāvējiem lielākajai daļai būs izvēle no četriem akumulatoru standartiem - 895, 896, U1R vai U1. Akumulatoru galvenā atšķirība būs to fiziskajos izmēros, jaudā/ietilpībā un savienojumos (klemmēs). Tehnoloģija gan visiem akumulatoriem būs līdzīga.

Pļāvēja akumulatora uzglabāšanas kaste parasti ir zem sēdekļa, tāpēc jāskatās, lai akumulators fiziski tur iederas un netraucē kontaktiem, un ir atbilstošs nepieciešamajai jaudai.

Pamatu pamats – prasmīgs pļāvējs

Zāles pļāvēja akumulators ir tikai maza daļa no paša pļāvēja, kas īsti neitekmē paša pļāvēja darba mūžu. Akumulators tikai startē dzinēju. Lai pļāvējs ilgi kalpotu, to ir jālieto prasmīgiem pļāvējiem un braucējiem, kas saudzē pašu pļāvēju, nebraucot pa bezceļiem, koku saknēm, akmeņiem, zemes ceļu, kurmju rakumiem. Kurmju rakumus ieteicams pirms pļaušanas izlīdzināt, pārbaudot vai nav ārā izstumti lielāki akmeņi. Jāseko cītīgi līdzi pļāvējam paredzētajām apkopēm, jālieto kvalitatīvas un profesionāļu ieteiktas eļļas un filtri, arī siksnas.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.