Menu
 

Radošas receptes klasiskam Ziemassvētku galdam

  • Autors:  "Elvi" Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāvji
Radošas receptes klasiskam Ziemassvētku galdam Publicitātes foto

Veikalu tīkla "Elvi" aptaujas un pārdošanas rezultāti gadu no gada apstiprina – tieši bagātīgi klāts svētku galds ir viena no svarīgākajām Ziemassvētku un Jaunā gada sagaidīšanas sastāvdaļām. Lai tradicionālos svētku ēdienus papildinātu ar jaunām receptēm, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu "Elvi" aicina izmēģināt divus ēdienus, kas ne tikai labi garšos, bet arī vizuāli rotās svētku galdu.

Ēdamais Ziemassvētku vainags

Sastāvdaļas
Siera bumbiņām:
100 g fetas siera ar samazinātu tauku saturu
60 g krēmsiera
40 g smalki sarīvēta parmezāna siera
30 g smalki sakapātu pistāciju vai citu riekstu
20 g melno sezama sēklu
~100 g rozmarīna zariņu
Ķiršu tomātiņi
Olīvas
Saulē kaltēti tomāti

Pagatavošana
1) Bļodā ar dakšiņu sajauc visus sierus viendabīgā maisījumā un no iegūtās masas ar rokām veido nelielas bumbiņas. Liec tās saldētavā uz 20 min.
2) Atdzesētās bumbiņas apviļā sezama sēklās un pistācijās, ievieto tās ledusskapī, kamēr sagatavo vainagu.
3) Uz liela šķīvja aplī izkārto rozmarīna zariņus – tā, lai aplis atgādina vainagu. Uz rozmarīna virsū kārto iepriekš pagatavotās siera bumbas, olīvas, ķiršu tomātiņus un saulē kaltētus tomātus. Ja ir vēlme, vainagu var papildināt arī ar citām uzkodām.

Žāvētu augļu kēksiņi



Sastāvdaļas
100 g žāvētu aprikožu
100 g rozīņu
100 g mandeļu
100 g žāvētu plūmju
50 g cukurotā ingvera
50 g žāvētu ķiršu
60 g medus
50 g brūnā cukura
50 g rapšu eļļas
Sula no 1 apelsīna
2 ēdamk. apelsīnu miziņas, smalki sarīvētās
1 ola
60 g pilngraudu kviešu miltu
30 g mandeļu miltu
½ tējk. sodas
½ tējk. cepamā pulvera
1 tējk. maltā kanēļa
½ tējk. maltā muskatrieksta
½ tējk. maltā ingvera
šķipsniņa sāls

Krēmam:
500 g maskarpone siera
200 g saldā krējuma
½ tējk. maltā kanēļa
½ tējk. vaniļas cukura
2 ēdamk. pūdercukura
½ ēdamk. kakao
dažādi Ziemassvētku tematikai piemēroti rotājumi

Pagatavošana
1) Sakarsē cepeškrāsni līdz 160 grādiem.
2) Žāvētās aprikozes un plūmes sagriez nelielos gabalos, riekstus – uz pusēm.
3) Lielā bļodā sajauc rapšu eļļu ar olu. Pievieno apelsīna sulu, medu un brūno cukuru, sajauc visu kopā.
4) Bļodiņā sajauc kviešu un mandeļu miltus kopā ar garšvielām, sāli, sodu un cepamo pulveri un pievieno eļļas maisījumam. Visu kārtīgi sajauc un pievieno žāvētus augļus un riekstus.
5) Mazo kēksu formās saliec papīra formiņas. Samaisi un sadali mīklu pa formiņām tā, lai būtu aizpildītas 2/3 papīra formas. Liec cepeškrāsnī un cep 25–30 minūtes līdz kēksiņi kļuvuši zeltaini. Izņem kēksus no krāsns un atstāj tos vēl uz 5 minūtēm pannā, tad izņem no pannas un pilnībā atdzesē.
6) Gatavo krēmu: visas sastāvdaļas apmēram 3–5 minūtes saputo mikserī lielā ātrumā. Iegūto masu liec konditorejas maisā un rotā kēksus, veidojot no krēma eglītes formu. Izdekorē eglītes ar citiem sagatavotajiem rotājumiem.

Atstāt komentāru

* Ar zvaigznīti ir atzīmēti obligātie lauki, kas ir jāaizpilda

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.