Menu
 

Latviešu virtuves aizmirstie noslēpumi Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Latviešu virtuves aizmirstie noslēpumi

Vairāki lasītāji, piemēram, Kitijas kundze no Ventspils un Mārtiņš Upītis no Carnikavas, iesaka mums pa brīdim ieskatīties senās pavārgrāmatās, kurās var atrast gluži autentiskas un multikulturālisma nepārsālītas latviešu virtuves gudrības.

Labprāt izpildām lūgumu, šoreiz publicējot divas receptes no apgāda “Antava” izdotās “Unikālās pavārgrāmatas”, kura atklāj, ko latviešu saimnieces ir paņēmušas līdzi svešumā no Latvijas laika un saglabājušas vēl pēc daudziem svešatnē pavadītiem gadiem. “Unikālās pavārgrāmatas” autors ir Gunārs Indārs ar kundzi Ritu.

Nātnene
(putraimu un kartupeļu putra, vidēji bieza)

Nepieciešams: puse tases putraimu (noskaloti), trīs vidēja lieluma kartupeļi, sešas tases ūdens, sīpols, lauru lapa, pipari, sāls, cūkas karbonāde (divas biezas šķēles).

Karnbonādi, garšvielas, kartupeļus, pārgrieztus uz pusēm, vāra, līdz kartupeļi gandrīz mīksti, pieber putraimus, vāra, bieži apmaisot, līdz gaļa un putraimi mīksti. Galdā sniedz ar skābiem gurķīšiem.

Sautēti skābi kāposti
(ātrais veids)

Nepieciešams: viena burka skābu kāpostu (28 unces), viens skābs ābols (rupji sarīvēts), puse tējkarotes ķimeņu, trīs ēdamkarotes tumši brūnā cukura, trīs četras ēdamkarotes taukvielu – cepetis, bekons vai apcepts speķis.

Burkai noņem papīru, noskrāpē līmi, cenu. Ieliek dziļākā katlā, pārlej burkai aukstu ūdeni, uzvāra, tad pārslēdz uz zemāko karstumu, apsedz ar vāku un sautē pusstundu. Atdzesē katlā. Atdzisušu atgriež, nosūc, mazliet nospiež sulu. Sulu pataupa. Nu kāpostus liek biezākā katliņā un tiem pievieno rīvēto ābolu, ķimenes, brūno cukuru un taukvielas. Apmēram 15 minūtes visu labi izkarsē, bieži apmaisot.

Piezīme: ja vēlas, var pievienot arī taukvielās apceptu sīpolu. Uzkarsētu, atdzesētu kāpostu burku var uzglabāt vairākas dienas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.