Menu
 

Gardēžu svētku kūkas recepte labākai dzīvei Apriņķis.lv

  • Autors:  “Rimi Labākai dzīvei”
Gardēžu svētku kūkas recepte labākai dzīvei Foto - publicitātes

Svētkus svin visi – kādam tas ir ilgi gaidīts un īpašs notikums, citam arī ikdiena ir svētki, un tad jo svarīgāk ir izvēlēties veselīgus gardumus.Rimi Gardēde” Liene Zemīte piedāvā kūkas recepti, kas gan nav gluži bez grēka, tāpēc liekama galdā īpašos gadījumos.

Tomēr tā ir labāka alternatīva par vairumu kūku, jo gatavota no “Rimi Labākai dzīvei” produktiem.

Lielas un mazas, treknas un gluži nevainīgas, saldas un skābenas, krāšņas un pieticīgas – kūkas ir viens no iemīļotākajiem svētku gardumiem. Tās liekam galdā gan tad, kad uzņemam ciemiņus, gan brīžos, kad gribam pacelties pāri ikdienišķajam un palutināt sevi ar ko neparastu.

“Svētkos atteikties no kūkas gabaliņa nudien nav vajadzīgs! It īpaši, ja tā gatavota ar mīlestību, savām rokām un no kvalitatīvām izejvielām. Protams, labāk izvēlēties kūkas, kuru sastāvā nav kviešu – tad šis gardums derēs arī cilvēkiem, kuri dažādu iemeslu dēļ tos nelieto uzturā. Tomēr, lai cik veselīgas būtu sastāvdaļas, kūka ir kūka – našķis un cukura avots, tāpēc apēdam vienu kūkas gabaliņu – un nododamies fiziskām aktivitātēm!” aicina sertificēta uztura speciāliste, “Rimi” veselīgas ēšanas eksperte Olga Ļubina.

Mango un aveņu kūka

Sastāvdaļas (2,4 kg smagai kūkai)

Pistāciju smilšu mīkla: mandeļu milti – 200 g, pūdercukurs – 70 g, sāls – 4 g, pistācijas (maltas) – 100 g, sviests       – 100 g, olu dzeltenumi – 18 g.

Biskvītam: mandeļu milti – 80 g, olas – 110 g, cukurs – 60 g.

Mango krēmam: mango biezenis – 400 g, olu baltumi – 80 g, olu dzeltenumi – 72 g, želatīns – 10 g, cukurs (1) – 50 g, ūdens (1) – 50 g, cukurs (2) – 200 g, ūdens (2) – 100 g.

Aveņu krēmam: avenes (saldētas) – 400 g, olu baltumi – 80 g, olu dzeltenumi – 72 g, želatīns – 10 g, cukurs (1) – 50 g, ūdens (1) – 50 g, cukurs (2) – 200 g, ūdens (2) – 100 g

Gatavošana

Vispirms gatavo pistāciju smilšu mīklu. Pistācijas samaļ pulverī, tad visas sastāvdaļas sablendē viendabīgā masā. Izklāj kūkas formā (~30 cm diametrā) un cep aptuveni 10–15 minūtes iepriekš sakarsētā krāsnī 180 grādos.

Tad gatavo biskvītu: olas saputo ar cukuru līdz stingrām putām, pēc tam viegli iecilā mandeļu miltus. Biskvītu lej iepriekš sagatavotā formā, cep 175 grādos aptuveni 20 minūtes vai tik ilgi, līdz, iedurot koka irbulīti, masa pie tā nelīp.

Gatavo krēmus – procedūra abiem ir vienāda.

Želatīnu uzbriedina ūdenī (1). Ūdens peldē maisot karsē olu dzeltenumus, cukuru (1) ar mango vai aveņu biezeni, līdz masa sasniedz 85 grādu temperatūru.

Paralēli puto olu baltumus un vāra cukura sīrupu: katliņā liek cukuru (2), ūdeni (2) un karsē, kamēr veidojas cukura sīrups (līdz 118 grādu temperatūrai).

Kad sīrups gatavs, to tievā strūkliņā lej klāt saputotajam olu baltumam un puto, kamēr izveidojas stingras, baltas putas.

Izkausē uzbriedināto želatīnu un pievieno augļu vai ogu masai, tad sajauc kopā augļu-ogu un olu baltumu masu. Vienmērīgi samaisa. Lej formā uz pistāciju smilšu mīklas pamatnes, starp mango un aveņu krēmiem ieklāj biskvītu. Liek kūku ledusskapī sastingt. Dekorē ar ogām.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.