Menu
 

"Kodola" receptes: dūmu desa un reņģu pudiņš Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
"Kodola" receptes: dūmu desa un reņģu pudiņš Foto - publicitātes

Atkal ielūkojāmies 1938. gadā izdotajā mājturības skolotājas M. Feldmanes grāmatā “Aukstais galds”. Šoreiz mēģināsim pagatavot desu un reņģu pudiņu un palūkosim, kādas sviestmaizes galdā cēla Latvijas laikā.

Dūmu desa

Vielas: 4 kg vērša gaļas (mīkstums no gurna), 4 kg cūkas gaļas, cepetis, 1 kg speķas, 1 naža gala salpetra, 1 tējkarote cukura, sāls, pipari, mazs zariņš ķiploku, 1 degvīna glāze spirta vai konjaka, taisnas vērša zarnas.

Pagatavošana: vērša gaļai noņem plēves, cūkas gaļai noņem ādu, sagriež palielos gabaliņos (mazgāt nevajaga), apsāla, sakārto uz dēļa, noliek vēsā vietā. Otrā dienā samaļ četras reizes, pieliek parupji sagrūstus piparus, smalki sagrieztus ķiplokus, spirtu.

Speķim nogriež ādu, sagriež tievās, sīkās strēmelītēs, pieliek pie samaltās gaļas. Masu mīca uz galda ar rokām, kamēr vijīga (lipīga). Pilda tīrās zarnās, labi stingri, lai nepaliktu vietām gaiss, aizsien, vietām iebaksta ar adatu.

Pakar vēsā vietā, caurvējā, tur 3–4 nedēļas, pēc tam liek vēsos dūmos žāvēt, iesmērē ar cūku taukiem.

Piezīme: pa stāvēšanas laiku desas sāk palikt baltas, tad noslauka ar drēgnu drēbi.

Reņģu pudiņš

Vielas (sešām personām): 1 kāls (30 gabali – red.) lielāku žāvētu reņģu, 200 g baltmaizes, 2 glāzes piena, drusku sīpola, sāls, 100 g sviesta, 3 olu dzeltānumi un drusku krējuma (salds vai skābs).

Pagatavošana: reņģes notīra un izņem asakas, lai paliktu pēc iespējas lielāki gabaliņi. Baltmaizei apgriež garozu, sagriež, izmērcē siltā pienā un nospiež. Sīpolus labi sasmalcina un sacep sviestā; satvaiko ar baltmaizi. Pieliek krējumu, olas, sāli un, ja vajadzīgs, sviestu.

Panniņas izsmērē ar sviestu; apakšā liek baltmaizi, tad reņģes un virsū atkal baltmaizi. Virsu pārkaisa ar rīvmaizi, cep krāsnī. Padod kā uzkožamo pusdienā un vakariņās.

Latvijas maizītes

Vielas: 200 g galda maizītes, 50 g galda sviesta, 1 tējkarote kāperu, 1 ēdamkarote lociņu, 2 šķēles šķiņķa, 2 olas, 3–4 zardīnes, 3–4 šķēles teļa cepeša.

Pagatavošana: maizi sagriež šķēlēs, apsmērē ar sviestu un katru šķēli iedala ar vieglu zīmi četrās daļās. Olas novāra cietas, sakapā, baltumu un dzeltānumu atsevišķi.

Notīrītās zardīnes sagriež smalkās strēmelītēs, sakapā lociņus. Tad sāk aplikt maizītes, vienu daļu noliek ar olu baltumiem un lociņiem, otru daļu – ar teļa cepeti un zardīnēm, trešo daļu – ar šķiņķi, ceturto daļu – ar olu dzeltānumiem un kāperiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.