Menu
 

Meteņdienā Turaidā iezīmēs pavasara gaidīšanas laiku Apriņķis.lv

  • Autors:  Anda Skuja, Turaidas muzejrezervāta direktora vietniece komunikācijas darbā
Meteņdienā Turaidā iezīmēs pavasara gaidīšanas laiku Foto – Agris Tabaks

Ziema pamazām iet uz beigu pusi, un Turaidas muzejrezervāts 16. februārī plkst. 14.30 aicina svinēt latviešu gadskārtu svētkus – Meteņus, lai iezīmētu pavasara gaidīšanas laiku. Meteņus svinēja februārī vai martā, tādā veidā iezīmējot ne tikai pusceļu saules gājumā no Ziemassvētkiem līdz Lieldienām, bet arī vienu darbu beigšanu un citu sākšanu.

Meteņdienā Turaidā kopā ar muzejrezervāta darbiniekiem un Siguldas folkloras kopu “Senleja” tiks izdzīvotas senās tradīcijas – pasākuma dalībnieki dosies meklēt Meteni un Laimes pogas, lielīsies, vizināsies, dzīs no dārziem prom kurmjus, piedalīsies īpašās miežu putras vārīšanā un baudīšanā, dziedās Meteņu dziesmas un dancos latviešu dančus. Meteņos – pēdējo reizi pirms pavasara – ļaudis devās maskotos gājienos no sētas uz sētu. Arī Turaidā lieli un mazi aicināti nākt maskās. Uz vietas darbosies arī masku darbnīca.

Ja būs pietiekami stingrs sals, uz muižas dīķa varēs vizināties riņķa lēzē un sacensties veiklībā kupenu veidošanā un sniega piku mešanā mērķī.

Dainās daudz aprakstīts tas, kas Meteņos jādara: jāciemojas, jāvizinās, jāiet ķekatās, pat mati kā īpaši jāsukā. Par to visu un daudz ko citu varēs uzzināt ikviens svētku dalībnieks.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.