Menu
 

Pētījums: iedzīvotāji labprāt eksperimentē ar jaunām garšām

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Uzlabojoties sabiedrības zināšanām par veselīgu uzturu, iedzīvotājiem arvien svarīgāka ir svaigu, kvalitatīvu produktu iegāde un mājās gatavots ēdiens. Gandrīz divas trešdaļas Latvijas iedzīvotāju labprāt gatavo ēdienu, un, lai gan kā visiecienītāko norādījuši Latvijas tradicionālo virtuvi, 70% aptaujāto, gatavojot ēdienu, labprāt eksperimentē vai vismaz reizi pa reizei izmēģina ko jaunu.

Par to liecina “Rimi” un SKDS veiktais ēšanas ieradumu pētījums “Kā ēd Latvijā”.

Lai gan eksperimentēt patīk daudziem, dažiem vēlme gūt jaunu garšu pieredzi ir viens no iemesliem, kāpēc vispār doties uz veikalu – tirgus izpētes kompānijas “Nielsen” pētījumā par patērētāju tendencēm apmēram 6% pircēju atzinuši, ka dodas iepirkties tieši tāpēc, lai izmēģinātu ko jaunu, tam atvēlot vidēji 10 eiro vienā iepirkšanās reizē. 

Savukārt saskaņā ar “Rimi” un SKDS aptauju čaklāki eksperimentētāji ir sievietes, rīdzinieki un cilvēki ar augstāko izglītību. Turklāt vēlme eksperimentēt pieaug līdz ar izglītības līmeņa paaugstināšanos. Cilvēki iedvesmu smeļas ne tikai pašu fantāzijā, bet arī citu valstu pieredzē. Lai gan visiecienītākās garšas ir Latvijas tradicionālā virtuve (70%) un slāvu tautu virtuve (36%), nemainīgi iemīļota ir arī itāļu virtuve – tā iet pie sirds 18% jeb gandrīz piektajai daļai Latvijas iedzīvotāju.

Ēst gatavošana ir gan ikdienas nepieciešamība, gan patīkams laika kavēklis – gandrīz divas trešdaļas jeb 59% respondentu norādījuši, ka viņiem patīk gatavot ēdienu. Biežāk patīk gatavot sievietēm, respondentiem ar augstāku izglītības līmeni, kā arī rīdziniekiem.

Latvijas iedzīvotāji jūtas gana pārliecināti par savām gatavošanas prasmēm – vairāk nekā puse aptaujāto (52%) tās novērtē kā labas. Iespējams, tas saistīts ar spēcīgām tradīcijām, jo aptuveni puse respondentu pārņēmuši receptes un galda klāšanas tradīcijas no vecvecākiem.

Vidēji viens respondents ir pārmantojis aptuveni sešas receptes no saviem vecvecākiem, pēc kurām galvenokārt tiek gatavoti gaļas ēdieni (53%), saldie ēdieni un pīrāgi (50%), zupas (44%), kā arī konservējumi un ievārījumi (42%).

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.