Menu
 

"Akropole" ir klāt! Ko varam sagaidīt? Apriņķis.lv

  • Autors:  Una Griškeviča
Allaž pārsteidz, kā cilvēki pakļaujas reklāmas spēkam un dodas uz kārtējā tirdzniecības centra atklāšanu. Labs piemērs tam ir "Akropoles" atvēršana – jau pirmajā dienā to apmeklēja vairāk nekā 20 tūkstoši cilvēku. Foto: publicitātes; Una Griškeviča Allaž pārsteidz, kā cilvēki pakļaujas reklāmas spēkam un dodas uz kārtējā tirdzniecības centra atklāšanu. Labs piemērs tam ir "Akropoles" atvēršana – jau pirmajā dienā to apmeklēja vairāk nekā 20 tūkstoši cilvēku. Foto: publicitātes; Una Griškeviča

Kopš pagājušās nedēļas Rīga ir par vienu lielu iepirkšanās centru bagātāka, jo durvis vērusi "Akropole". Spriežot pēc daudzajām fotogalerijām un komentāriem sociālajos tīklos, pirmajās dienās to apmeklēja tūkstošiem cilvēku – atklāšanas dienā 4. aprīlī tie esot bijuši pat vairāk nekā 20 tūkstoši. Arī "Rīgas Apriņķa Avīze" devās raudzīt, kas tad īsti šeit notiek.

Iepirkšanās prieki 10 hektāru platībā

Jaunais iepirkšanās centrs tapis bijušās Rīgas Porcelāna rūpnīcas teritorijā, un, kā stāsta tirdzniecības centra pārstāvji, tas aizņem apmēram desmit hektārus, tādējādi vismaz uz laiku kļūstot par lielāko iepirkšanās vietu Latvijā. Kā pastaigā pa veikalu pirms oficiālas tā atklāšanas (un tādējādi izvairoties no pirmās dienas viesu pūļiem) pārliecinājās "Rīgas Apriņķa Avīze", potenciālajiem pircējiem pieejamas divas lielas iepirkšanās galerijas, kurās izvietojušies gan labi pazīstamu zīmolu veikali, gan daži līdz šim Rīgā nebijuši veikali. Viens no tiem noteikti ir apavu veikals "Deichmann", kuru labi pazīst tie, kas līdz šim devās iepirkties, piemēram, uz Šauļiem. Jācer, ka šā veikala piedāvātais sortiments, kvalitāte un visnotaļ demokrātiskās cenas liks mainīt cenu politiku un piedāvājumu arī citiem. Tiesa, izpētīt visu jauno veikalu piedāvājumu un cenas diemžēl nebija iespējams, jo tie savu darbu sāka pēc oficiālās atklāšanas plkst. 12.00, taču domājams, ka šeit cenas būs vidēji tādas pašas kā citos Rīgas veikalos. Diemžēl pircēju tik iecienītie "C&A", "Primark" un citi zemo cenu veikali, šķiet, vismaz pagaidām Latvijā nav gaidāmi (lai atceramies kaut vai "Marks&Spencer", kas pēc dažu gadu darbošanās Latvijas tirgu pameta). 

Plaša izklaides zona

Tie, kuri bijuši Šauļu "Akropolē", zina, ka tur ir publiskā slidotava, un tāda nu būs arī Rīgā, turklāt tā būšot pieejama ikvienam (tiesa, kā informēja tirdzniecības centra pārstāvji, to nāksies dalīt ar jaunajiem hokejistiem, kērlinga spēlētājiem, taču būs pieejams grafiks, kuru varēs izpētīt, pirms nodoties fiziskām aktivitātēm). Vēl pie izklaides noteikti pieskaitāms jaunais kinoteātris "Apollo Kino". Tajā būs deviņas zāles, un viena no tām – Latvijā vienīgā IMAX, kur būšot ne tikai ērti krēsli, "skūpstu rinda" ar divvietīgiem sēdekļiem, bet arī filmas īpašā kvalitātē. Starp citu, vienā no kinozālēm būšot iespēja pasūtīt ēdamo un dzeramo, neizejot no zāles, – šeit ierīkoti īpaši galdiņi un ir speciālas pultis ēdiena pasūtīšanai.

Vēl šajā stāvā apmeklētājus gaidīs Latvijā, šķiet, līdz šim neredzētais sporta bārs jeb izklaides zona "O’Learys", kurā varēs gan uzspēlēt boulingu, gan nodoties virtuālās izklaides spēlēm. Tiesa, spriežot pēc cenrāža, tas nebūs lēts prieks – no 17 līdz 27 eiro stundā, taču, ja sapulcējas četri vai pieci spēlētāji, tas vairs nešķiet tik dārgi. Un kur nu vēl ēšanas baudas! Jaunajā tirdzniecības centrā būs pieejami 30 restorāni un kafejnīcas, tostarp Kauņas «Akropoles» apmeklētājiem itin labi pazīstamais "Grill London", kurā, ja atmiņa mani neviļ, itin labi varēja paēst par 10–12 eiro.

Ir saglabāts Kuzņecova mantojums


Pieminot 1841. gadā dibināto Kuzņecova porcelāna un fajansa rūpnīcu, veikalā ierīkota arī īpaša Kuzņecova galerija.

Atceroties sabiedrības reakciju uz faktu, ka jaunais centrs tiek celts bijušās Rīgas Porcelāna rūpnīcas teritorijā, jāpiebilst, ka veikala projektētāji Kuzņecova mantojumu tiešām ir cēluši godā. Pirmkārt, veikals (tāpat kā porcelāna radīšanas process) nosacīti sadalīts trīs zonās: formēšana, apdedzināšana un glazēšana. Turklāt gan arhitektu birojs "Sarma & Norde arhitekti", gan arhitektūras uzņēmums "Benoy", kas veidojis interjeru, saglabājuši divus kādreizējās Kuzņecova fabrikas skursteņus un vēsturisko fasādes daļu, bet vairāk nekā 50 tūkstoši ķieģeļu no nojauktās fabrikas ēkas ir notīrīti un iemūrēti skaistās arkās. Pieminot 1841. gadā dibināto Kuzņecova porcelāna un fajansa rūpnīcu, veikalā ir ierīkota arī īpaša Kuzņecova galerija, kurā var iepazīties ar šīs rūpnīcas vēsturi un lielās stikla vitrīnās aplūkot sadarbībā ar Rīgas Porcelāna muzeju savulaik rūpnīcā tapušo priekšmetu izstādi.

Problēmas apkārtējiem iedzīvotājiem

Protams, allaž būs arī neapmierinātie, un, spriežot pēc vairāku Ķengaraga iedzīvotāju ierakstiem "Facebook", jaunais veikals ir radījis kaudzi neērtību. ""Akropole". Mirklis pirms atvēršanas. Jaunizveidotās trolejbusu pieturas jau darbojas. Ķengaraga iedzīvotājiem trīs ērtākās 15. trolejbusa pieturas jau likvidētas, ceru, ka turpinās darboties atlikusī ceturtā. Jo neba jau visi visur grib doties caur tirdzniecības centru. Jo sevišķi vecie, klibie tantuki, kas devās uz poliklīniku, bet atpakaļceļu mēroja, braucot garām savām mājām un metot lielu loku caur galapunktu pie centra, lai izkāptu vēl saglabātajā pieturā, kas daudzmaz tuvu mājām. Tie, kuri kādreiz uz mājām devās pāri Slāvu tiltam, arī nu spiesti izvēlēties tālākus ceļus un kāpt ārā vai nu pilnīgi neērtā vietā pārceltajā pieturā, vai drusku tuvāk tiltam esošajā pieturā pretim "Akropolei". Iedzīvotāju protesti palika neuzklausīti," raksta Anda, un šim viedoklim noteikti piekritīs tie, kurus šī transporta problēma skar vistiešāk. Savukārt, ja uz jauno veikalu dodas no Maskavas ielas puses, tad no tramvaja pieturas to var sasniegt apmēram 6–7 minūšu laikā; var piebraukt arī ar mašīnu, jo pie veikala esot iespējams novietot vairāk nekā 2000 mašīnu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.