Menu
 

Tiesa pasludinājusi "PNB banku" par maksātnespējīgu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pasludinājusi "PNB banku" par maksātnespējīgu, aģentūrai LETA pavēstīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK).

Par bankas maksātnespējas procesa administratoru apstiprināts Vigo Krastiņš.

"FKTK rūpīgi sekos līdzi maksātnespējas procesa gaitai, vienlaikus Latvijas Noguldījumu garantiju fonds, kas no saviem līdzekļiem nodrošināja garantētās atlīdzības izmaksu bankas klientiem, maksātnespējas procesā būs kreditors, pretendējot uz visu izmaksāto līdzekļu atgūšanu," atzīmēja FKTK.

Pēc kredītiestādes pasludināšanas par maksātnespējīgu administratoram ir visi likumos un kredītiestādes statūtos paredzētie pārvaldes institūciju un to vadītāju pienākumi, tiesības un pilnvaras. Līdz ar bankas pasludināšanu par maksātnespējīgu, tā zaudē tiesības rīkoties ar savu mantu, kā arī ar tās valdījumā vai turējumā esošo trešo personu mantu un šīs tiesības iegūst administrators, bankas pārvaldes institūciju darbība tiek apturēta un bankas pārvaldīšanu veic administrators.

Atbilstoši Kredītiestāžu likumam administratora pienākums būs izstrādāt noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas prasību izpildes metodoloģiju atbilstoši kredītiestādes darbībai piemītošajam riskam un FKTK prasībām, un tā jāiesniedz FKTK un Finanšu izlūkošanas dienestam. Līdzekļu izmaksas kredītiestādes kreditoriem sākies tikai pēc tam, kad metodoloģiju būs apstiprinājusi FKTK.

Krastiņš ir advokāts advokātu firmā "Skrastiņš & Dzenis". Publiski pieejamā informācija liecina, ka maksātnespējas administratora sertifikātu viņš saņēmis 2005.gadā. Aģentūra LETA arhīvs liecina, ka Krastiņš administrējis arī "VEF Radiotehnika RRR" un SIA "Avio Baltica" maksātnespējas procesus. Krastiņa vārds izskanēja arī kā viens no iespējamajiem "ABLV Bank" likvidatoriem.

Jau vēstīts, ka no 2019.gada 15.augusta plkst.21 apturēta "PNB bankas" darbība. Šāds lēmums pieņemts, lai nepieļautu bankas līdzekļu aizplūšanu.

Eiropas Centrālā banka (ECB) kā "PNB bankas" tiešais uzraugs 15.augustā nolēma atzīt "PBN banku" par tādu finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās. Savukārt Eiropas Vienotā noregulējuma valde pieņēma lēmumu neveikt "PNB bankas" noregulējumu, kas nozīmē neveikt pasākumus, lai bankas darbību stabilizētu. Ņemot vērā minēto un rūpējoties par bankas klientu noguldījumu aizsardzību, FKTK padome ārkārtas sēdē nolēmuma apturēt finanšu pakalpojumu sniegšanu "PNB bankā" un lēma par noguldījumu nepieejamību.

ECB kā "PNB bankas" tiešais uzraugs pieņēmis šādu lēmumu, konstatējot, ka banka nav ievērojusi regulējošās prasības un izvērtējot bankas finansiālo situāciju.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.