Menu
 

Latvijas Bankā apmaiņai beigušās divu eiro piemiņas monētas "Uzlecošā saule"

  • Autors:  LETA
Foto - Latvijas Banka Foto - Latvijas Banka

Latvijas Bankā otrdien apmaiņai beigušās divu eiro piemiņas monētas "Uzlecošā saule", pastāstīja Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns. "Interese izrādījās daudz lielāka par gaidīto," atzina Silakalns.

Viņš skaidroja, ka no monētas 300 000 tirāžas Latvijas Bankas kasēs Rīgā un Liepājā bija pieejami 115 000 monētu, bet pārējā tirāžas daļa - 185 000 - pie iedzīvotājiem un uzņēmējiem nonāks tāpat kā parastā apgrozības nauda, proti, ar banku starpniecību, kā arī daļa caur juridiskām personām Latvijā un ārvalstīs.

Vienlaikus Silakalns atzina, ka vēl ir pieejamas monētas suvenīriesaiņojumā.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Latvijas Banka otrdien laida apgrozībā Latvijas ģerboņa rašanās vēsturei veltītu divu eiro piemiņas monētu "Uzlecošā saule". Izlaižot šo monētu, godināts arī mākslinieka Anša Cīruļa (1883–1942) mākslinieciskais devums, kas iekļauts Latvijas kultūras kanonā.

"Latvijas valsts rašanās laikā uzlecošas saules motīvs bija iecienīts - jaunas valsts tapšana tika salīdzināta ar saules parādīšanos pie debesīm. Ar mākslinieka Ivara Drulles palīdzību piemiņas monētā "Uzlecošā saule" pārdzimis mākslinieka Anša Cīruļa radītais saules motīvs, kas kalpoja kā pirmsākums vienam no Latvijas valsts ģerboņa pamatelementiem," pauda Latvijas Bankā.

Centrālajā bankā atzīmēja, ka šis motīvs 1915.gadā pirmo reizi tika atveidots latviešu strēlnieku bataljona krūšu nozīmēs un 1.Daugavgrīvas latviešu strēlnieku bataljona karogā. 1917.gadā Cīrulis radīja autonomas Latvijas simbola metu - zeme, virs kuras attēlota uzlecoša saule ar lauzītiem stariem, kas bija pirmsākums vienam no Latvijas valsts ģerboņa pamatelementiem.

Monētas tirāža ir 300 000 eksemplāru. Savukārt kopējā monētas tirāža suvenīriesaiņojumā "Brilliant Uncirculated" kvalitātē ir 7000 eksemplāru, un tās cena Latvijas Bankas kasēs - 7,9 eiro.

Jaunā divu eiro monēta kalta Nīderlandē "Koninklijke Nederlandse Munt".

Latvijā pirmā īpašā dizaina divu eiro piemiņas monēta, kuru Latvijas Banka laida apgrozībā 2014.gadā, veltīta Rīgai - uz monētas attēlota Vecrīgas panorāma.

Katru gadu ikviena eirozonas valsts var izlaist divas divu eiro piemiņas monētas, kas veltītas valsts, Eiropas vai pasaules nozīmes notikumiem. Papildus tam visas eiro zonas valstis kopā var izlaist vēl vienu divu eiro monētu kādas kopējas Eiropas Savienības valstu tēmas ietvaros. Piemiņas monētām ir tādas pašas iezīmes kā parastajām divu eiro apgrozības monētām, bet pusē ar attiecīgās valsts veidoto simboliku uz tām attēlots piemiņas motīvs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.