Menu
 

Latvijā astoņos mēnešos saražoja par 15,8% mazāk elektroenerģijas

  • Autors:  LETA
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Latvijā šogad astoņos mēnešos saražoja 3966 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, kas ir par 15,8% mazāk nekā 2018. gada attiecīgajā periodā, liecina pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" sagatavotais elektroenerģijas tirgus apskats.

No visas saražotās elektroenerģijas visvairāk jeb 1805 GWh saražotas termoelektrostacijās – Rīgas TEC-1, Rīgas TEC-2, AS "Rīgas siltums", SIA "Juglas jauda" un SIA "Fortum". 2019. gada astoņos mēnešos termoelektrostacijās saražots par 8% vairāk elektroenerģijas nekā attiecīgajā periodā pērn. 

Vienlaikus Daugavas hidroelektrostacijās (HES) šogad astoņos mēnešos saražotas 1283 GWh elektroenerģijas, kas ir par 39% mazāk nekā gadu iepriekš, bet mazajās HES – 35 154 megavatstundas (MWh), kas ir samazinājums par 20,6%.

Koģenerācijā 2019. gada astoņos mēnešos saražota 266 771 MWh elektroenerģijas, kas ir par 9,9% mazāk nekā gadu iepriekš, ar biomasu saražotas 260 348 MWh elektroenerģijas, kas ir par 9,3% mazāk, bet ar biogāzi saražota 220 031 MWh, kas ir par 5,5% mazāk nekā pērn astoņos mēnešos.

Vēja elektrostacijās šogad astoņos mēnešos saražotas 94 305 MWh elektroenerģijas, kas ir par 32,3% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt saules elektrostacijās saražotas 1295 MWh elektroenerģijas, kas ir par 22,9% vairāk nekā gadu iepriekš.

"Augstsprieguma tīkla" sagatavotais elektroenerģijas tirgus apskats arī atklāj, ka elektroenerģijas patēriņš astoņos mēnešos Latvijā veidoja 4770 GWh, kas ir par 2,1% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn.

No trešajām valstīm uz Baltiju importētās elektroenerģijas apmērs šogad astoņos mēnešos veidoja 3092 GWh, kas ir 2,1 reizi vairāk nekā šajā periodā 2018. gadā. Imports no trešajām valstīm uz Baltiju var notikt vienīgi caur "Nord Pool" Lietuvas tirdzniecības apgabalu.

Augustā, izmantojot vietējos elektroenerģijas ražošanas avotus, tika saražots 91% no Latvijas elektroenerģijas patēriņa, kas salīdzinājumā ar iepriekšējā gada augustu ir pieaugums par 15 procentpunktiem.

"Augstsprieguma tīkls" ir neatkarīgs Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina elektroenerģijas pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades sistēmas pakalpojumus, balstoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu, elektroenerģijas pārvadi pārvades sistēmā. "Augstsprieguma tīkls" pieder valstij.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.