Menu
 

Fiskālās disciplīnas padome: Administratīvi teritoriālā reforma ļaus racionalizēt līdzekļu izlietojumu

  • Autors:  LETA
Fiskālās disciplīnas padomes (FDP) locekle Inna Šteinbuka. Foto - arhīvs Fiskālās disciplīnas padomes (FDP) locekle Inna Šteinbuka. Foto - arhīvs

Administratīvi teritoriālā reforma ir pozitīvs solis, lai panāktu racionālu valsts un pašvaldību līdzekļu izlietojumu, ceturtdien žurnālistiem atzina Fiskālās disciplīnas padomes (FDP) locekle Inna Šteinbuka.

Viņa prezentēja padomes sagatavoto Fiskālās disciplīnas uzraudzības ziņojumu par valsts budžetu 2020.gadam, kas sagatavots pirms piektdien, 11.oktobrī, gaidāmā valdības gala lēmuma par nākamā gada budžetu.

Ziņojumā teikts, ka demogrāfiskā situācija Latvijas reģionos raksturojama ar aizvien pieaugošo depopulāciju lielākajā daļā Latvijas teritorijas, un tas nozīmē, ka pašvaldību ekonomiskā bāze turpinās pasliktināties.

"Pašlaik Latvijā ir 119 pašvaldības, kurām ir tiesības pārvaldīt savas finanses. Tomēr lielākajā daļā pašvaldību izdevumi uz vienu iedzīvotāju konsekventi pārsniedz ienākumus. Administratīvi teritoriālais sadalījums ir ļoti sadrumstalots - 110 novadi un deviņas pilsētas. Rezultātā tas noved pie tādu pašvaldību pastāvēšanas, kuras nav spējīgas būt par attīstības centriem, bet funkcionē sevis atražošanai," pausts FDP ziņojumā.

Padomē norādīja, ka kopš administratīvi teritoriālās reformas 2010.gadā ir palielinājies to pašvaldību skaits, kuru budžetā pieaug pašvaldību izlīdzināšanas fonda dotāciju īpatsvars, respektīvi, no donoriem tās pārtop par dotācijas saņēmējām. Tas liecina ka pašvaldību finansējuma pārvaldībā nepieciešami uzlabojumi. 

"Ņemot vērā depopulācijas procesus lauku apvidos un iedzīvotāju tendenci koncentrēties lielākos centros, esošais pašvaldību tīkls ir jāreformē, lai veidotu lielākas administratīvās vienības, kas spēj ekonomiski attīstīties un efektīvi sniegt pakalpojumus saviem iedzīvotājiem," uzskata padome.

Realizējot uzsākto Administratīvi teritoriālo reformu, FDP aicina pievērst īpašu vērību finanšu plūsmas pārvaldības uzlabošanai pašvaldību sektorā. Tādējādi, sagaidāms, ka reformas rezultātā arī pašvaldības tiks iesaistītas izdevumu pārskatīšanā un kopējais slogs uz nodokļu maksātājiem mazināsies, bet iegūtie līdzekļi tiks izlietoti efektīvāk.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.