Menu
 

Apdrošināšanas atlīdzībās klientiem šogad izmaksāti 278 miljoni eiro

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Šā gada deviņu mēnešu laikā Latvijas apdrošinātāju klientiem izmaksāto atlīdzību apjoms sasniedzis 278 miljonu eiro, un tas ir par 29% vairāk nekā pērn šajā laika posmā. Apdrošinātāju parakstīto prēmiju apjoms audzis mērenāk, sasniedzot 409 miljonus eiro, kas ir par 8% vairāk nekā pērn, liecina Latvijas Apdrošinātāju asociācijas (LAA) apkopotie dati. Lielākā apdrošināšanas veida pozīcijas pēc saņemto prēmiju apjoma atguvusi dzīvības apdrošināšana ar 20,6% tirgus daļu, palēnām atgūstoties no nodokļu reformas negatīvās ietekmes.

Būtiskākais atlīdzību apjoma pieaugums šogad deviņos mēnešos ir bijis īpašuma apdrošināšanā. Lielā mērā to ietekmējis viens apdrošināšanas gadījums, kad klientam izmaksāta rekordliela atlīdzība pēc ugunsgrēka, taču pieaugumu sekmējis arī vispārējās intereses kāpums par īpašuma apdrošināšanu. To apliecina arī prēmiju kāpums īpašuma apdrošināšanā – 55,4 miljoni eiro un kāpums par 21% pret 2018.gada pirmajiem trim ceturkšņiem.

Lielākais apdrošināšanas veids pēc saņemto prēmiju apjoma trīs ceturkšņos ir dzīvības apdrošināšana ar 84,4 miljoniem eiro prēmiju un 20,6% tirgus daļu (pieaugums par 8,1%). Tai seko veselības apdrošināšana (78,1 miljons eiro, 19,1% tirgus un 7,7% pieaugums), trešajā vietā ir OCTA ar 77,4 miljoniem prēmiju un 18,9% tirgus daļu (samazinājums pret iepriekšējo gadu par 2,1%).

Savukārt pēc izmaksāto atlīdzību apjoma lielākais veids ir bijusi īpašuma apdrošināšana ar 66,4 miljoniem eiro (23,9% no tirgus, pieaugums par 198,5%), tai seko dzīvības apdrošināšana (izmaksāti 55 miljoni eiro, kas ir 19,8% no tirgus ar 15,4% pieaugumu) un veselības apdrošināšana (izmaksāts 51 miljons eiro, kas ir 18,3% no tirgus ar 13,1% pieaugumu).

“Trīs ceturkšņu apdrošināšanas nozares rezultāti jau diezgan skaidri iezīmē šā gada kopējās tendences – liela izaugsme bijusi īpašuma apdrošināšanas jomā, palēnām atgūstas dzīvības apdrošināšana, pieaug interese par ceļojumu apdrošināšanu. Savukārt veselības apdrošināšanas jomā atlīdzības joprojām aug straujāk nekā prēmijas, kas liecina, ka cilvēki ļoti aktīvi izmanto privāti apmaksātus pakalpojumus. Kopumā nozares pieauguma temps ir pat augstāks par prognozēto,” komentē LAA prezidents Jānis Abāšins.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.