Menu
 

Ekonomists: Nodokļu izmaiņas veicinās patēriņu cenu pieaugumu nākamgad

  • Autors:  Mārtiņš Āboliņš, bankas “Citadele” ekonomists
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Patēriņa cenu inflācija Latvijā turpina pakāpeniski samazināties, un oktobrī Latvijā fiksēts zemākais patēriņa cenu pieaugums kopš 2018. gada vidus. Salīdzinājumā ar pērnā gada attiecīgo mēnesi patēriņa cenas oktobrī augušas par 2,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes publicētā informācija.

Lēnāks patēriņa cenu kāpums Latvijā pēdējos mēnešos pamatā skaidrojams ar ārējo cenu spiediena mazināšanos, kamēr iekšējā inflācija Latvijā joprojām saglabājas ļoti stabila un oktobrī pakalpojumu cenas Latvijā augušas par 3,0%. Aptuveni 3% līmenī pakalpojumu cenu inflācija Latvijā turas jau vairāk nekā 3 gadus un tas pamatā ir saistīts ar pietiekoši straujo algu pieaugumu. Tas nozīmē, ka šogad inflācija Latvijā būs nedaudz zem 3%, kas ir tuvu prognozētajam, savukārt nākamgad Latvijā gaidāms mērens cenu kāpums un inflācija, visticamāk, nepārsniegs 2,5%.

No ārējiem faktoriem šobrīd visnozīmīgāk inflāciju Latvijā ietekmē naftas cenas pasaules tirgos, kas kopš aprīļa ir kritušās par vairāk nekā 15%. Līdz ar to degvielas cenas Latvijā oktobrī salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir samazinājušās par 4,4%. Tāpat kopš šī gada maija arī pārtikas cenas pasaulē ir palikušas nemainīgas, un līdz ar to pārtikas cenu inflācija Latvijā ir kritusies no vairāk nekā 5% augustā līdz 3% oktobrī.

Pārtikas cenu inflācijas mazināšanos pēdējos mēnešos visvairāk ietekmēja jaunās dārzeņu ražas ienākšanu tirgū, kā rezultātā dārzeņu cenu oktobrī augušas vien par 1,7%, lai gan vēl augstā cenu kāpums pārsniedza 20%. No pārtikas precēm oktobrī visstraujāk cenas kāpušas gaļas izstrādājumiem un cukuram, no kā gaļas cenu kāpums, visticamāk, ir saistīts ar Āfrikas cūku mēra straujo izplatību Āzijā. Taču, ņemot vērā globālās ekonomikas izaugsmes bremzēšanos, arī nākamgad, visticamāk, ārējie faktori bremzēs kopējo cenu kāpumu Latvijā.

Vienlaikus nākamgad Latvijā turpinās palielināties patēriņa nodokļi. Nākamā gada budžetā joprojām tiek plānots palielināt akcīzi stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem par gandrīz 30%, lai gan šobrīd veikalu plauktos vēl tikai daļēji esam sajutuši no 1. augusta samazinātās akcīzes likmes ietekmi.

Papildus tam ar nākamā gada 1. janvāri spēkā stāsies jau iepriekš apstiprinātais akcīzes likmju palielinājums degvielai un tabakas izstrādājumiem, kā rezultātā benzīna cena pieaugs par 4, savukārt dīzeļdegvielas cena par 5 centiem litrā. Šīs visas nodokļu politikas izmaiņas kopā inflāciju nākamgad palielinās vismaz par 0,5 procentpunktiem, un tādējādi patēriņu cenu kāpums Latvijā turpinās pārsniegt eirozonas vidējo līmeni.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.