Menu
 

"Olainfarm" koncerna apgrozījums desmit mēnešos pieaudzis par 17%

  • Autors:  LETA
Foto no arhīva Foto no arhīva

Zāļu ražotājas AS "Olainfarm" konsolidētie rezultāti par šā gada desmit mēnešiem norāda uz apgrozījumu 118,9 miljonu eiro apmērā, kas ir 17% palielinājums pret tādu pašu periodu pagājušajā gadā, liecina kompānijas publiskotā informācija.

"Olainfarm" provizoriskie dati par konsolidēto apgrozījumu šī gada oktobrī uzrāda 57% pieaugumu salīdzinoši ar iepriekšēja gada oktobri, un bija 20 miljoni eiro.  Uzņēmums norādīja, ka īpaši straujš apjomu pieaugums bija Krievijas, Baltkrievijas un Tadžikistānas tirgos. "Olainfarm" grupas produkcija desmit mēnešu laikā tika pārdota 54 pasaules valstīs.

Kā liecina konsolidētie oktobra pārdošanas dati, astoņos no desmit lielākajiem tirgiem bija vērojams pieaugums. Krievijā apgrozījums pieauga par 165%, Latvijā – par 8%, Baltkrievijā – par 25%, Kazahstānā – par 4%, Tadžikistānā – par 187%, Gruzijā – par 261%, Polijā – par 20%, Nīderlandē – par 2999%, kur iepriekšējā gada oktobrī pārdošana praktiski nenotika. Samazinājums bija Ukrainā par 5% un Uzbekistānā par 8%. 

Lielais pārdošanas pieaugums Krievijā šī gada otrajā pusē lielā mērā ir saistīts ar jaunu regulējošo prasību ieviešanu, skaidroja "Olainfarm". Sākot ar nākamā gada janvāri visiem Krievijā pārdodamajiem medikamentu iepakojumiem jābūt izsekojamiem visā piegādes ķēdē, tāpēc katram iepakojumam ir jāsatur unikāls sērijas numurs. "Olainfarm" lielākie izplatītāji ir iepirkuši papildu medikamentu krājumus, ko plāno realizēt nākamā gada laikā, tāpēc "Olainfarm" sagaida kritumu Krievijas pārdošanas apmēros šā gada decembrī un 2020. gada pirmajā ceturksnī.

Šā gada desmit mēnešos "Olainfarm" grupas lielāko noieta tirgu kopējais īpatsvars palielinājās līdz 79% no apgrozījuma – vislielākais īpatsvars bija Krievijas (33%), Latvijas (27%), Baltkrievijas (12%) un Ukrainas (8%) tirgus. Grupas lielāko tirdzniecības partneru vidū ir arī Kazahstāna, Uzbekistāna, Nīderlande, Vācija, Tadžikistāna un Lietuva. 

Straujākais pārdošanas pieaugums desmit mēnešu laikā sasniegts Nīderlandē, kur realizēts par 214% vairāk nekā pērn šajā laikā, un Uzbekistānā, kur pārdošana augusi par 39% attiecībā pret pērnā gada 10 mēnešiem. Par 30% realizācija palielinājās Krievijā, par 12% – Latvijā, par 11% – Baltkrievijā un Kazahstānā, Vācijā – par 4%, bet Tadžikistānā – par 34%. No lielākajiem noieta tirgiem realizācijas samazinājums atzīmēts Ukrainā (par 1%) un Lietuvā (par 21%). 

"Pārliecinoši uzņēmuma pārdošanas rezultāti tiek uzrādīti arī oktobrī. Straujais pieaugums Krievijas tirgos galvenokārt saistīts ar Krievijas jaunajām zāļu verifikācijas prasībām, kas stāsies spēkā no 2020.gada janvāra. Sadarbības partneri veido uzkrājumus noliktavās, līdz ar to sagaidām, ka nākamā gada pirmajos mēnešos šajos tirgos pārdošanas apjomi būs mazāki. Jāuzsver, ka "Olainfarm" ir laikus gatava Krievijas zāļu verifikācijas prasību ievērošanai. Prasību izpilde palīdzēs mums saglabāt konkurētspēju Krievijas un NVS noieta tirgū arī turpmāk," skaidroja "Olainfarm" valdes priekšsēdētājs Lauris Macijevskis.

Pēc nekonsolidētajiem provizoriskajiem datiem, "Olainfarm" oktobrī realizējusi produkciju par 16,9 miljoniem eiro, kas ir par 73% vairāk nekā pērn šajā periodā. Preču pārdošanas apmēri palielinājās virknē lielāko tirgu: Krievijā par 194%, Latvijā par 3%, Baltkrievijā par 25%, Kazahstānā par 1%, Tadžikistānā par 165%, Gruzijā par 214%, Polijā par 119%, bet Nīderlandē par 2999%. Ukrainā un Uzbekistānā pārdošanas apjomi kritās par attiecīgi 5% un 8%.

Nekonsolidētie desmit mēnešu rezultāti liecina, ka AS "Olainfarm" realizējusi produkciju par vairāk nekā 91,8 miljoniem eiro, kas ir par 19% vairāk nekā pērn šajā pašā laikā. Atskaites periodā ar plus zīmi strādājuši deviņi no desmit lielākajiem "Olainfarm" noieta tirgiem: Krievija (+39%), Latvija (+3%), Baltkrievija (+8%), Uzbekistāna (+39%), Nīderlande (+214%), Kazahstānā (+1%), Vācija (+4%), Tadžikistāna (+30%) un Itālija (+50%). Apgrozījums samazinājās Ukrainā par 3%.

"Olainfarm" piederošajā aptieku tīklā SIA "Latvijas aptieka" 2019. gada oktobrī darbojās 68 aptiekas un to apgrozījums sasniedza 2,4 miljonus eiro, kas ir par 17% vairāk kā iepriekšējā gada oktobrī. SIA "Silvanols" apgrozījums šī gada oktobrī bija 0,6 miljoni eiro, kas ir par 8% mazāk nekā 2018. gada oktobrī. Elastīgo medicīnisko izstrādājumu ražotāju SIA "Tonus Elast" un "Elast Medikl" realizācija 2019. gada oktobrī veidoja 0,9 miljonus eiro, kas ir par 12% mazāk nekā pērnā gada oktobrī. Savukārt veselības centru "Diamed" un "Olainmed" apgrozījums bija 0,3 miljoni eiro. Baltkrievijas meitasuzņēmums "NPK Biotest" oktobrī realizējis produkciju par 0,3 miljoniem eiro, kas ir par 49% vairāk nekā pērn oktobrī.

Šā gada 10 mēnešos "Olainfarm" piederošā aptieku tīkla "Latvijas aptieka" realizācija sasniedza 21,5 miljonus eiro, kas ir par 8% vairāk nekā pērn. "Silvanols" apgrozījums atskaites periodā veidoja 4,8 miljonus eiro, un tas ir par 3% mazāk par pagājušā gada līmeni. "Tonus Elast" un "Elast Medikl" realizācija 10 mēnešos veidoja astoņus miljonus eiro, kas ir kritums par 1%. Veselības centru "Diamed" un "Olainmed" apgrozījums 10 mēnešos sasniedza 2,6 miljonus eiro, savukārt Baltkrievijas uzņēmuma "NPK Biotest" apgrozījums pirmajos desmit mēnešos bija 2,6 miljoni eiro, tādējādi uzlabojot pagājušā gada attiecīgā perioda rezultātu par 35%. 

Saskaņā ar "Olainfarm" budžetu, uzņēmuma nekonsolidētais apgrozījums 2019. gadā tiek plānots 99 miljonu eiro apmērā, savukārt konsolidētais apgrozījums – 133 miljoni eiro. Saskaņā ar šeit publicētajiem provizoriskajiem apgrozījuma rādītājiem, 2019. gada 10 mēnešos ir sasniegti 93% no 2019. gadā plānotā nekonsolidētā apgrozījuma un 89% no gadā plānotā konsolidētā apgrozījuma. "Olainfarm" koncerna realizācija 2018. gada desmit mēnešos pieauga par 7% salīdzinājumā ar 2017. gada attiecīgo laika posmu un bija 101,794 miljoni eiro. 

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. Kompānijas akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.