Menu
 

Saeimas Mandātu komisija lemj virzīt iniciatīvu par īpašuma nodokļa atcelšanu vienīgajam īpašumam

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien lēma konceptuāli atbalstīt kolektīvo iesniegumu “Par nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanu vienīgajam īpašumam” un aicināt Saeimu iniciatīvu nodot Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai tālākai izvērtēšanai.

Kā vēsta Saeimas preses dienests, iniciatīvu parakstījuši 40 518 pilsoņi, un tajā parlaments atkārtoti aicināts noņemt pārlieku lielo nekustamā īpašuma nodokļa slogu no iedzīvotāju vienīgajiem īpašumiem – dzīvesvietām.

Iniciatīvas autori iesniegumā norādījuši, ka nekustamā īpašuma nodoklis daudzos gadījumos ir kļuvis par iemeslu, kādēļ iedzīvotāji zaudē savus mājokļus, un tas apdraud iedzīvotājiem Satversmē garantētās tiesības uz īpašumu. Tāpat iesnieguma autori norādījuši, ka jautājums Latvijas sabiedrībai joprojām ir aktuāls un svarīgs un to apliecina līdz šim papildu savāktais parakstu skaits, kas jau kopumā pārsniedz 50 tūkstošus.

Iepriekš līdzīga iniciatīva par nodokļa atcelšanu vienīgajam īpašumam, ko bija parakstījuši 10 496 pilsoņi, Saeimā tika iesniegta 2016.gada aprīlī. Saeima tā paša gada jūnijā pieņēma lēmumu uzdot Ministru kabinetam izvērtēt iespēju grozīt normatīvos aktus, lai īstenotu principus, kas ļautu nekustamā īpašuma nodokli vienīgajam īpašumam nepiemērot vai arī piemērot vienoto samazināto procentu likmi no nekustamā īpašuma vērtības.

Līdz šim Ministru kabineta atzinums par iniciatīvu, kas parlamentā iesniegta 2016.gada pavasarī, Saeimā nav saņemts, un Mandātu komisija galīgo lēmumu par šī gada 31.oktobrī iesniegtās iniciatīvas tālāko virzību izskatīšanai Saeimas sēdē plāno pieņemt nākamnedēļ, informē komisijas priekšsēdētāja Janīna Kursīte-Pakule.  

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.