Menu
 

"Luminor": Lielākā daļa Baltijas mazo un vidējo uzņēmumu šogad prognozē līdzīgus pārdošanas apmērus kā pērn

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Lielākā daļa Baltijas mazo un vidējo uzņēmumu šogad prognozē līdzīgus pārdošanas apmērus kā pērn, aģentūrai LETA pavēstīja "Luminor Bank" filiāles Latvijā sabiedrisko attiecību vadītāja Inese Kronberga, atsaucoties uz bankas veiktās aptaujas datiem.

Tostarp Igaunijā 50% mazo un vidējo uzņēmumu prognozējuši, ka šogad to pārdošanas apmēri būs līdzīgi kā pagājušajā gadā, kamēr Latvijā šādu viedokli paudis 41% respondentu, bet Lietuvā - 42%.

Vienlaikus Latvijā pārdošanas apmēru pieaugumu 2020.gadā prognozējis 31% respondentu, kamēr Igaunijā 32% aptaujāto, bet Lietuvā pārdošanas apmēru pieaugumu šogad sagaida 38% mazo un vidējo uzņēmumu.

Kronberga atzīmēja, ka Latvijas uzņēmēji ir nedaudz optimistiskāki plānojot uzņēmējdarbības paplašināšanu – to šogad plāno īstenot 41% Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu, kamēr Lietuvā un Igaunijā attiecīgi 35% un 36%. Uzņēmumi, kas paredz paplašināšanos 2020.gadā, lielākoties plāno palielināt preču un pakalpojumu eksportu, kā arī nodrošināt jaunu produktu ieviešanu tirgū. 

Tajā pašā laikā no Latvijas un Lietuvas maziem un vidējiem uzņēmumiem 15% šogad neplāno paplašināšanos, jo ir piedzīvojuši būtisku izaugsmi pagājušajā gadā, kamēr Igaunijā šādu iemeslu minējuši 8% no aptaujātajiem uzņēmumiem. Savukārt 11% Baltijas valstu uzņēmumu paplašināšanās plānus atlikuši saistībā ar breksita neskaidrībām. Daļa uzņēmēju arī minējuši, ka neplāno paplašināt uzņēmējdarbību, jo ir pamanījuši lēnāku patērētāju pieprasījuma līmeni, vai arī sagaida ekonomikas attīstības tempa palēninājumu.

Kronberga minēja, ka uzņēmumu noskaņojums ir drīzāk nogaidošs arī saistībā ar darbinieku skaita palielināšanu - lielākā daļa jeb 64% Baltijas valstīs aptaujāto uzņēmumu norādījuši, ka šogad neplāno palielināt darbinieku skaitu. Uzņēmēji arī saskaras ar problēmām kvalificēta darbaspēka piesaistīšanā - Latvijā un Lietuvā katrs desmitais uzņēmums būtu gatavs nekavējoties pieņemt darbā kvalificētus darbiniekus, lai paplašinātu darbaspēka apjomu, savukārt Igaunijā 18% būtu gatavi palielināt darbinieku skaitu kaut šodien, bet to nevar izdarīt, jo tirgū novērojams kvalificēta darbaspēka trūkums.

Vienlaikus bankā norādīja, ka atbilstoši "Luminor Bank" prognozēm šogad starp Baltijas valstīm lēnākā ekonomikas izaugsme gaidāma Latvijā -  par nedaudz mazāk kā 2%, kamēr Lietuvā ekonomika augs par 2,6%, bet Igaunijā - par nepilniem 3%.

"Ekonomisti norāda, ka ekonomikas izaugsmes cikls ir sasniedzis savu augstāko punktu, un turpmākos gadus ekonomikas izaugsme vājināsies, lai gan no recesijas, visticamāk, izdosies izvairīties. Acīmredzot to apzinās arī mazie uzņēmēji, ņemot vērā, ka daļa no tiem nākamā gada prognozēs norāda, ka jau ir pamanījuši izmaiņas pieprasījumā," atzīmēja "Luminor  Bank" filiāles Latvijā vadītāja Kerli Gabrilovica. 

Aptaujā, kas veikta sadarbībā ar tirgus izpētes kompāniju "Norstat", piedalījās 750 mazie un vidējie uzņēmumi Baltijas valstīs, tostarp pa 250 katrā valstī. Aptauja veikta 2019.gada oktobra beigās.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.