Menu
 

Mārupē notiks darba devēju un uzņēmējdarbības atbalsta līderu viedokļu apmaiņa par uzņēmējdarbībai būtiskiem jautājumiem

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Mārupes "Biznesa vēstniecībā" nākamnedēļ, 16.janvārī, norisināsies darba devēju un uzņēmējdarbības atbalsta līderu domnīca "Biznesa tendences 2020" ar mērķi veicināt iesaisti un viedokļu apmaiņu par uzņēmējdarbības videi būtiskiem jautājumiem, informēja Latvijas Darba devēju konfederācijā (LDDK).

Pasākumā iecerēts izzināt uzņēmēju, pašvaldību līderu, biznesa atbalsta organizāciju un citu viedokļu līderu viedokļus par uzņēmējdarbības vidi, rosināt uzskatu apmaiņu par to, pārrunāt makroekonomikas tendenču ietekmi uz reģioniem, kā arī aktualizēt informāciju par finansējuma piesaistes iespējām, kas uzņēmējiem konkrētajā reģionā pieejama no Latvijas un no dažādiem Eiropas Savienības (ES) avotiem.

"Tiekoties ar uzņēmējiem reģionos, esam pārliecinājušies, cik jaudīgu un ilgtspējīgu uzņēmumu tur darbojas, tāpēc biznesa domnīcās gribam pastāstīt, kā darba devējiem, izmantojot dažādus atbalsta instrumentus, kļūt par ietekmīgu spēku sociālekonomisko interešu līdzsvarošanā, kā arī diskutēt par reģionā aktuālajiem attīstības un sadarbības izaicinājumiem," pirms pasākuma pauda LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.

Tikmēr "Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš informēja, ka uzņēmējdarbības attīstīšanai pieejamais dažādu finanšu instrumentu klāsts Latvijā ir plašāks nekā jebkad. Vienlaikus redzama virkne pārvaramu faktoru, kas kavē uzņēmēju varēšanu šo finansējumu likt lietā. "Biznesa domnīcās fokusēšos uz šo faktoru radītajiem biznesa paradoksiem un to, cik plašs ir uzņēmējiem paredzēto finanšu instrumentu klāsts," sacīja Bērziņš.

Pasākumā Meņģelsone pastāstīs par uzņēmējiem aktuālajām likumdošanas iniciatīvām un iespējām, kā risināt darbaspēka pieejamības jautājumus. Bērziņš analizēs paradoksus, kas ietekmē un nereti arī kavē plaši pieejamā finansējuma izmantošanu sekmīgai biznesa attīstīšanai. 

Tikmēr Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecības Latvijā ekonomists Mārtiņš Zemītis aktualizēs jautājumu, vai Eiropas nauda palīdz uzņēmējiem un Latvijai kopumā izrauties no vidēju ienākumu slazda. Pēc viņa sacītā, Eiropas fondu investīcijas ir iespēja attīstīt biznesa projektus ātrāk un jaudīgāk, panākot ekonomikas izrāvienu. Taču uzņēmēji un Latvijas tautsaimniecība kopumā riskē nonākt tā sauktajā "vidējo ienākumu slazdā". "Zemu augošie augļi - lēts un viegli pieejams darbaspēks un zeme ir noplūkti, un jāmaina biznesa modelis uz ilgtspējīgu, inovācijās un tehnoloģijās balstītu attīstību. Eiropas fondi, ja tie investēti gudri un tālredzīgi, var būt Latvijas modernizācijas motors," sacīja Zemītis. 

Savukārt LDDK eksperts Jānis Hermanis prezentēs ieskatu par globālās ekonomikas ietekmi uz konkrētā reģiona tautsaimniecību. Pasākumā plānota arī tā dalībnieku diskusija.

Nākamās domnīcas sekos Valmierā, Liepājā, Ventspilī un noslēgsies 2020.gada pavasarī, un to laiki un norises vietas tiks izziņoti atsevišķi.

Pasākumu ciklu rīko LDDK, Attīstības finanšu institūcijas "Altum" un Eiropas komisijas pārstāvniecība Latvijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.