Menu
 

LVM pērn realizējusi rekordlielu apmēru koku stādu - 56,3 miljonus

  • Autors:  LETA
Foto - Latvijas valsts meži Foto - Latvijas valsts meži

Valsts mežu apsaimniekotājas AS "Latvijas valsts meži" (LVM) struktūrvienība "LVM Sēklas un stādi" 2019.gadā realizējusi rekordlielu koku stādu apjomu - 56,3 miljonus stādu jeb par 6,6% vairāk nekā gadu iepriekš, liecina informācija LVM mājaslapā. 

Kompānijā norāda, ka tostarp valsts mežu atjaunošanai izmantoti 26,5 miljoni stādu, bet atlikušie realizēti ārējā tirgū, tostarp 15,9 miljoni stādu nonāca Latvijas privātmežu apsaimniekotāju mežos, bet 13,9 miljoni - eksportēti.

Saskaņā ar LVM norādīto, realizēto stādu apjoms pieaudzis, pateicoties iepriekšējo gadu investīcijām stādu ražošanā, kopējam ar jaunām tehnoloģijām izaudzēto stādu apjomam sasniedzot 52,5 miljonus jeb 93% no kopējā stādu apjoma. Lielāko realizēto stādu daļu jeb 29,7 miljonus stādu veido ietvarstādi, bet 22,8 miljon ir kailsakņu stādi ar uzlabotu sakņu sistēmu.

Pērn ir sākts LVM stādu ražošanas kapacitātes palielināšanas projekts, kas paredz līdz ar projekta noslēgumu 2023. gadā kāpināt "LVM Sēklas un stādi" realizēto stādu kapacitāti līdz 68 miljoniem augstvērtīgu stādu gadā.

Teju visi LVM kokaudzētavās izaudzētie stādi ir no selekcionētām sēklām, kas iegūtas īpašās sēklu ieguves plantācijās. 

"Šobrīd lielākā daļa priežu stādu tiek izaudzēta jau no otrās pakāpes sēklu plantācijās iegūtajām sēklām, tādējādi palielinot jauno mežu produktivitāti pat līdz 25%. Tas ir ilgstoša meža selekcijas darba rezultāts, kas Latvijā tiek realizēts kopš pagājušā gadsimta piecdesmitajiem gadiem," skaidro "LVM Sēklas un stādi" direktors Guntis Grandāns. 

Viņš arī pauž prieku par Latvijas privāto mežu apsaimniekotāju arvien pieaugošo interesi par LVM stādiem, kā dēļ LVM nedaudz nācies samazināt eksportējamo stādu apjomu. Eksporta tirgos lielākā interese par Latvijā selekcionētiem stādiem ir klientiem Zviedrijā, nelielos apjomos stādus iegādājas arī mežsaimnieki Igaunijā, kamēr Lietuvā joprojām pieprasīti ir ātraudzīgās apses stādi. 

Latvijas tirgum LVM pārsvarā audzē priedi un egli. Turpretī Zviedrijā pārsvarā tiek realizēta egle. Nedaudz ārvalstu tirgū tiek realizēti arī lapu koku stādi - bērzs, melnalksnis -, bet pamatā ārvalstu tirgos tiek realizēti skuju koki - priede un egle.

Jau ziņots, ka 2018.gadā "LVM Sēklas un stādi" realizēja 52,8 miljonus savās kokaudzētavās izaudzēto stādu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.