Menu
 

Sabiedriskajai apspriešanai nodod piedāvājumu atcelt vai samazināt NĪN primārajam mājoklim Apriņķis.lv

  • Autors:  LV portāls
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Tieslietu ministrija sabiedriskajai apspriešanai nodevusi likumprojektus “Grozījumi Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā” un “Grozījumi likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli”“, ar kuriem rosināts atcelt vai būtiski samazināt nekustamā īpašuma nodokli primārajam mājoklim.

Ministrijas izstrādāto grozījumu projekts likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli” paredz nekustamā īpašuma nodokļa aprēķinam izmantot divu veidu nodokļa bāzes – nekustamā īpašuma kadastrālo vērtību (vispārīgā gadījumā) un speciālo vērtību nodokļa vajadzībām. Likumprojekts paredz, ka nekustamā īpašuma nodokli no speciālās vērtības noteiks primārajam mājoklim. Terminu “primārais mājoklis” paredzēts definēt kā individuālo dzīvojamo māju vai dzīvokli kopā ar zemi vai bez tās, kas pieder fiziskai personai, kura ir deklarējusi savu dzīvesvietu šajā mājoklī.

Ar likumprojektiem piedāvāts atcelt nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) primārajiem mājokļiem vērtībā līdz 100 000 eiro un samazināt NĪN primārajiem mājokļiem ar augstāku kadastrālo vērtību, informē Tieslietu ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Alise Dārzniece.

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli”“ paredz definēt primāro mājokli kā individuālo dzīvojamo māju vai dzīvokli kopā ar zemi vai bez tās, kas pieder fiziskai personai, kura ir deklarējusi savu dzīvesvietu šajā mājoklī.

Likumprojekti paredz paralēli jaunajām nekustamo īpašumu kadastrālajām vērtībām ieviest arī t. s. speciālo vērtību, kuru izmantotu NĪN aprēķinam. Tādējādi tiks noteikts, ka par primārajiem mājokļiem (privātmāja/dzīvoklis) ar kadastrālo vērtību līdz 100 000 eiro NĪN tiktu atcelts. Ja mājokļa vērtība pārsniegtu 100 000 eiro, tad NĪN aprēķinātu no šīs vērtības, atņemot 100 000 eiro un iegūtajai starpībai piemērojot koeficientu 0,2 (proti, nodokļa aprēķinam izmanto 20% no iegūtās starpības).

Likumprojekta “Grozījumi likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli”“ anotācijā norādīts, ka jaunā risinājuma mērķis ir stiprināt ikviena iedzīvotāja tiesības uz privātīpašumā esošu mājokli, veidot godīgāku nekustamā īpašuma nodokļa politiku, ieviešot neapliekamo minimumu primārajam mājoklim, vienlaikus mazinot konkurenci starp pašvaldībām nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanā.

Tieslietu ministrija līdz šā gada februāra sākumam plāno veikt papildu aprēķinus par pašvaldību prognozētajiem ieņēmumiem no NĪN un ar to iepazīstināt arī sadarbības partnerus un sabiedrību.

Nekustamā īpašuma nodokļa piemērošana notiek saskaņā ar likumu “Par nekustamā īpašuma nodokli”, kurā arī pašvaldībām ir paredzētas tiesības noteikt likmes noteiktās robežās, proti, NĪN likmi vai likmes no 0,2 līdz 3 procentiem no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības nosaka pašvaldība savos saistošajos noteikumos, kurus tā publicē līdz pirmstaksācijas gada 1. novembrim. Nekustamā īpašuma nodokļa likmi, kas pārsniedz 1,5 procentus no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības, pašvaldība nosaka tikai gadījumā, ja nekustamais īpašums netiek uzturēts atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai. Pašvaldībās ir arī prakse  sasaistīt NĪN likmes ar deklarēšanos īpašumā.

Pilnu ziņu lasiet portālā “lvportals.lv”.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.