Menu
 

Janvārī rūpniecības produkcijas apjoms Latvijā samazinājies par 4,5 %

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Šāgada janvārī, salīdzinot ar 2019. gada janvāri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 4,5 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Ražošanas apjoma kritums bija elektroenerģijas un gāzes apgādē par 11 % (samazinājās gāzes piegāde patērētājiem) un apstrādes rūpniecībā – par 3,6 %, savukārt produkcijas apjoma pieaugums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 10,7 %.

Salīdzinot ar 2019. gada janvāri, par 10,7 % produkcijas izlaide samazinājās pēc īpatsvara lielākajā rūpniecības nozarē – koksnes un koka izstrādājumu ražošanā un to ietekmēja ražošanas apjoma kritums finiera lokšņu un koka paneļu ražošanā (par 23,7 %). Produkcijas izlaide samazinājās iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā – par 24,2 %, iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā – par 19,1 % un automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanā – par 13,1 %. Rūpniecības produkcijas apjoma kritums bija arī farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošanā.

Pēc CSP datiem, vislielākais apstrādes rūpniecības produkcijas apjoma pieaugums, salīdzinot ar pagājušā gada janvāri, bija datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā – par 19,2 %, dzērienu ražošanā – par 11,5 %, gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas – par 11,2 %.

2020.gada janvārī, salīdzinot ar 2019. gada decembri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 1,9 %, tajā skaitā apstrādes rūpniecībā par 1,2 % un elektroenerģijas un gāzes apgādē par 9,5 %, bet kāpums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 7,4 %.

Šāgada janvārī, salīdzinot ar 2019. gada janvāri, kopējais apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem faktiskajās cenās pieauga par 1,9 %, eksporta apgrozījums pieauga par 3,8 % (tai skaitā eirozonā – par 4,9 %, ārpus eirozonas – par 2,8 %), bet vietējā tirgū – samazinājās par 1,9 %.

Savukārt salīdzinot ar 2019. gada decembri, janvārī kopējais apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem pieauga par 6 %, eksporta apgrozījums pieauga par 9,7 % (tai skaitā eirozonā – par 6,6 %, ārpus eirozonas – par 12,6 %), savukārt vietējā tirgū apgrozījums samazinājās par 0,6 %.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.