Menu
 

Bankas "Citadele" ekonomists: Šogad IKP kritums labākajā gadījumā varētu būt 3% robežās

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Ņemot vērā jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatību, šogad Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) kritums labākajā gadījumā varētu būt 3% robežās, aģentūrai LETA sacīja bankas "Citadele" ekonomists Mārtiņš Āboliņš.

"Šogad uz izaugsmi ekonomikā, noteikti, nav pamata cerēt. Labākajā gadījumā IKP kritums varētu būt 3% robežās, taču noteikti iespējami arī negatīvāki scenāriji, it īpaši, ja ar Covid-19 ierobežošanu saistītie pasākumi ieilgts un šī visa rezultātā notiek ilgtermiņa izmaiņas iedzīvotāju uzvedībā," teica Āboliņš.  

Vienlaikus viņš pauda cerību, ka šie satricinājumi būs īslaicīgi, nepārsniegs dažus mēnešus un būs pārejoši. Šādā gadījumā ekonomikas kritums būtu daži procenti.

"Šāda veida situācijām gan īsti gatavi nevaram būt nekad, taču vismaz salīdzinājumā ar 2008.gadu Latvijas ekonomikā šobrīd nav nekādu izteiktu nesabalansētību. Kreditēšana pēdējos gados ir bijusi gana piesardzīga, ārējā tirdzniecība sabalansēta, budžeta un valsts deficīts salīdzinoši zems, kā arī mājokļu tirgus bez izteiktām pārkaršanas pazīmē," atzīmēja Āboliņš. 

Tāpat viņš norādīja, ka no valsts puses nepieciešams domāt par pasākumiem, kas uzņēmējiem ļautu pārdzīvot straujo ekonomikas aktivitātes kritumu tuvākajos mēnešos. Taču par ārēja atbalsta nepieciešamību gan vēl ir pāragri runāt.

Jau ziņots, ka līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusa izplatību izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojumu.   

Tostarp no 17.marta tiks atcelti starptautiskie pasažieru pārvadājumi caur lidostām, ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu, izņemot pasažieru pārvadājumus ar valsts gaisa kuģiem un militāro transportu.

Tāpat no 17.marta būs aizliegta personu un transportlīdzekļu pārvietošanās caur lidostu, ostu, dzelzceļa un autoceļu Eiropas Savienības ārējās robežas robežšķērsošanas vietām, kā arī robežšķērsošanas vietās, kas paredzētas vietējai pierobežas satiksmei, izņemot kravu pārvadājumus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.