Menu
 

Februārī rūpniecības produkcijas apjoms pieauga par 0,8 %

  • Autors:  Apriņķis.lv
Apstrādes rūpniecības produkcijas apjoma indekss (2015=100). Dati - CSP Apstrādes rūpniecības produkcijas apjoma indekss (2015=100). Dati - CSP

Šāgada februārī, salīdzinot ar 2019. gada februāri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 0,8 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati par pēdējo mēnesi pirms ārkārtas situācijas izsludināšanas. To ietekmēja apjoma kāpums ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 16,7 % un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 7 %, bet apstrādes rūpniecībā bija kritums par 0,9 %.

Apstrādes rūpniecībā vislielākais izlaides kritums, salīdzinot ar 2019. gada februāri, bija iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā – par 18 %, automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanā – par 8,3 % un iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā – par 6,1 %. Ražošanas apjoma samazinājumu uzrādīja arī divas no trim pēc īpatsvara lielākās nozares: koksnes un koka izstrādājumu ražošana un pārtikas produktu ražošana (samazinājums attiecīgi par 1,3 % un 0,1 %).

Vislielākais ražošanas apjoma pieaugums bija papīra un papīra izstrādājumu ražošanā – par 21,5 %, datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā – par 10,7 % un elektrisko iekārtu ražošanā – par 8,3 %. Pēc īpatsvara trešajā lielākajā apstrādes rūpniecības nozarē – gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas – produkcijas apjoms pieauga par 5,8 %.

2020.gada februārī, salīdzinot ar 2020. gada janvāri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 3 %. Tai skaitā ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 4,1 %, apstrādes rūpniecībā – par 2,1 % un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 9,9 %.

Februārī, salīdzinot ar 2019. gada februāri, kopējais apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem faktiskajās cenās pieauga par 4,6 %. Apgrozījums eksportā pieauga par 7,2 % (tai skaitā eirozonā – par 2,3 %, ārpus eirozonas – par 11,6 %), savukārt vietējā tirgū apgrozījums samazinājās par 0,9 %.

2020.gada februārī, salīdzinot ar 2020. gada janvāri, kopējais apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem pieauga par 2,5 %. Apgrozījums eksportā pieauga – par 3,7 % (no tā eirozonā – par 0,2 %, ārpus eirozonas – par 6,9 %), savukārt vietējā tirgū apgrozījums saglabājās iepriekšējā mēneša līmenī.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.