Menu
 

LM: Pašvaldību krīzes pabalsti turpmāko mēnešu laikā varētu būt nepieciešami ap 18 000 cilvēku

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Pašvaldību krīzes pabalsti pamatvajadzību nodrošināšanai turpmāko mēnešu laikā kopumā varētu būt nepieciešami ap 18 000 cilvēku, šodien preses konferencē lēsa Labklājības ministrijas (LM) valsts sekretārs Ingus Alliks.

Preses konferencē par dažādām atbalsta formām iedzīvotājiem Covid-19 krīzes laikā Rīgas domes Labklājības departamenta Sociālās pārvaldes priekšnieks Mārtiņš Moors pastāstīja, ka galvaspilsētā šādu pabalstu līdz šim saņēmušas 78 personas.

Pēc Allika teiktā, ministrija pagaidām nav saņēmusi informāciju, ka atsevišķās pašvaldībās pēkšņi būtu liels krīzes pabalstu pieprasījums. Rīgā patlaban šī pabalsta saņēmēju skaits ir lielākais Latvijā.

"Martā cilvēkiem vēl ir uzkrājumi un tiek saņemti, piemēram, atlaišanas pabalsti, taču mēs pieņemam, ka aprīlī un maijā situācija var pasliktināties. Ministrija provizoriskās aplēses liecina, ka turpmāko mēnešu laikā šāds pabalsts kopumā varētu būt nepieciešams 18 000 Latvijas iedzīvotāju, lai gan patlaban situācija nav tik negatīva kā varētu būt," sacīja Alliks, atgādinot, ka daļējai krīzes pabalstu kompensēšanai pašvaldībām valsts kopumā rezervējusi 2,16 miljonus eiro.

Alliks pastāstīja, ka no valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta tiek izmaksāti bezdarbnieku un darba nespējas pabalsti, taču krīzes pabalstu izdevumus sedz no valsts pamatbudžeta un tie budžeta deficītā ieskaitīti netiks. Pēc viņa teiktā, sociālās apdrošināšanas budžeta ieņēmumi joprojām pārsniedz izdevumus par aptuveni 6 miljoniem eiro, tomēr sagaidāms, ka turpmākajos mēnešos situācija mainīsies.

Kā ziņots, valsts nodrošina mērķdotāciju daļējai pašvaldību izdevumu segšanai par izmaksātajiem pabalstiem krīzes situācijā. Saskaņā ar valdībā pieņemto rīkojumu valsts segs 50% no ģimenei vai personai izmaksātā pabalsta krīzes situācijā, bet ne vairāk kā 40 eiro mēnesī vienai personai triju mēnešu periodā.

Valdošajā koalīcijā ir arī panākta konceptuāla vienošanās koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatības laikā krīzes un dīkstāves pabalstu saņēmējiem piešķirt papildu 50 eiro par katru bērnu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.