Menu
 

"Putnu fabrika "Ķekava"": Pārtiku iegādājas mērenāk salīdzinājumā ar ārkārtējās situācijas sākumu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Pēc ārkārtējās situācijas ieviešanas sākumā vērojamās pastiprinātās iepirkšanās, veidojot pārtikas uzkrājumus, patlaban sabiedrībā satrukuma līmenis ir mazinājies un cilvēki ir sākuši pāriet uz mērenāku iepirkšanās stilu, intervijā aģentūrai LETA sacīja uzņēmuma "Putnu fabrika "Ķekava" valdes priekšsēdētājs Andrjus Pranckevičs.

Viņš norādīja, ka līdz pandēmijai Baltijas valstīs un Eiropā tirgus bija salīdzinoši mierīgs. Konkurence bija dzīva un pārsvarā reģionāla. Ražotāji svaigās gaļas segmentā konkurēja ar tuvākajiem kaimiņiem, "Putnu fabrika "Ķekava"" -  ar Lietuvas, Igaunijas un Polijas ražotājiem, pārsvarā privāto preču zīmju segmentā. 

Taču viņš atzina, ka līdz ar Covid-19 izplatību mainījās uzņēmumu darbs, tas, kā tie nodrošina ražošanas procesus un piegādes, vai vispār strādā. Pēc viņa teiktā, pirmais ceturksnis vērtējams kontekstā ar Covid-19 ieviestajām izmaiņām.

"Mums kā pārtikas ražotājam ir svarīgi nepārtraukt darbību, saglabāt stabilitāti un nodrošināt pārtiku vajadzīgajā apjomā. Svarīgi sakārtot procesus tā, lai vienlaicīgi gan pasargātu mūsu darbiniekus, gan saglabātu ražošanas apjomus," uzsvēra Pranckevičs.

Pēc viņa teiktā, patlaban no kopējiem 1100 "Putnu fabrika "Ķekava"" darbiniekiem tikai 50 var pilnvērtīgi strādāt attālinātā režīmā, kas rada daudz izaicinājumu nodrošināt ražošanas procesu tā, lai inficēšanās risks būtu pēc iespējas mazāks un lai darbinieki nebaidītos nākt uz savu darba vietu.

Pranckevičs piebilda, ka "Putnu fabrika "Ķekava"" segmentā vēlas izcelt četrus būtiskus biznesu ietekmējošos faktorus. Tostarp pastiprinātas drošības prasības. Lai arī uzņēmums vēl pirms Covid-19 strādāja ar paaugstinātām biodrošības prasībām kompānijas iniciatīvas dēļ audzēt cāļus "bez antibiotikām", pandēmija radīja izaicinājumu pārveidot sistēmu, kas radītu maksimālu drošību darbiniekiem ārkārtējos apstākļos. 

"Putnu fabrika "Ķekava"" darbā ir ieviesusi virkni jaunu sistēmu, kas ļauj nodrošināt maksimāli drošu ražošanu un arī elastīgāk vadīt uzņēmuma procesus jaunajos apstākļos. Darbs tiek organizēts mazās grupās, lai pēc iespējas mazāks ir inficēšanās risks. Tāpat darbinieki tiek apgādāti ar īpašām sejas maskām un citiem aizsardzības līdzekļiem. Ik rītu visiem darbiniekiem mēra ķermeņa temperatūru un cilvēki uzmanīgi aicināti sekot līdzi savam veselības stāvoklim. Ražotnēs regulāri notiek telpu un virsmu dezinfekcija, kā arī ieviesti papildu ventilācijas režīmi un ienākošā gaisa jonizācija.

Pēc Pranckeviča teiktā, vedot darbiniekus uz ražotni, arī visus autobusus papildus dezinficē, kā arī ir ieviesti papildu autobusi darbinieku transportēšanas maršrutos, lai samazinātu vienā laikā vienā telpā esošo cilvēku skaitu. Kopš marta vidus "Putnu fabrika "Ķekava"" ir pārtraukusi visus komandējumus, klātienes sapulces un apmācības, maksimāli darbojoties attālinātā režīmā. 

Tāpat uzņēmums stingri seko ienākošā transporta plūsmai - un pārtraucis nepiederošu transporta līdzekļu iekļūšanu teritorijā. "Putnu fabrika "Ķekava"" pieļauj to transporta līdzekļu kustību, kas ir nepieciešama ražošanas nodrošināšanai, absolūti visu iebraucošo transportu dezinficējot.

Pēc viņa sacītā, Covid-19 ietekmē vērojamas arī izmaiņas kopējā patērētāju uzvedībā - mainās patērētāju iepirkšanās un patēriņa paradumi. "Šādi ierobežojumi, kas ir ieviesti pēdējo nedēļu laikā, nekad agrāk nav bijuši, cilvēki nav piedzīvojuši šāda veida ārkārtas noteikumus. Pie tam simtiem tūkstoši cilvēku ir palikuši uz laiku bez darba, simtiem tūkstoši kompāniju ir apturējušas savu darbību. Šāda veida karantīna ir bezprecedenta gadījums ne tikai mums, bet arī sabiedrībai kopumā," viņš sacīja.

Uzņēmuma vadītājs piebilda, ja pirmajā nedēļā bija vērojama pastiprināta iepirkšanās - liela daļa pircēju Latvijā un citās valstīs devās uz veikaliem un iepirkās ar rezervi, veidojot uzkrājumus, tostarp pirka nozīmīgi vairāk un saldēja arī "Putnu fabrika "Ķekava"" produktus, pēcāk satraukuma līmenis mazinājās. Nu cilvēki sākuši pāriet uz mērenāku iepirkšanās stilu, iegādājoties nepieciešamo, attiecīgi, krītoties arī "Putnu fabrika "Ķekava"" ražoto produktu pārdošanas apmēram. Nedēļa no nedēļas atšķiras.

Pēc Pranckeviča teiktā, Covid-19 ietekmē notikušas arī publiskā sektora patēriņa izmaiņas. Uzņēmumam Baltijas valstīs un Skandināvijā ir daudz klientu HoReCa sektorā, kas nodarbojās ar izejvielu piegādēm restorāniem un ar skolu ēdināšanu. Atbilstoši ārkārtas situācijas lēmumiem šo sfēru darbība tika apturēta, kā rezultātā izņēmuma pārdošanas apjomi šajā sektorā ir pietuvojušies nulles līmenim. 

"Tiešā veidā tas skar vienu no mūsu ražotnēm, kas specializējas tieši gatavo saldēto produktu ražošanā, kuru mērķa tirgus bija Skandināvija. Lai arī šobrīd iekšējais putnu gaļas produktu patēriņš kompensē publiskā patēriņu, tomēr šīs jomas apturēšanu vērojam ar bažām, jo tā ir būtiska pārtikas segmenta daļa. Ceram, ka ierobežojumi nebūs ilgi un publiskais sektors atsāks savu darbību," viņš sacīja.

Viņš pauda bažas, ka ilgstošu ierobežojumu rezultātā pircēju ienākumu samazināšanās varētu ietekmēt "Putnu fabrika "Ķekava"" darbu. Ja šā situācija turpināsies, cilvēki var sākt taupīt arī uz pārtiku, samazinot noteiktas pārtikas grupas vai izvēloties lētākas alternatīvas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.