Menu
 

Izstrādāta vienota tehniskā specifikācija higiēnisko sejas masku ražošanai un šūšanai mājas apstākļos

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Latvijā izstrādāta vienota tehniskā specifikācija higiēnisko sejas masku ražošanai un šūšanai mājas apstākļos, tāpat paredzēts, ka valsts centralizēti nodrošinās mazaizsargātās personu grupas ar sejas aizsarglīdzekļiem, informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Ministru kabinets ceturtdien ārkārtas sēdē izskatīja EM informatīvo ziņojumu par higiēnisko sejas masku ražošanu un to tehnisko specifikāciju. Ministrija informēja par izstrādāto tehnisko specifikāciju higiēnisko sejas masku ražošanai vai individuālām šūšanas vajadzībām, kā arī sniedza priekšlikumus centralizētam sejas aizsarglīdzekļu iepirkumam un sadalei mazaizsargātajām cilvēku grupām.

"Ņemot vērā Ministru kabineta pieņemto lēmumu par rekomendāciju lietot mutes un deguna aizsegu, svarīgi ir informēt iedzīvotājus par dažādiem sejas masku veidiem un atšķirīgo aizsardzības līmeni. Tāpēc sadarbībā ar Veselības ministriju (VM) un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD) tika sagatavota vienota informācija par higiēnisko sejas masku lietošanu iedzīvotājiem," pauda ministrijā.

Pēc EM minētā, higiēnisko sejas masku lietotājiem ir būtiski apzināties, ka higiēniskās sejas maskas ir papildu līdzeklis jau šobrīd valdības noteiktajām sociālās distancēšanās un personīgās higiēnas normām. Noteiktie pienākumi attiecībā uz roku mazgāšanu un distances ievērošanu netiek atcelti un to ievērošana ir būtiska, arī lietojot higiēniskās sejas maskas.

Vienlaikus ministrijā norādīja uz nepieciešamību sekmēt kvalitatīvu sejas masku ražošanu, kā arī palīdzēt iedzīvotājiem pašiem tās šūt. Izstrādāto tehnisko specifikāciju var izmantot gan cilvēki mājas apstākļos, pēc tās paši šujot maskas, gan mazi un lieli ražotāji.

Higiēnisko sejas masku tehnisko specifikāciju sagatavoja Rīgas Tehniskās universitātes Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Dizaina tehnoloģiju institūta asociētā profesore un vadošā pētniece Inga Dāboliņa, ņemot vērā zinātniskajā literatūrā pieejamās atziņas par dažādu tekstilmateriālu pielietojamību Covid-19 izplatības ierobežošanai.

Lai veicinātu vietējo ražotāju iesaisti Covid-19 izplatības ierobežošanā un atbilstošu higiēnisko sejas masku ražošanā, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) apzinājusi 30 Latvijas tekstilnozares uzņēmumu, kas norādījuši, ka jau ražo higiēniskās sejas maskas.

"Uzņēmumi atzīst, ka maskas izstrādā, vadoties pēc vispārīgiem ergonomikas, higiēnas un komforta principiem apģērbā utml. Tā kā šādām higiēniskajām sejas maskām ir tikai higiēnas, pilienu aizkavēšanas funkcija tām nav nepieciešama, un netiek veikta produkta sertifikācija. Attiecībā uz sadarbību ar ražotājiem un higiēnisko sejas masku ražošanu, LIAA turpina sadarbību ar ražotājiem un sniedz nepieciešamo informatīvo atbalstu," norādīja EM.

Ņemot vērā Ministru kabineta pieņemto lēmumu par rekomendāciju lietot mutes un deguna aizsegu, Ministru kabinets lēma veikt centralizētu 400 000 higiēnisko sejas masku iepirkumu mazaizsargātāko personu grupu apgādāšanai ar sejas maskām.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV) ceturtdien preses konferencē pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja, ka 12 no 30 aptaujātajiem uzņēmumiem jau ir pauduši gatavību sākt ražot higiēniskās maskas pēc šīs izstrādātās specifikācijas un piedalīties iepirkumā.

"Tas ir ļoti svarīgi, lai individuālos aizsardzības līdzekļus varētu ražot tepat uz vietas, samazināt piegāžu ķēdes un sildītu vietējo ekonomiku. Cerams, ka Latvijā ražotās maskas jau drīzumā nonāks pie iedzīvotājiem," sacīja Vitenbergs.

Ekonomikas ministrs piebilda, ka, aptaujājot uzņēmējus, noskaidrots, ka vienas maskas cena varētu būt 50 eirocenti vai nedaudz augstākā, līdz ar to šis pirmais iepirkums varētu būt aptuveni 200 000 eiro vērtībā. Ministrs pieļāva, ka iepirkums varētu notikt tuvāko nedēļu laikā. 

"Ceram, ka interese un konkurence šajos iepirkumos tikai pieaugs, līdz ar to aizsargmasku cenas varētu pat samazināties," piebilda Vitenbergs. 

Plānots, ka Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs sadarbībā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem centralizēti veiks iepirkumu un nodrošinās iegādāto preču uzglabāšanu. Sejas aizsarglīdzekļu sadali ilgstošās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijām nodrošinās Labklājības ministrija, taču pašvaldībām būtu jāuzņemas atbildība par sejas masku izdali pārējām mērķa grupām ar sociālo pakalpojumu sniedzēju starpniecību.

Jau ziņots, ka līdz 9.jūnijam Latvijā ir izsludināta ārkārtējā situācija slimības Covid-19 izplatības ierobežošanai. Tostarp noteikti dažādi aizliegumi, kas skar ekonomiku, lai aizsargātu iedzīvotāju veselību. Valsts arī ieviesusi atbalsta pasākumus uzņēmēju un strādājošo atbalstam.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.