Menu
 

"Getliņi EKO" biodegradējamo atkritumu pārstādes rūpnīca sāks strādāt 2021.gada rudenī

  • Autors:  LETA
Foto - getlini.lv Foto - getlini.lv

Jaunā "Getliņi EKO" biodegradējamo atkritumu pārstādes rūpnīca darbu sāks 2021.gada rudenī, rūpnīcas spāru svētkos piektdien sacīja "Geltiņi EKO" valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns.

Viņš atzīmēja, ka šī rūpnīca būs viena no lielākajām šāda veida rūpnīcām Eiropā un ļaus Latvijai izpildīt Eiropas Savienības prasību pārstrādāt 65% no 1995.gada biodegradējamo atkritumu apjomiem.

Stirāns stāstīja, ka patlaban puse no "Geltiņi EKO" uzņemtajiem atkritumiem ir biodegradējamie. Līdz ar to rūpnīcā gadā tiks ievestas 130 000 tonnas biodegradējamo atkritumu, no kuriem tiks iegūtas 100 000 tonnas tehniskā komposta. Tāpat tiks iegūta biogāze, ko "Getliņi EKO" varēs izmantot savā energoblokā siltumenerģijas ražošanai.

Stirāns arī norādīja, ka uzņēmums varēs izmantot līdz 20% no tehniskā komposta savām vajadzībām tehnoloģiskajiem procesiem un atkrituma kalna apklāšanai. Atlikušo kompostu var izmantot apzaļumošanas un līdzīgām vajadzībām.

Stirāns piebilda, ka jaunā rūpnīca radīs aptuveni 10 jaunas darba vietas. 

Rūpnīcas būvnieka "Velve" valdes priekšsēdētājs Kaspars Rokens sacīja, ka patlaban pabeigti rūpnīcas konstrukciju būvdarbi un jau jūnijā rūpnīcu sāks aprīkot ar tehnoloģisko aprīkojumu. Rokens informēja, ka konstrukciju būvdarbi pabeigti aptuveni mēnesi pirms noteiktā grafika.

Kopumā objektā izmantoti 16 000 kubikmetru jeb 2000 kravas betona, kā arī 2000 tonnas armatūras stiegrojuma.

Rūpnīca būvēta poligona teritorijā projekta "Bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstādes iekārtas izveide poligonā "Getliņi"" laikā. Rūpnīca ir loģisks un nepieciešams solis poligona "Getliņu" attīstībā un virzībā uz atkritumu pārstrādes centru.

Jaunā biodegradējamo atkritumu pārstrādes rūpnīca darbu sāks 2021.gadā. Tā spēs pārstrādāt 100 000 tonnas bioloģiski noārdāmo atkritumu gadā. Projekta investīcijas ir 40 miljoni eiro, no kurām lielāko daļu - 29,6 miljonus eiro - sedz Kohēzijas fonds.

LETA jau ziņoja, ka "Getliņi EKO" līdz 2020.gadam par ES struktūrfondu finansējumu savā teritorijā plāno uzcelt biomasas pārstrādes rūpnīcu. Bioloģisko atkritumu pārstrādes rezultātā radīsies biogāze, no kuras kompānija tāpat kā līdz šim ražos siltumu un elektrību, izmantojot to tomātu un gurķu audzēšanā. Taču parādīsies arī jauns produkts - tehniskais komposts.

"Getliņi EKO" 2019.gadā strādāja ar 25,1 miljona eiro apgrozījumu, kas provizoriski ir par 33,5% vairāk nekā gadu iepriekš, bet peļņa pieauga par 64,1% un bija 622 646 eiro.

"Getliņi EKO" reģistrēts 1997.gada novembrī, un tās pamatkapitāls ir 6,009 miljoni eiro. Apsaimniekotāja 97,7% kapitāls pieder Rīgas domei un 2,3% - Stopiņu novada domei.

"Getliņi EKO" ir atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums, kurš apsaimnieko lielāko cieto sadzīves atkritumu apglabāšanas poligonu Latvijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.