Menu
 

Aprīlī rūpniecības produkcijas apjoms samazinājies par 9,2 %

  • Autors:  Apriņķis.lv
Apstrādes rūpniecības produkcijas apjoma indekss (2015=100). Grafika – CSP Apstrādes rūpniecības produkcijas apjoma indekss (2015=100). Grafika – CSP

2020.gada aprīlī, salīdzinot ar 2019. gada aprīli, rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 9,2 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. To ietekmēja apjoma kritums apstrādes rūpniecībā – par 9 %, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 8,7 % un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 10,8 %.

Aprīlī Covid-19 un valstī izsludinātā ārkārtējā situācija jau spēcīgāk ietekmēja apstrādes rūpniecības uzņēmumu produkcijas izlaidi, kas samazinājās uzņēmumiem pārtraucot ražošanu (dīkstāve), mazinoties produkcijas pieprasījumam (sadarbības partneru un klientu darbības pārtraukšana), kā arī palielinoties slēgto robežu ietekmei uz materiālu piegādi un saražotās produkcijas eksporta apjomu. Covid-19 kā ražošanas apjoma samazinājuma iemeslu minēja 8,8 % jeb  106 apsekoto uzņēmumu un vēl 18 rūpniecības uzņēmumos  aprīļa mēnesī nenotika ražošana dīkstāves dēļ.

Lielākā daļa apstrādes rūpniecības nozaru uzrādīja produkcijas apjoma samazinājumu, tai skaitā pēc īpatsvara nozīmīgākās nozares: koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošana, izņemot mēbeles – par 4,3 %, pārtikas produktu ražošana – par 7,7 % un gatavo metālizstrādājumu ražošana, izņemot mašīnas un iekārtas – par 6,3 %. Vislielākais apjoma kritums aprīlī bija automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanā (automobiļu detaļu un piederumu ražošana, kas sevī ietver dažādas automobiļu sastāvdaļas) – par 57 %, iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā – par 39,4 %, tekstilizstrādājumu ražošanā un apģērbu ražošanā (samazinājums attiecīgi par 34,5 % un 25,8 %).

Salīdzinot ar 2019. gada aprīli, ražošanas apjoma pieaugums bija ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā – par 27,5 % (pieaugot dezinfekcijas līdzekļu pieprasījumam saistībā ar Covid-19 un pieprasījumam kopumā), elektrisko iekārtu ražošanā – par 10 %, poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā – par 6,4 %, datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā.

Pēc CSP datiem, šāgada aprīlī, salīdzinot ar 2020. gada martu, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 7,4 %. Tai skaitā apstrādes rūpniecībā – par 5,9 %, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 1,8 % un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 15,3 %.

2020.gada aprīlī, salīdzinot ar 2019. gada aprīli, kopējais apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem faktiskajās cenās samazinājās par 6 %. Apgrozījums vietējā tirgū – par 5,6 % un eksportā – par 6,3 % (tai skaitā eirozonā – par 4,2 %, ārpus eirozonas – par 8 %).

Šāgada aprīlī, salīdzinot ar 2020. gada martu, kopējais apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem samazinājās par 7,2 %. Apgrozījums vietējā tirgū – par 7,1 % un eksportā – par 7,3 % (no tā eirozonā – par 4,2 %, ārpus eirozonas – par 9,9 %).

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.