Menu
 

Saeimas juristi brīdina, ka jaunais Covid-19 likums ierobežos parlamenta iesaisti ar valsts budžetu saistīto jautājumu lemšanā

  • Autors:  LETA
Foto - Saeimas administrācija Foto - Saeimas administrācija

Saeimas Juridiskais birojs brīdina, ka jaunais Covid-19 izplatības radītā valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas likums ierobežos parlamenta iesaisti ar valsts budžetu saistīto jautājumu lemšanā.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ceturtdien izskata priekšlikumus jaunajam Covid-19 izplatības radītā valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas likumam.

Likumprojektā patlaban noteikts, ka pasākumus ar Covid-19 izplatību saistītā valsts apdraudējuma un tā seku novēršanai un pārvarēšanai finansē no budžeta finansētajām institūcijām iedalītajiem valsts budžeta un pašvaldību budžetu līdzekļiem. Norma tāpat nosaka, ka Ministru kabinets pēc pamatota ministriju pieprasījuma var pieņemt lēmumu par valsts apdraudējuma seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem, kā arī par finansējuma piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Saeimas Juridiskais birojs vērsa uzmanību, ka atbilstoši likumprojekta anotācijā norādītajam, likumprojekts izstrādāts ar mērķi noteikt tiesisko regulējumu Covid-19 pandēmijas valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem laika posmā pēc ārkārtējās situācijas beigām, kamēr vien būs nepieciešami īpaši pasākumi un atbalsta mehānismi Covid-19 apdraudējuma un tā seku novēršanai. Likumprojektā ir iekļautas vairākas normas, kas paredz īpašu, no likumā par budžetu un finanšu vadību noteiktās kārtības atšķirīgu, kārtību rīcībai ar valsts finanšu līdzekļiem.

"Citastarp šīs normas paredz ierobežot Saeimas iesaisti ar valsts budžetu saistīto jautājumu izlemšanā un šo normu (atšķirīgās kārtības) darbība nav terminēta," brīdināja parlamenta juristi.

Juridiskajā birojā atzīmēja, ka līdzīgas normas jau ir ietvertas patlaban spēkā esošajā likumā "Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid - 19 izplatību". Juridiskā biroja ieskatā ir svarīgi, lai tiesiskais regulējums nodrošinātu operatīvāku līdzekļu piešķiršanas un pārdales kārtību Covid-19 apdraudējuma un tā seku novēršanā, tomēr pastāv atšķirība, vai tas notiek ārkārtējās situācijas laikā, pastāvot būtiskiem ierobežojumiem vai arī apstākļos, kad ārkārtējā situācija ir atcelta un noteiktie ierobežojumi ir samazināti.

Šai sakarā Juridiskais biroja aicināja komisijā uzklausīt likumprojekta autoru skaidrojumu un lemt par šādu tiesību normu piemērošanas turpinātību pēc ārkārtējās situācijas vai arī lemt par šādas īpašas kārtības piemērošanas terminētību.

Uz Saeimas juristu aktualizēto problēmjautājumu uzmanību vairākkārt vērsa arī opozīcijas deputāti, ceļot trauksmi par koalīcijas vēlmi "uzurpēt varu" un dot pārāk plašas tiesības ministriem rīkoties ar valsts līdzekļiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.