Menu
 

"Villa Gaida" Saulkrastos – paraugs tūrismam ar augstu pievienoto vērtību Apriņķis.lv

  • Autors:  Daina Vārpiņa, “Saulkrastu Domes Ziņas”
Pirms vairāk nekā gadsimta šeit saimniekoja tālbraucējs kapteinis Sīmanis Skuja, un ēka piedzīvojusi dažādus laikus un iemītniekus. Šajā pavasarī pēc rūpīgas atjaunošanas tā vērusi durvis vietējiem un ārzemju ceļotājiem kā apartamentu viesnīca “Villa Gaida”. Foto – no Sigita Dudura privātā arhīva Pirms vairāk nekā gadsimta šeit saimniekoja tālbraucējs kapteinis Sīmanis Skuja, un ēka piedzīvojusi dažādus laikus un iemītniekus. Šajā pavasarī pēc rūpīgas atjaunošanas tā vērusi durvis vietējiem un ārzemju ceļotājiem kā apartamentu viesnīca “Villa Gaida”. Foto – no Sigita Dudura privātā arhīva

Saulkrasti kļuvuši bagātāki ar vēl vienu skaistu ēku kompleksu – Sigits Duduris kopā ar sievu Diānu apartamentu viesnīcu “Villa Gaida” ir izveidojis par vietu, kur tuvi un tāli viesi var patverties no ikdienas steigas. Katra detaļa šeit tapusi ar lielu rūpību un pietāti pret vēsturi, ikviens viesnīcas apartaments nosaukts kāda zieda vārdā. S. Duduris uzskata, ka Saulkrastos vislabāk iederas tūrisma objekti ar augstu pievienoto vērtību un tādus turpmāk vajadzētu veidot vēl un vēl.

– ”Villa Gaida” jau pavasarī sāka uzņemt pirmos viesus, bet šis ir laiks, kad ārzemju tūristi vēl pagaidām pie mums viesojas maz. Kādu saredzat turpmāko Latvijas tūrismu?

– Latvijas tūrisma potenciāls pilnībā vēl nav novērtēts. Zināms, ka daudzi ārzemnieki neiegriežas Rīgā, bet uzreiz dodas uz Latvijas laukiem. Mums visiem vēl ir daudz jāmācās, jāpaaugstina tūrisma pakalpojumu kvalitāte. Par šādas kvalitātes pakalpojumiem varētu arī vairāk saņemt. Latvijā var ļoti daudz ko redzēt un apmeklēt! Ceļo ne tikai ārzemnieki – arī Latvijas iedzīvotāji arvien vairāk dodas vietējos ceļojumos.

Ceļojot mēs katrs gribam apmesties vietā, kas ir nedaudz labāka par mūsu mājām. Jo vairāk pieaug Latvijas iedzīvotāju dzīves un mājokļu kvalitātes līmenis, jo vairāk ir jāaug viesmīlības standartam. Mums ir iespēja veidot gan ēdināšanas, gan viesu uzņemšanas tradīcijas tādā līmenī, kāds daudzās Eiropas valstīs ir pats par sevi saprotams.

– Pēc jūsu domām, kā rokās pašlaik ir Latvijas tūrisms?

– Ja viesnīcas Rīgā ir arī ārzemnieku īpašumi, tad mazie tūrisma objekti laukos lielos ārzemju investorus neinteresē. Lauku tūrisms vairāk ir dzīvesstils, nevis bizness. Pirms Latvija iestājās Eiropas Savienībā, kāds gudrs cilvēks man teica, ka ar laiku katrs vietējais uzņēmējs vēlēsies sev nelielu viesu namu, kafejnīcu un tamlīdzīgi, jo pārējo biznesu jau būs pārņēmuši ārzemnieki. Toreiz es neticēju, bet šodien tā ir realitāte! Arī man bija uzņēmums, kas nodarbojās ar bīstamo atkritumu apsaimniekošanu, bet pieaugošās konkurences dēļ izlēmu to pārdot skandināviem.

– Kā jūs sākāt dzīvot Saulkrastos? Kā un kad radās ideja par apkārtējo māju atjaunošanu, tūrisma objekta izveidi?

– Es esmu no Alojas, vēlāk studēju un dzīvoju Rīgā, un, kad vajadzēja nākt pasaulē vecākajai meitai Katei, meklējām, bet nevarējām atrast labu vietu, kur ģimenei apmesties pie jūras. Vēlāk radās ideja: ja jau nav piedāvājuma, tad paši varētu to izveidot. Apartamentu viesnīcas kompleksā, kuru pašlaik ierīkojam, bija diezgan liels haoss, ēkas – nolaistas. Mantinieki visu bija sadalījuši sīkākos īpašumos, un es nolēmu iegūt to visu, lai izveidotu vietu atpūtai ģimenēm.

Pirmajā stāvā pie mums pašlaik uz gadu apmetusies jauna ģimene – sieviņa ir gaidībās, un mazulis nāks pasaulē, dzīvojot apartamentā “Magone”. Tas rāda, cik pie mums ir labi un mierīgi.

Apartamentu viesnīcu “Villa Gaida” sākām atjaunot pirms septiņiem gadiem, bet īpašumu ieguvi uzsāku daudz agrāk. Vēlāk jau rakām vaļā lielās mājas pamatus, stiprinājām, noņēmām apšuvumu, vedām restaurēt logus – solīti pa solītim... Viss ir paveikts bez kredītiem, tādēļ tapis pakāpeniski.

– Vai un kuri objekti Latvijā vai citviet pasaulē jūs iedvesmojuši veidot tieši šādu tūrisma objektu, tik lielu uzmanību veltot vēsturiskā saglabāšanai un atjaunošanai?

– Mēs ar ģimeni ļoti daudz ceļojam pa Latviju un pasauli, lielākoties paliekam mazās un īpašās viesnīcās ar specifisku pieeju, interesantu dizainu un tamlīdzīgi. Fantastiski, kādas viesu uzņemšanas vietas ir pasaulē!

Viss šeit redzamais vairāk ir mana drauga arhitekta Ulda Bartkēviča sapņi un vizualizācija realitātē. Piemēram, blakus lielajai mājai pašlaik viesu uzņemšanai top klēts. Abi savulaik iegājām šajā ēkā un redzējām bēdīgo ainu, kādu bija radījuši padomju laiku atpūtnieki – miliči –, vasarās dzīvojot sešos ēkā sadalītajos kabūzīšos. Uldis griestos pamanīja šķērsbaļķi un uzreiz pateica, ka ēka ir vērtīga, tādēļ uzreiz izlēmu arī šo ēku atjaunot, nevis nojaukt. No tā brīža sākām vairāk interesēties, kas un kā te kādreiz dzīvojuši.

– Ko esat uzzinājis par bijušo saimnieku dzīvesveidu? Kādi tolaik bijuši saulkrastieši?

– Pārsteidzoši man šķita tas, ka tuvējā Saulkrastu apkārtnē bijušas skaistas Vidzemes muižnieku vasarnīcas, bet šeit – Pabažu muižas zemes, un to dalīšanas laikā gabalu zemes ieguva tālbraucējs kapteinis, vēlāk arī kuģa īpašnieks Sīmanis Skuja. Sākumā kapteiņa ģimenei bija neliela mājiņa, vēlāk sadzīves apstākļi laikam uzlabojās, jo tika izīrētas divas diezgan greznas vasarnīcas. Viena no ēkām Pirmo pasaules karu nepārdzīvoja. Es apzinos, ka, dzīvojot šeit pat 100 gadu, nekad nebūšu īstens vietējais atšķirībā, piemēram, no maniem kaimiņiem, kuri daudzās paaudzēs te dzīvo jau vismaz 150 gadu!

Tā pirms vairāk nekā gadsimta dzīvi Saulkrastos vadīja vietējie iedzīvotāji un viesi.


– Vai “Villa Gaida” var atmaksāties kā biznesa projekts, vai tomēr tas ir tikai ieguldījums jūsu ģimenes īpašumā?

– Ikdienā es vadu savu vides konsultāciju biroju un šeit vairāk esmu sapņotājs par to, kā un kam jābūt. Biznesa aprēķinus “Villas Gaida” attīstīšanai veica mana sieva Diāna. Par viesnīcu “Villa Gaida” kā biznesa projektu mums sākotnēji bija ļoti daudz diskusiju. Tomēr abi esam ļoti aizrāvušies ar viesnīcas attīstību, un mums ir svarīgi, lai tā spēj pati sevi uzturēt. Tā atmaksāšanās ir sekundāra, taču tuvākajos 15–20 gados labos apstākļos tam vajadzētu izdoties. Mēs būtu sākuši strādāt jau iepriekšējā gadā, bet diemžēl 2019. gada maijā lielajā mājā izcēlās ugunsgrēks, tādēļ viesu uzņemšanu nācās atcelt...

– Kā ikdienā organizējat viesu uzņemšanu? Kādi ir turpmākie plāni?

– Aptuveni puse rezervāciju tiek veikta “Villa Gaida” mājaslapā, puse – starptautiskajā rezervēšanas sistēmā “Booking.com”, ko izmanto arī vietējie ceļotāji. Pagaidām ārzemju ceļotāju interese Covid-19 pandēmijas dēļ ir mazāka, bet skaidrs, ka eiropieši meklē kvalitatīvas atpūtas iespējas. Tiecamies, lai nesezonā viesi pie mums paliktu vismaz divas naktis, bet sezonā ilgāk – vismaz piecas. Vienu apartamentu šajā vasarā viesi ir rezervējuši pat uz mēnesi. Vēl ir iecere turpmāk vairāk piesaistīt ilgāk dzīvojošus klientus. No šejienes ir iespējams viegli un ātri izbraukāt arī uz darbu Rīgā.

Līdz šim mums ir ļoti veicies ar viesiem, kuri emocionāli augsti novērtē mūsu darbu. Mums ir sajūta, ka viņi pirms došanās mājās aiz cieņas pret mūsu veikumu visu līdz sīkumam pēc sevis sakārto – jā, tā dara pat gados jauni cilvēki!

Visos apartamentos ir ierīkota virtuve, kurā viesi var paši gatavot. Ar laiku trešajā mājā būs pieejama sabiedriskā ēdināšana, bet noteikti atradīsim partneri, kurš ir profesionālis šajā jomā.

Vēl viens virziens turpmāk būtu atveseļošanās komplekss ar fizioterapijas procedūrām cilvēkiem, kuriem sāp galva, mugura. Tiem, kuri ikdienā ir stresā, šķībi greizi sēž birojos, pie mums būtu iespēja saņemt īsu atveseļošanās kursu. Tam ir paredzēta vēl viena ēka, kas pagaidām ir skiču projekta līmenī.

– Apartamentu viesnīcas iekārtošanai Vidzemē un citviet Latvijā esat atradis dažādas senas lietas, kas ir rūpīgi restaurētas un dzīvo jaunu dzīvi. Vai kaut kas ir arī no Saulkrastiem?

– Uz vietas bija saglabājies ļoti maz lietu – bēniņos atradām dažus salauztus krēslus. Reiz sociālajos tīklos uzrakstīju, ka trešajā mājā – Rīgas ielas pusē – mēs drīzumā varētu izveidot seno grāmatu bibliotēku, un saulkrastieši atsaucīgi mums tās piedāvā. Mūs interesē grāmatas, kas izdotas pirms Otrā pasaules kara. Senās grāmatas ir liela vērtība!

Mēs gribam radīt mājīgumu, tādēļ lielu uzmanību pievēršam detaļām, faktūrai un tamlīdzīgiem sīkumiem. Piemēram, mūsu skaistākajā apartamentā “Roze” ir restaurētas Latvijas meistaru mēbeles, virtuvē pie sienas – zelta flīzes, virtuve ierīkota verandā, no kuras var iziet uz terases un caur priedēm saredzēt jūru!

Nav daudz cilvēku, kuri profesionāli spēj novērtēt šādu senu lietu vērtību un to restaurācijā ieguldīto darbu, bet daudzi intuitīvi tomēr sajūt tajās ielikto enerģiju. Ielas mājā atjaunosim malkas krāsnis. Dabīgais siltums, pārdomātais apgaismojums, senās mēbeles un grāmatas radīs ļoti īpašu vidi. Cilvēkiem būs iespēja pasēdēt, paklausīties mūziku, palasīt. Arī kafejnīcā-restorānā būs ļoti mierīga gaisotne. Steigai pie mums nav vietas.

– Vai bez restorāna un seno grāmatu bibliotēkas “Villa Gaida” būs pieejama vietējiem iedzīvotājiem vēl kā citādi?

– Katru gadu jūnija sākumā esam iecerējuši rīkot nelielus dārza svētkus, svinot “Villa Gaida” vārdadienu. Šogad valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas dēļ tas neizdevās. Varētu būt atsevišķas muzikālas tikšanās ar akustiskās mūzikas izpildītājiem un citi nelieli pasākumi. Pagaidām vēl domājam par konceptu. Šādi mēs būtu atvērtāki plašākam cilvēku lokam, bet pilnīgi noteikti šeit nekad nenotiks skaļas svinības, kāzas un tamlīdzīgi pasākumi. Klusums un miers mums ir svarīgākais.

– Kādas interesantas vietas un iespējas Saulkrastos jūs ieteiktu atpūtniekam?

– ”Villa Gaida” mājaslapā mēs izveidosim sadaļas ar ieteikumiem atbilstoši cilvēku interesēm. Ja kādu interesē vēsture, es iesaku apmeklēt velomuzeju Saulkrastos, apskatīt vairākas koka celtnes, piemēram, viesnīcu “Strand”, doties arī uz Liepupes muižu, Bīriņu pili. Ja interesē daba, noteikti jādodas pastaigā pa Saulrieta taku, Baltā kāpa ir unikāla! Ir plašas iespējas vērot dabu, kā zvejnieki iet jūrā, pašiem makšķerēt.

Aktīvākie var izmantot velonomu, kāpās izskriet krosiņu, spēlēt tenisu, centra pludmalē ir pieejami dažādi trenažieri. Tuvu ir arī Vidzemes slēpošanas kalni un trases Siguldā, Cēsīs. Mēs vēlamies sagaidīt arī viesus, kuriem patīk mierīgāka atpūta – lasīšana, vīna baudīšana, delikateses. Prieks, ka kaimiņos darbu atsācis restorāns “Pino” viesnīcā “Pine resort”, labi paēst var arī kafejnīcā “Baltā kāpa”.

– ”Villa Gaida” izveidē ir iesaistīti daudzi prasmīgi meistari un citi speciālisti. Vai arī vietējie?

– Jā, mums ir ļoti paveicies, ka speciālisti ir arī vietējie sava aroda meistari. Varu teikt, ka jebkurš meistars un uzņēmums, ar ko esam sadarbojušies, strādā ļoti atbildīgi, – gan būvnieki un bruģa licēji, gan dārza iekopēji un citi. Priecē, ka ir arī gados jauni speciālisti, ne tikai vecāki kungi.

Saulkrastos dzīvo fantastiski cilvēki, par ko īpaši pārliecinājāmies pēc pagājušā gada ugunsnelaimes. Man tik daudzi apjautājās, vai nepieciešams palīdzēt, kaut ko satīrīt, salabot...

– Vai pats iesaistāties Saulkrastu sabiedriskajā dzīvē, tiekaties ar uzņēmējiem?

– Tik, cik man tam atliek laika. Mēģinu risināt atsevišķus jautājumus ne tikai par savu viesu namu, bet par vispārējo viesmīlību un attīstību Saulkrastos. Man ir svarīgi zināt, kas Saulkrasti grib būt turpmāk. Kad tiek runāts par jaunām ražotnēm vai gāzes termināļa izveidi, tad Saulkrasti ir kūrortpilsēta.

Ja nonākam līdz tam, ka mums katram nedaudz jāmaina paradumi, lai veidotos kūrortpilsēta, kādai tai jābūt – ar klusumu un svaigu gaisu, nevis nepārtraukti rejošiem suņiem, agrās rīta stundās skanošiem motorzāģiem un degošu lapu un sadzīves atkritumu smaku –, tad situāciju izprotošo ir mazākumā...

Piemēram, Helsinkos es noskatījos, ka rudenī lapas var nevis savākt, bet sasmalcināt ar zāles pļāvēju – pārbrauc pāri, visu atstāj, kā ir, bet pavasarī labi aug jaunā zāle. Saulkrastu smilšainajai piejūras zemei ir pat veselīgi saņemt nedaudz vairāk komposta. Es varu apstiprināt, ka nekādi kaitēkļi šādi nesavairojas!

Ja Saulkrastu viesis atbrauc un vietas trūkuma dēļ novieto automašīnu par 40 centimetriem tālāk, nekā to atļauj ceļa zīme, viņš dabū sodu un otrreiz vairs šeit nebrauks! Pārkāpt noteikumus, protams, nedrīkst, bet ar cilvēkiem taču var aprunāties un brīdināt.

Ja Saulkrasti ir kūrortpilsēta, pret viesiem mums visiem ir jāizturas viesmīlīgi. Ir utopiski cerēt, ka tikai nodokļu atlaides dēļ atnāks kāds investors un Saulkrastos uzcels spa viesnīcu par 10 miljoniem eiro. Šādi investori skatās uz Jūrmalu, Pērnavu, bet Saulkrastos tūrisms vienmēr interesēs mazos uzņēmējus. Es redzu, ka viens kaimiņš izīrē māju atpūtniekiem, otrs – mājas daļu. Ļoti labi! Abi ar Diānu no sirds vēlamies, kaut tādu būtu vairāk, arī labas kafejnīcas, restorāni...

Ja pat gar abām Rīgas ielas malām katra māja uzņemtu viesus, mēs visi Saulkrastos būtu ieguvēji. Es nerunāju par konkurenci, bet par lielāku izvēli. Tādā veidā Saulkrasti dabiski veidosies par kūrortpilsētu. Mēs vēlamies, lai šeit brauktu maksātspējīgi klienti, jo viņi atstās vairāk naudas arī kafejnīcās un veikalos. Saulkrastiem nav labuma no atbraucēja, kurš, atvedis līdzi savu šašliku, kaut kur paliek par 20 eiro, izmētā pudeles un aizbrauc. Mums visiem jātiecas uz kvalitāti, nevis kvantitāti.

– Kādēļ viesu namam devāt vārdu “Villa Gaida”?

– Manas vecmāmiņas vārds bija Gaida. Viņa mani izaudzināja...

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.