Menu
 

CSP: Apstrādes rūpniecība jūlijā sasniegusi šī gada labāko rezultātu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Apstrādes rūpniecības produkcijas apjoma indekss (2015=100). Grafika – CSP Apstrādes rūpniecības produkcijas apjoma indekss (2015=100). Grafika – CSP

2020.gada jūlijā, salīdzinot ar 2019. gada jūliju, apstrādes rūpniecības produkcijas apjoms1 pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 1,8 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Ražošanas apjoma kāpums bija arī ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 11,5 %, bet elektroenerģijas un gāzes apgādē bija kritums par 14,1 %. Kopējā rūpniecības produkcijas izlaide palielinājās par 0,1 %.

Salīdzinot ar pagājušā gada atbilstošo mēnesi, ražošanas apjoma pieaugums bija pēc īpatsvara lielākajā apstrādes rūpniecības nozarē – koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā – par 12,5 %. Produkcijas apjoma kāpumu jūlijā turpināja uzrādīt ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošana – par 13,7 % un datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošana.

Samazinoties Covid-19 pandēmijas negatīvajai ietekmei, jūlijā pirmo mēnesi produkcijas izlaides kāpumu uzrādīja iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošana – par 11,9 %, mēbeļu ražošana – par 10,5 % un apģērbu ražošana – par 9,1 %.

Savukārt produkcijas apjoma kritums saglabājās iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā – par 26,5 % un automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanā (automobiļu detaļu un piederumu ražošana, kas sevī ietver dažādas automobiļu sastāvdaļas) – par 16,8 %. Ražošanas apjoma samazinājums bija arī farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošanā, metālu ražošanā un divās no trim pēc īpatsvara lielākajās nozarēs: pārtikas produktu ražošanā un gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas (attiecīgi par 0,2 % un 15,5 %).

Šāgada jūlijā, salīdzinot ar pagājušā gada jūniju, apstrādes rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 4,1 %. Ražošanas apjoma kāpums bija arī ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 0,3 %, bet kritums – elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 27,1 %. Kopējā rūpniecības produkcijas izlaide samazinājās par 0,8 %.

Pēc CSP datiem, 2020.gada jūlijā, salīdzinot ar 2019. gada jūliju, kopējais apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri koriģētiem datiem faktiskajās cenās pieauga par 5,5 %. Eksports palielinājās par 9,8 % (no tā eirozonā – par 14,6 %, ārpus eirozonas – par 5,6 %), savukārt vietējā tirgū apgrozījums samazinājās par 1,5 %.

Šāgada jūlijā, salīdzinot ar 2020. gada jūniju, kopējais apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli koriģētiem datiem pieauga par 4,2 %. Apgrozījums vietējā tirgū – par 0,4 % un eksportā – par 6,2 % (no tā eirozonā – par 12,1 %, ārpus eirozonas – par 1,6 %).

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.