Menu
 

Resursu pagrābšana citā makā jeb Pierīgas mēri par IIN pārdali Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Finanšu ministrija jaunajā nodokļu izmaiņu piedāvājumā rosina no 2021. gada mainīt iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārdali pašvaldību budžetam no pašreizējiem 80 procentiem uz 75, bet valsts pamatbudžetam – no 20 procentiem uz 25. Šīs pārdales rezultātā pašvaldību budžetam ies secen 91 miljons eiro – tie nonāks valsts pamatbudžetā, un tas ir izraisījis pamatīgu viļņošanos pašvaldībās.

“Rīgas Apriņķa Avīze” ir apkopojusi spilgtākos Pierīgas novadu vadītāju viedokļus.

Sējas novada domes priekšsēdētājs Guntis Liepiņš:

“Nevaru piekrist šādam sadalījumam. Daudzu gadu sarunu rezultātā tika panākta proporcija 80:20. Tas bija drošības garants plānošanai un budžeta prognozējamībai. Piecu procentu samazinājums ir ļoti būtisks un nepieņemams. Sējas novadam tas nozīmēs aptuveni 90 000 eiro!

Ir jāceļ minimālā alga un līdz ar to proporcionāli arī citiem.

Maznodrošināto dzīves līmenis jāuzlabo. Visu nevar uzskaitīt. Kurām pozīcijām noņemsim? Turklāt pierādās kārtējais cinisms pret pašvaldībām, lai, visticamāk, parādītu, ka jaunie novadi būs spēcīgi, bet mazie vai vecie visu samazināja. Izņemot šos līdzekļus no pašvaldības budžeta, būs, ko sadalīt un pasniegt kā reformas naudu.”

Saulkrastu novada domes priekšsēdētājs Normunds Līcis:

“Valdības iecerētais pašvaldību budžeta samazinājums ir apjomīgs un straujš, ko vēl vairāk ietekmēs papildu izdevumi atbilstoši pārējām valdības iniciatīvām. Saulkrastu pašvaldībā ir iesākti daudzi infrastruktūras atjaunošanas un būvniecības darbi, kam līdzekļi ir plānoti vairākus gadus uz priekšu. Nākamajos gados jāturpina ne tikai iesāktie ielu, ietvju, apgaismojuma, pludmales elementu un telpu remontdarbi, bet jāapmaksā tehniskie projekti un jānodrošina līdzfinansējums būvdarbiem izglītības iestādēs, kultūras namā, ūdenssaimniecībā, ceļos un tiltos, veloceļam un autostāvvietām.”

Stopiņu novada domes priekšsēdētāja Vita Paulāne:

“Nākamajā gadā plānotā iedzīvotāju ienākuma nodokļa proporcijas pārdale Stopiņu novada pašvaldības budžetam nozīmēs aptuveni pusmiljona eiro samazinājumu, ja salīdzinām ar šā gada budžeta ieņēmumiem no iedzīvotāju ienākuma nodokļa. Nākamā gada pašvaldības budžeta sadalījumu ietekmēs arī plānotā minimālās algas un garantētā minimālā ienākumu līmeņa celšana. Ņemot vērā plānoto ieņēmumu samazinājumu, mazāk līdzekļu varēsim novirzīt novada attīstībai – infrastruktūras objektu būvniecībai un remontiem, ceļu, ielu un gājēju celiņu izbūvei un atjaunošanai, apgaismojuma ierīkošanai un citiem projektiem.”

Ķekavas novada domes priekšsēdētāja Viktorija Baire:

“Šī problēma būs ļoti aktuāla Pierīgas pašvaldībām, kurās pieaug iedzīvotāju skaits un ir pozitīvi dzimstības rādītāji, jo vienlaikus ar iedzīvotāju skaita pieaugumu mums jāspēj visiem nodrošināt pašvaldības pakalpojumus un infrastruktūru. Tā, piemēram, Ķekavas novadā arī turpmāk būs jārisina nepietiekamā bērnudārzu un skolu skaita jautājums. Bet bez attiecīgā finansējuma risinājums šai problēmai var nebūt tiks ātrs, kā pašvaldība to vēlētos. Tas ir vēl pie situācijas, ka lielākoties Pierīgas novadi ir arī tie, kas veic maksājumus pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā. Ķekavas novada gadījumā tie ir vairāk nekā pieci miljoni eiro gadā, kas ir aptuveni tā summa, kāda mums nepieciešama novada tālākai vienmērīgai un stabilai attīstībai.”

Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks:

“Ir saprotama vēlme celt mediķu algas, tomēr pareizi būtu, ja valdība vispirms sakārtotu ministriju pārziņā esošo saimniecību, tajā skaitā veselības aprūpes sistēmu, izskaužot neefektivitātes un pārdalot resursus norisēm, kur tie vairāk nepieciešami. Tā vietā šīs reformas ir izpalikušas un notiek resursu pagrābšana citā makā, proti, pašvaldību maciņos, kas nozīmē saspiešanos uz pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu algu, pašvaldības ceļu stāvokļa rēķina. Turklāt to veic gadā, kad pašvaldības ir izgājušas cauri ļoti smagam un ne gluži pārdomātam reformu posmam.”

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.