Menu
 

Banka "Citadele": Mainījušies iepirkšanās paradumi internetā: tērējam atkal tikpat, tikai citām lietām

  • Autors:  Banka "Citadele"
Foto - pexels.com Foto - pexels.com

Iepirkšanās internetā jau atgriezusies pirms pandēmijas apjomos, tomēr būtiski mainījies pirkuma groza saturs, ko sabiedrība iegādājas attālināti – pārtikas pirkumi, ēdienu piegādes, kā arī starptautiskie internetveikali ir aizstājuši avio un pasākumu biļešu iegādi un naktsmītņu rezervēšanu, liecina bankas “Citadele” apkopotā statistika par internetā veiktajiem pirkumiem šī gada laikā.

Gada laikā divas reizes pieaugusi attālinātā iepirkšanās vietējos lielveikalos un arī ēdienu piegādes no restorāniem un kafejnīcām. "Citadeles" maksājumu karšu statistika rāda, ka attālinātā iepirkšanās lielveikalos kļuvusi par noturīgu sabiedrības paradumu – pēc ārkārtas situācijas un strikto pulcēšanās ierobežojumu atcelšanas daļa sabiedrības tā arī neatgriezās pie līdz šim tradicionālās iepirkšanās klātienē.

Arī restorāniem un kafejnīcām ēdienu piegāde no krīzes risinājuma kļuvusi par stabilu un augušo nišu, septembrī pirkumu apjomam pārsniedzot pat pavasara rādītājus.

Top interneta tirgotāju vidū arvien pārliecinošāk nostiprinājušies ne tikai lielveikali un ēdienu piegādātāji, bet arī starptautiskie internetveikali un universālveikali.

Bankas "Citadele" karšu un norēķinu operāciju daļas vadītājs Andris Lazdiņš: “Pavasarī sabiedrība pārgāja uz iepirkšanos internetā vajadzības spiesti, savukārt šobrīd tas jau ir komforta jautājums. Pircēji ir pieraduši pie ērtībām – pārtiku, ēdienu, mājas, modes vai sadzīves preces iegādājas sev brīvā brīdī, nedodoties uz veikalu un izvēloties starptautisko tirgotāju plašo preču piedāvājumu. Vienlaikus arī uzņēmēji, pandēmijas motivēti, ir labi pielāgojušies situācijai un piedāvā arvien plašākas iespējas iegādāties preces un pakalpojumus internetā. 

Redzam, ka vietējiem tirgotājiem palielinājusies interese par e-komercijas risinājumiem, domājot par klientu iepirkšanās komfortu un konkurētspēju ar starptautiskajiem internetveikaliem. Līdz ar to pandēmijas ietekmē notikušas būtiskas transformācijas populārāko interneta tirgotāju vidū.”

No interneta tirgotāju topa ceļošanas ierobežojumu dēļ izkrituši tradicionālie e-komercijas līderi – aviobiļešu pārdevēji. Aviobiļešu iegādes apjomi pavasarī samazinājās pat 20 reizes, liecina "Citadele" statistika par pirkumiem internetā. Kopš pandēmijas sākuma vislielākā pircēju aktivitāte aviobiļešu iegādē bija vērojama jūlijā, savukārt pēdējos mēnešos tā atkal samazinās, kas skaidrojams ar vīrusa otro vilni.

Interneta tirgotāju topa saraksta augšgalā vairs nav atrodamas arī naktsmītņu rezervācijas vietnes. Pateicoties lokālajam tūrismam gan valsts ietvaros, gan no tuvajām kaimiņvalstīm, tās arvien ir starp populārākajām interneta tirdzniecības vietām, tomēr ar vairākas reizes mazāku darījumu apjomu nekā gada sākumā.

Izklaides un pasākumu industrija pēc maijā piedzīvotā septiņkāršā apjoma krituma pamazām daļēji pielāgojusies jaunajai realitātei, tomēr pirms pandēmijas apjomus vēl nav sasniegusi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.